szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyszerre tűnik észszerű reformnak és újabb lenyúlási kísérletnek a nemzeti bank nyugdíjprogramja. Valahogy muszáj lesz hozzányúlni az önkéntes pénztárak rendszeréhez. De hogyan? Erre keresi a választ az e heti HVG cikke.

 Ráadásul 2010-ben éppen Matolcsy vezényelte le hárommillió ember 3000 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarításának államosítását. Ez pedig bármilyen jegybanki nyugdíjkoncepció hitelességét megkérdőjelezi – véli Spät Judit nyugdíjszakértő, a tavaly megszűnt Együtt gazdasági programjának kidolgozója, aki szerint amúgy az MNB elképzelései szakmai szempontból helyes irányt mutatnak.

A jegybank lényegében megszüntetné az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert, és helyette egy nagy, elvileg költséghatékony, centralizált alapba terelné a benne összegyűlt vagyont, beleértve az egészség- és az önsegélyező pénztárakét is. (Nem szól viszont a magánpénztárakban maradt 60 ezer ember mintegy 240 milliárd forintjáról.) Tenné mindezt azért, mert a mostani szisztéma teljességgel alkalmatlan a 2035–2040-ben várható nyugdíjkrach elkerülésére. Akkoriban vonulnak ugyanis nyugdíjba a Ratkó-unokák, s ezzel végképp felborul a nyugdíjasok és az aktív járulékfizetők aránya.

Ahhoz, hogy a mostani átlagnyugdíj színvonalát később is tartani lehessen, fejenként a mai átlagbér 10-15 százalékát, azaz havi 15-20 ezer forintot kellene folyamatosan félretenni az állam által levont járulékokon felül – fejtegette már két évvel ezelőtt egy tanulmányában Holtzer Péter nyugdíjszakértő. Enélkül a nyugdíjak értéke a kiszámításukhoz alapul vett bérek felére is zuhanhat. A demográfiai krízist valamelyest ellensúlyozhatja a magas gazdasági növekedés, ez azonban nem tartható fenn akármeddig – teszi hozzá Barát Gábor nyugdíjszakértő. Más kérdés, hogy míg az évente kifizetett magyar nyugdíjtömeg a GDP 10 százalékát sem éri el, az európai átlag 12-13 százalék.

A helyzet túlzás nélkül drámai. De mi lehet a megoldás, és mi lesz az önkéntes nyugdíjpénztárakkal? Válaszok az e heti HVG cikkében.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

A Bush–Obama-barátságot még mindig nem érti sok amerikai

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

Alig egy hónappal a kirúgása után, új helyen folytatja az M4 Sport riportere

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz

Mégsem kell egy éven belül felújítani a lakást a kamattámogatott kölcsönhöz