Magyar felügyelet alatt dolgoznának Orbán "zsoldosai"

Magyar felügyelet alatt dolgoznának Orbán "zsoldosai"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Zsoldosokat küldene „magyar fiaink”, a határt őrző és védő magyar rendőrök és katonák helyett Brüsszel, akik beengednék a migránsokat – erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök drámai képet festett, és még Angela Merkel Bundestag előtt tett beszédét is idézte, amelyben a kancellár azt mondta: az illegális migráció elleni harc jegyében meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét, és ehhez a külső határon fekvő országoknak „át kell adniuk kompetenciájuk egy részét a Frontexnek”.

Az Európai Bizottság valóban javaslatot tett a héten az uniós határőrizet erősítésére, ám az előzetes hírekkel vagy Merkel kancellár kívánságával ellentétben a Jean-Claude Juncker bizottsági elnök évértékelőjében ismertetett tervekben nem szerepel a nemzeti hatáskör elvétele.

Ami viszont szerepel benne: a Frontex állományát 2020-ra tízezer főre növelné a mostani 1300-ról a bizottság, és ezek a határőrök valóban kapnának új, „végrehajtói” feladatokat. Ennek részeként valóban dönthetnének például arról is, hogy kit engednek be egy országba – magyarul: ők végeznék a dokumentumok ellenőrzését és járőrszolgálatot is ellátnának –, ám bármit is tesznek azt

kellene végezniük. Menekültügyi eljárást pedig nem is végezhetnének, az más hatáskörbe tartozik.

A Frontex munkatársai egyébként évek óta segítik a magyar határőrök munkáját is.

Mindezek ellenére a kormánypártok tagjai már belekezdtek Orbán új üzenetének ismételgetésébe. Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető például Velencén mondta el: nem engedik, hogy elvegyék Magyarországtól a határőrizet jogát. Nyomatékosította: ehhez a tervhez nem fognak asszisztálni, Magyarország maga védi a saját határait.

Hozzászólások