szerző:
hvg.hu

Három mód van arra, hogy egy cég előrelépjen a magyar vállalatok toplistáján: legyen jól működő nagyvállalat, a kormányzati centralizáció nyertese, vagy adóoptimalizáló multi lerakata.

Nem elég, hogy a Mol maradt a legnagyobb árbevételű cég Magyarországon, a legnagyobb ugrást is ez a vállalat tudta megtenni – derül ki a HVG listájáról, ahol az 50 legnagyobb magyar céget mutatta be a lap. Az olajcég 2017-es árbevétele 577 milliárd forinttal haladja meg az előző évit. Ezzel a Mol egymagában közel a felét produkálta az ötvenes rangsor együttes (a látszatugrásokat figyelmen kívül hagyó) növekményének. Igaz, a Mol gyarapodása jelentős részben az áremelkedésnek tudható be.

A nagy nyertesek között van a Samsung Electronics Magyar Zrt. is, a BorsodChemhez hasonlóan 85 milliárd forintos előrelépéssel. De nem kell félteni Lázár János barátjaként ismertté vált Sánta János cégét, a Ventas Coffee Hungary Kft.-t sem, amely az Országos Dohányboltellátó közvetett főtulajdonosa: ez a vállalat újabb 25 milliárd forinttal növelte a forgalmát. A legnagyobb vesztes pedig az amerikai General Electric magyarországi érdekeltsége.

A legnagyobb árbevételű cégek Magyarországon

1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.
2. Audi Hungaria Zrt.
3. MVM Magyar Villamos Művek Zrt.
4. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
5. GE Infrastructure Hungary Holding Kft.
6. Samsung Electronics Magyar Zrt.
7. Magyar Suzuki Zrt.
8. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.
9. Robert Bosch Elektronika Kft.
10. Ventas Coffee Hungary Kft.

További részletek és a teljes Top50-es lista az e heti HVG-ben.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!