szerző:
bankmonitor.hu

Július 1-től egy sor olyan pénzügyi családtámogatási lehetőség élesedett, amely segítheti a gyermeket vállalók saját tulajdonú otthonhoz jutását. Az egyes támogatási lehetőségek kombinálásával ráadásul az elérhető pénzügyi előny jelentősen növelhető, ám az nehézséget jelenthet, hogy nem minden bank indult el azonnal az összes termékkel.

Elvileg július 1-től elérhetők a legújabb családtámogatási lehetőségek, amelyek között vissza nem térítendő támogatást és kedvezményes hitelt egyaránt találni.

Ezek az új lehetőségek váltak elméletileg elérhetővé július 1-től:

  1. Babaváró támogatás
  2. Csok-hitel használt lakásra
  3. Falusi csok

A Bankmonitor táblázatából viszont kiderül, hogy nem minden bank indult el az összes támogatási lehetőséggel, csak a Takaréknál, az Ersténél és az OTP-nél érhető mindhárom. A többi pénzintézet esetében a falusi csok és a használt lakásra felhasználható csok-hitel hiányzik esetenként a kínálatból. Ez akkor jelenthet pénzügyileg hátrányt, ha egy család például a fix 3 százalékos kamatú csok-hitelt szeretné még piaci lakáshitellel kiegészíteni, mert csak így tudja megvásárolni a kiszemelt ingatlant, ám a legkedvezőbb lakáshitelt kínáló bank éppen nem kínál csok-hitelt.

©

A július 1-től elérhető támogatások

Babaváró támogatás: A Babaváró támogatás egy szabad célú ingatlanfedezet nélküli kölcsön, amelyet 2019. július 1-jét követően lehet igényelni. A hitelhez a futamidő alatt született gyermekek számától függően kamattámogatás és gyermekvállalási támogatás is kapcsolódhat. A maximálisan igényelhető összeg 10 millió forint, a futamidő legfeljebb 20 év lehet. A konstrukcióra legkésőbb 2022. december 31-ig le kell szerződni, azaz 3,5 évig lehet igénybe venni a támogatást. Az állam további biztosítékképpen kezességet vállal a kölcsön visszafizetésére a bankok számára.

Csok-hitel használt lakásra: A Családok Otthonteremtési Kedvezményéhez (csok) kaphatunk kedvezményes kamatozású hitelt is, amennyiben megfelelünk a jogszabályi feltételeknek. Az általunk fizetendő kamat a futamidő végéig fixen 3 százalék, ráadásul a csok-hitel július 1-jétől már használt lakásvásárlásra is megigényelhető.

Hogy mennyire jó ez a hitel, azt szemléletesen mutatja, hogy a legkedvezőbb fix kamatozású lakáshitelre fizetendő törlesztőrészlet – 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetében – a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján 13 632 forinttal kerül többe ennél. A teljes futamidő alatt ez 3,2 millió forint megtakarítást eredményez a támogatott lakáshitel javára, ezért logikus is ezt választanunk, ha tehetjük.

Falusi csok: ez a csok egy speciális fajtája, amely a tanyák, valamint bizonyos kistelepüléseken lakások és házak vásárlásához, felújításához és korszerűsítéséhez nyújt vissza nem térítendő támogatást.

Külterületi lakás (tanya, birtokközpont) esetében bármilyen településen, preferált kistelepülésen lévő lakás esetében vásárlásra és egyidejűleg bővítésre/korszerűsítésre vagy mindkettőre; meglévő lakás bővítésére/korszerűsítésére (vagy akár egyszerre mindkettőre) fordítható.

A fentiekből következik, hogy pusztán vásárlásra nem lehet igényelni a falusi csokot! Ez a rosszabb állapotú tanyákat, lakásokat és házakat hozza helyzetbe, amelyek ára jellemzően nyomott, hiszen jelentős ráfordítás szükséges ahhoz, hogy kényelmes, korszerű otthon váljon belőlük.

