Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A francia elnök állítja: nagyon jó a személyes kapcsolatuk.

Előkerült egy felvétel arról, ahogy Emmanuel Macron megérkezik az Európai Tanács kétnapos csúcsértekezletére, s a tanácsterembe lépve számos politikust szívélyesen üdvözöl.

A francia elnök először Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, majd Katrín Jakobsdóttir izlandi miniszterelnököt köszöntötte puszival. A sorban ezután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő következett, akinek határozottan megszorította a vállát. Majd jött Orbán Viktor, akiről cikkünk korábbi változatában azt írtuk, nem üdvözölte Macron, kommentelőink  azonban felhívták a figyelmet: hozzáér az ő vállához is. A magyar kormányfő balján helyet foglaló Jean Michel belga miniszterelnök kezét viszont megint csak hosszasan rázta.

Az Európai Bizottság videócsatornájára kikerült felvételből ezt a jelenetet kivágták.

A Financial Times brüsszeli tudósítójának Twitter-posztjában – amelyet a Népszava szúrt ki – azonban látható:

A csúcstalálkozó zárónapján, pénteken Emmanuel Macron nyilatkozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről hozott európai néppárti döntésről. A francia politikus azt mondta, az nagyon hasonlít az elmúlt években hozott számos döntésre, amelyekben nem az elveket helyezték előtérbe, hanem a "törzsi logika" érvényesült.

Macron elmondta, mivel pártja nem az EPP tagja, nem lehetnek elvárásai, de az EPP döntése nem egyértelmű számára. Véleménye szerint a Fidesz tagságának felfüggesztéséről szóló határozat "nem volt valódi döntés, valójában semmi sem változott".

Az eredmény "bizonyára jó az EPP-nek, és jó hír Orbán Viktornak, de nem biztos, hogy jó az európai projektnek, e projekt szilárdságának és tisztaságának" – tette hozzá.

Azt is megjegyezte: számos olyan dolog van, amelyekről lehet vitatkozni, de vannak olyanok, amelyeknek egyértelműeknek és megkérdőjelezhetetlennek kell lenniük. "Az EPP szavazása kudarc Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és mindazok számára, akiket Orbán Viktor megsértett."

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy nagyon jó a személyes kapcsolata Orbán Viktorral.