Álszponzoroktól ömlik a pénz a focicsapatokhoz

Álszponzoroktól ömlik a pénz a focicsapatokhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokszor ráadásul nem a teljesítmény, hanem a politikai kapcsolatok számítanak.

Minden évben milliárdokhoz jut az NB I. a különböző szponzorok jóvoltából. A csapatoknak jutó összegek között azonban hatalmas különbségek vannak, mivel a szponzoroktól kapott pénz mennyisége sok esetben nem a teljesítménytől, hanem a csapat politikai kapcsolataitól függ – írja a G7.

A piaci anomáliákat elég jól mutatja, hogy tavaly a Felcsút úgy kaphatott hatvanszor annyi pénzt a szponzoroktól, mint a Paks, hogy miközben a Puskás FC 2017-ben egy fél idényt a másodosztályban töltött, és később sem szerepelt jól az élvonalban, addig a tolnaiak a 2016/2017-es szezonban épphogy lemaradtak a nemzetközi kupaszereplést érő negyedik helyről.

A legtöbb szponzori pénz egyébként a Mol-Vidinek jutott: a klub 2017-ben mintegy 2 milliárd forinttal gazdagodott céges támogatóinak hála. A szponzorok között van, aki üzleti alapon saját pénzét költi, van, aki egyértelműen közpénzt csorgat a sportba, és van egy, a kettő közötti kategória. Az utóbbihoz tartoznak azok a vállalatok, amelyek állami megrendeléseket remélnek attól, hogy focicsapatokat támogatnak.

Az élvonalbeli szponzorok között rengeteg olyan cég van, amely dúskál az állami megrendelésekben. Ilyen például a Mészáros és Mészáros Kft., a Puskás Akadémia szponzora, vagy a Swietelsky, amely a Haladást támogatja. A Vidinek tönn szponzor is jutott: a Strabag, a Market, a Magyar Építő, az Épkar és a Záév is jelentős pénzeket tol a csapatba, nem beszélve a névadó főtámogatóról, a Mol-ról.

Hozzászólások