Újdonság az is, hogy meglévő ingatlan korszerűsítésére is fordítható ez a támogatás, hiszen eddig mindig kritérium volt, hogy új lakáscél valósuljon meg vásárlással, építéssel vagy legalább egy lakószobányi bővítéssel.

Az elérhető támogatások kombinálása

Babaváró támogatás + lakáshitel

A babaváró támogatás 75 százalékban önerőként is felhasználható lakás vásárlásakor, míg 25 százalék hitelnek számít. Ha például megvásárolna valaki egy 20 millió forintos ingatlant, akkor igényelhet – már ha megfelel a személyi és a jövedelmi feltételeknek – 10 millió forint babavárót, amiből 7,5 millió forint önerővé válhat. Ez azért lényeges, mert a bankok a megvásárolt ingatlan forgalmi értékének legfeljebb 70-80 százalékáig hiteleznek, az efölötti részt saját forrásból kell előteremteni.

A példánknál ez nem jelent problémát, hiszen a 20 milliós ingatlan esetében a 7,5 milliós babaváró 37,3 százalékos önerőt jelent akkor, ha 10 millió forint lakáshitellel egészítenénk ki azt.

Igen ám, de egyáltalán nem mindegy, hogy a szükséges lakáshitelt melyik banktól vesszük fel, hiszen óriási különbség lehet két ajánlat között mind havi törlesztőben, mind teljes visszafizetésben. Mivel a babaváró költségei a bankoknál azonosak – hiszen egy gyermek születése esetén mindenütt kamatmentes a konstrukció –, a plusz lakáshitel kiválasztásán lesz a hangsúly.

Szerencsére július közepére az összes nagybank elindult a babaváróval, így ez és a lakáshitel kombinálása már nem okoz nehézséget.

Babaváró + csok-hitel

A már használt ingatlan megvásárlására is igényelhető csok-hitel lakáshitelként kezelendő, csak itt az állam támogatásának köszönhetően kedvezőbb a kamatszint. Ha valaki megfelel a csok feltételeinek, akkor mindenképp érdemes élnie ezzel a lehetőséggel. Mivel azonban nem minden bank kínálja ezt, a babaváróval való kombinálásnál mindenképp gondosan kell eljárni.

Csok hitel + lakáshitel

A kedvezményes csok-hitel nem feltétlenül elegendő forrás egy ingatlan megvásárlásához (2 gyermek: 10 millió forint, 3 gyermek 15 millió forint), ezért kiegészítésképpen lakáshitelre lehet szükség mellé. Itt is belefuthatunk azonban abba a problémába, hogy a legkedvezőbb lakáshitelt kínáló banknál éppen nem elérhető használt lakásra a csok-hitel. Ilyenkor mindenképp hasznos lehet hitelszakértő segítségét kérni, aki ismeri az összes pénzintézet ajánlatát.

Babaváró támogatás + falusi csok

A falusi csok jó lehetőséget jelent az úgynevezett preferált településeken élőknek, ahol a vissza nem térítendő támogatás vásárlásra+bővítésre és/vagy korszerűsítésre, vagy akár csak korszerűsítésre és/vagy bővítésre használható fel. E mellé azonban babaváró hitel is igényelhető, ugyanis a kettő nem zárja ki egymást. Az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy egy bank babavárót és falusi csokot egyaránt kínál, ami megnehezíti a kombinálást.

Falusi csok + falusi csok mellé igényelhető támogatott hitel

Jó hír, hogy bár nem mindegyik bank indult el a falusi csokkal, ahol bevezették, ott a két termék együttesen is igényelhető.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Facebook és a Twitter is törölte a hongkongi tüntetőket mocskoló fiókokat

A Facebook és a Twitter is törölte a hongkongi tüntetőket mocskoló fiókokat

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Különleges utasai voltak egy MÁV-szerelvénynek: egy szamár és egy kecske vonatozott

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Újabb öt évre Baán László marad a Szépművészeti Múzeum főigazgatója

Több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Bejelentett egy telefont a Samsung azoknak, akik nem akarnak sokat költeni

Bejelentett egy telefont a Samsung azoknak, akik nem akarnak sokat költeni

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé

Beállt a teljes ellenzék Botka mögé