szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Naponta tíz családot lakoltatnak ki; befizette az Apple a gigantikus adótartozását, a McDonald's viszont megúszta a bírságot; elindult a 7. cikkely szerinti eljárás. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Naponta tíz család kerül utcára május óta, de ez csak a jéghegy csúcsa. Egy olyan nővel beszéltünk, akinek tíz napja maradt, hogy elhagyja a lakását – pontosabban papíron már nem is a saját lakását, mert az ingatlant elárverezték. A bank a hitelszerződés már évekkel ezelőtt felmondta, Hevesi Ágnes viszont állítja: nem kapott sem tájékoztatást, sem segítséget, hogy megfékezhesse az adóssággörgeteget. (Korábban egyébként azt is bemutattuk már, hogyan egyezkedhetnek a bankokkal a bajba jutott ügyfelek.)

Kilakoltatás Budapesten a IX. kerületben
©

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt. havonta ír ki pályázatot úgynevezett tartaléklakásokra. Idén eddig 18 lakásba kerestek új bérlőket, ezekre 552 pályázat érkezett be, harmincszor annyi az igénylő, mint az állami lakás. Pedig itt nagyon szigorúak a feltételek, elsődlegesen már eleve a NET programban részt vevők pályázhatnak.

Az Európai Bíróság is fontos döntést hozott a héten: a nemzeti bíróságok vizsgálhatják, hogy a devizahiteleknél megfelelően tájékoztatták-e az ügyfeleket az árfolyamkockázatról.

Mit kellene tenni?

Befizette az ír adóhatóságnak több mint 13 milliárd eurós adótartozását az Apple, az 1,2 milliárdos késedelmi kamattal együtt. Az ír adóhatóságot két évvel ezelőtt utasította az Európai Bizottság a gigantikus adótartozás behajtására. Az ír kormánnyal kötött egyezmény alapján ugyanis az amerikai céget aránytalanul kevés adó megfizetésére kötelezték, ez pedig tiltott állami támogatásnak minősül.

A McDonald’s viszont megúszta: az Európai Bizottság arra jutott a vizsgálata végén, hogy a gyorsétteremlánc hasonló ügyben nem kapott tiltott állami támogatást Luxemburgtól. „Az adóztatás elmaradása ebben az ügyben a luxemburgi és az amerikai adótörvények közötti eltérések eredménye, nem pedig a különleges bánásmódé” – mondták ki.

Mi lesz most?

Elindult a 7. cikkely szerinti eljárás a magyar jogállamiság helyzete miatt, miután az EU soros osztrák elnöksége megkapta az Európai Parlament elnökének levelét a Sargentini-jelentés múlt heti szavazásáról. Gernot Blümel, az osztrákok EU-ügyekért felelős minisztere annyit mondott: „Nagyon professzionális módon kívánunk eljárni. Alaposan megvizsgáljuk a dossziét, de túl korai lenne még megmondani, hogy mikor keríthetünk sort az első meghallgatásra.”

A salzburgi informális EU-csúcson mindenesetre még nem került szóba a Sargentini-jelentés. A kormány azért biztos, ami biztos, már el is indította az újabb kampányát. Az egyelőre nem derült ki, hogy mennyi pénzből készül a tájékoztató akciónak nevezett hirdetéssorozat. De nem csak Orbánék kampányolnak, belelendültek az európai liberálisok is: rajzolt Tiborcz-, Mészáros- és Simicska-figurákkal készült videón mutatták be, mi történik a Magyarországra kerülő uniós pénzekkel. Aki a Néppárt pártjaira szavaz, Orbánékat is támogatja - üzenték.

Orbán Viktornak nem csak Salzburgban, hanem Moszkvában is dolga akadt. Miután találkozott Vlagyimir Putyinnal, arról beszélt, mindkét fél száz százalékig elkötelezett a paksi bővítésben - azt viszont nem tudjuk, hogy mindez mennyibe kerül nekünk. Majd hivatalos találkozó végén Putyin teljesen váratlanul négyszemközti megbeszélésre hívta Orbánt.

Ön mit szeretne még látni az új kampányban?

