Borkai-ügy: átláthatatlan offshore-hálót szőttek

Borkai-ügy: átláthatatlan offshore-hálót szőttek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Oroszi Babett
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elérhető nyilvános dokumentumokból gyakorlatilag lehetetlen kideríteni, hogy tulajdonosként kik jártak jól Borkai haverjának földügyeinél, a háló ugyanis két Brit Virgin-szigeteki offshore-cégben végződik. Ugyanez az offshore-háló áll egy győri parkolóház-ügylet mögött is, amely Paár Attilához, Tiborcz István jelenlegi üzlettársához köthető.

SR Group SA. Ez a neve annak a luxemburgi vállalatnak, amely Borkai Zsolt barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak a közreműködésével nagyot szakíthatott az audis földvásárlásokon. Az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd 2011 őszén szántóföldként vásárolta meg azt a területet, amelyet később ipari területnek minősítettek, majd nem sokkal később kiderül: ott logisztikai központ épül, amely az Audi gyárat szolgálja ki.

Azt 2012-ben a hvg.hu derítette ki, hogy Rákosfalvy tulajdonrésze végső soron a luxemburgi az SR Grouphoz került. Most a luxemburgi cégadatok alapján próbáltuk megtudni, ki lehet a vállalat végső tulajdonosa, ám hiába a hivatalos oldalra feltöltött számos dokumentum, az, amelyben a részvényesek neve is szerepel, igen régi, 2004-es.

Ami látszik, hogy a társaságot két további luxemburgi cég (a Lannage és a Valon) alapította, ezeknek a vállalkozásoknak viszont a korabeli, 1998-as adatok alapján szintén cégek voltak az alapítói,  mindkettőnek ugyanaz: a Koffour SA, és az Alazee Corp. Mindkettő Brit Virgin-szigeteki offshore-cég, így az ő tulajdonosaikról sem tudható semmi.

©

Van viszont néhány részlet, amely kideríthető. Az egyik, hogy az SR Group SA 2010-ben kapta meg ezt a nevet. Az Index azt írta, ez Somogyi János és Rákosfalvy Zoltán nevére utalhat. 2014-ben mindketten igazgatói lettek a luxemburgi cégnek. A másik, hogy a menedzsmentbe 2011-ben bekerült három olyan vállalat, amely mind Kacsóh Gáborhoz köthető. Az Alice Managementről, a Beatrice Managementről, valamint a Claire Managementről van szó, valamennyi cégben Kacsóh Gábor az egyik igazgató.

Kacsóh német anyanyelvű adótanácsadó, jogász, egyben a luxemburgi Deynecourt Ügyvédi Iroda egyik vezetője volt. Rá bízta például a luxemburgi adóparadicsomba bejegyzett családi cége ügyeinek intézését az a Farkas József vállalkozó, aki éveken át fizette Semjén Zsolt skandináviai vadászatait.

A luxemburgi adatbázisban más érdekességek is szerepelnek. Az egyik egy győri parkolóházzal kapcsolatos, amelyet a Kisalföld korabeli cikke szerint 2009-ben 715 millió forintért épített fel az Arrabona Parkolóház Kft. A társaság ezt megelőzően Paár Attiláé és Neumann Zoltáné volt. Paár Attila Tiborcz István jelenlegi üzlettársa, Neumann Zoltánt pedig az Ez az ördög ügyvédje blog mai posztja említi Borkai Zsolt kapcsán, mint győri üzletembert.

©

Neumann és Paár az építés környékén adta át a parkolóházas céget egy luxemburgi társaságnak, az I.B.C. Györ Luxemburg 2 S.A. nevű cégnek. A parkolóházat úgy hasznosították, hogy 15 évre kibérelte a Borkai Zsolt vezette győri önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Győri Kommunális Szolgáltató (Komszol) Kft., illetve egy idő után jogutóda, a Győr-Szol. A bérleti díjat havi 32 631 euró plusz áfában határozták meg, azaz az önkormányzati cég a tizenöt évre összesen akkori árfolyamon 1 milliárd 850 millió forint kötelezettséget vállalt.

A parkolóházat végül 2012 januárjában megvette az önkormányzati cég 3,6 milió euróért, ami akkori árfolyamon 1 milliárd 125 millió forintot jelentett. A Kisalföld azt írta, az összeg előteremtésére a társaság nyolcéves futamidejű hitelt vett fel. Az eladó cég mögött akkor már egy másik luxemburgi cég állt, a City Győr Luxemburg SA., az ügyvezető viszont továbbra is Paár Attila volt. 

De hogy jön ide az audis ügy?

A parkolóházas céghálóban feltűnő luxemburgi cégeknek ugyanazok voltak az alapítói, mint a győri audis földeket felvásárló luxemburgi társaságnak. Tehát a Lannage és a Valon

Magyarul: a parkolóházas biznisznél végső soron ugyanazok kerestek, mint az audis földvásárlásokon, a háló végén pedig az elérhető dokumentumok alapján ugyanaz a két Brit Virgin-szigeteki offshore-cég áll. Az offshore titkos mivolta miatt azonban nem tudni, hogy végül kihez kerültek az audis földekből származó pénzek, ahogy az sem, hogy kié lett a parkolóházas pénz. Ami viszont tény, hogy az egyik ügyletben Borkai Zsolt barátja, Rákosfalvy Zoltán volt a meghatározó szereplő, míg a másikban Tiborcz István jelenlegi üzlettársa, Paár Attila. És mindkét ügylet környékén feltűnt Borkai Zsolt, illetve Kacsóh Gábor

©

Kacsóh Gábor nem csak győri ügyleteknél bukkant fel. Ő volt a budapesti Pollack Mihály téri mélygarázs történetének egyik főszereplője is, mellette pedig Inessa Wendland, egy fiatal, három nyelven beszélő hölgy, aki Kacsóh üzlettársa a Perlectus nevű, ugyancsak luxemburgi cégben.

A nő neve szerepel a győri audis telkekkel kapcsolatba hozott luxemburgi társaság irataiban, és ő alapította a Kagemit, vagyis azt a luxemburgi társaságot is, amely ugyancsak nagyot nyerhetett azon, hogy az állam megvette a Pollack Mihály téri mélygarázst.

A mélygarázs-ügyet a Heti Válasz tárta fel részletesen. A lap szerint a következő történt: 2015-ben a luxemburgi Kagemi megszerzett egy magyar céget, amely ugyanezen a napon megvette a Pollack Mihály téri mélygarázst, minden jel szerint 1,2 milliárd forintért. A végső tulajdonosok közé ezután belépett két magánszemély, a Kagemi pedig kisebbségi részvényes lett. Ezután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 3,65 milliárd forintért, tehát majdnem háromszoros áron megvette a területet a luxemburgi cégtől és a többi tulajdonostól. Az ügyben végül nyomozás is indult. 

Hozzászólások