A hét képe: Macron 55 ezer forintos órával a csuklóján gyűjt az elnöki palota felújítására.

©

Nem kell az adós beleegyezését kérni, hogy a hitelező eladhassa a vele szembeni követelést. A magyar gyakorlat már régóta ez, most viszont az Európai Bíróság is kimondta, hogy ez jogszerűen történik. Valójában az adós jogérvényesítési képességein múlik, mennyire kerül hátrányos helyzetbe.

A bankokkal gyakran sokkal jobb feltételek mellett lehet megállapodni, mint egy pénzbehajtó céggel, utóbbiak a minél nagyobb profit érdekében elmennek a falig – magyarázta Deteky Gábor, adósoknak dolgozó ügyvéd. Akik tájékozottak és van pénzük ügyvédre, azok akár még találhatnak is valamit, amivel beleköthetnek az ügyletbe. A legelesettebb ügyfelek viszont még azzal a lehetőséggel sem élnek, hogy az MNB alá tartozó Pénzügyi Békéltető Testülethez forduljanak, ha jogtalannak érzik, ami velük történt.

Ön mikor lenne nyugodtabb, ha egy banknál, vagy másnál lenne a tartozása?

Itt megfizethető áron tudtak pecázni, de gyakorlatilag kizavarták őket innen – mondta egy törzsvendég, aki évtizedekig járt a különleges tihany-sajkodi horgásztanyára. Más horgászok arról panaszkodtak, hogy a jelenség kezd általánossá válni a Balatonon: akinek nincs saját tulajdonú ingatlana, egyre drágábban hódolhat ennek a hobbinak.

A horgászszövetség szerint nagy akadályokat kell legyőzni ahhoz, hogy vendégfogadásra alkalmas állapotba hozzák a tihany-sajkodi tanyát és kikötőt. A „magyar horgászvagyon koronaékszerének” nevezett helyet 2015-ben a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz) bezárta, azóta nincs új bérlő, a felújítás pedig csak nem akar elkezdődni. Az ottani kikötőben többször horgászott Áder János is; az elnök érdeklődése sokakat megnyugtatott, az ő személyét biztosítéknak veszik arra, hogy nem nyomorítják meg a területet egy vitorláskikötővel.

Mi történik ezután?

Egy lengyel gyárban már készülnek Budapest új trolibuszai, és azok nem olyanok lesznek, mint amelyek már közlekednek a városban, hanem a Solaris Trollino legújabb, negyedik generációjából kerülnek ki.

A főváros tavaly vett 26 új CAF villamost és 21 új Solaris trolibuszt vett 17,5 milliárd forintból. Az első újgenerációs Solaris troli jövő márciusban érkezhet Budapestre.

Ön milyen trolit szeretne?

Mi történt azokkal, akik a most tíz éve kezdődött világgazdasági válság elején kezdtek el dolgozni? Többekkel beszéltünk a válságban edződött 2008-as évfolyam tagjai közül, és arra jutottunk: a válság megtépázta, de nem törte meg őket. Most már keresnek annyit, mint amennyit tíz éve szerettek volna, a gyerekvállalást sokuknak kellett elhalasztaniuk, mind nehéz éveken vannak túl.

Van például olyan, aki kezdetben csak nyert a válságon: egy végzős corvinusos hallgató az ideális választás volt bármelyik cég gyakornoki programjába, minimális pénzért. Aztán amikor lediplomázott, azt vette észre, nincs, aki felvenné teljes munkaidőre is dolgozni. Más arról mesélt nekünk: nem a tudásvágy, hanem a 90 ezer forintos ösztöndíj miatt jelentkezett doktori képzésre, erről azóta kiderült, hogy élete egyik legjobb döntése volt. De olyannal is beszéltünk, aki az egyetemről kilépve kénytelen volt elmenni egy szupermarketbe kasszázni, majd inkább kivándorolt Londonba, hogy segítsen a szüleinek kifizetni a frankhitelt.

És az ön helyzete jobb, mint 2008-ban?


Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Nem indult jól az új Friderikusz-műsor forgatása

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

Szokatlan baleset Csehországban: Egy rakomány cukorrépa temetett be egy autót

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son