szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egymás után függesztik fel a kilakoltatásokat az ellenzéki kerületi polgármesterek; létszámleépítésre kényszerülhet a Dunaferr; Orbán Viktor Vlagyimir Putyinnal tárgyalt Budapesten. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Sorra jelentik be a fővárosi ellenzéki polgármesterek, hogy felfüggesztik a kilakoltatásokat. Ez arra mindenképp jó, hogy így időt nyernek a szegényeket büntető rendszerek leváltására. De ezek csak az első lépések, hiszen az önkormányzatok nem képesek az állam szerepvállalása nélkül felszámolni a lakhatási válságot. Még a fideszes városvezetőknek is hiányzik egy bérlakásprogram, csak nem beszélnek nyíltan róla.

©

Az önkormányzatok kezéből már több évtizede kicsúszott a helyi bérlakások kezelése, a rendszerváltás után ugyanis jó ötletnek látszott megszabadulni tőlük, így a bérlakások száma mostanra kilencszer kevesebb, mint a kilencvenes évek közepén: 18,7 százalékról 2,4 százalékra csökkent. A törvény szerint az önkormányzatnak biztosítania kell a hajléktalanság megelőzését, de az már nem világos, hogy ebbe mi fér bele.

Budapestre látogatott Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök és Orbán Viktor, valamint a két ország tárgyalói összesen nyolc megállapodást írtak alá. Biztosnak tűnik, hogy Magyarországot is érinteni fogja a jövőre elkészülő Török Áramlat gázvezeték, Oroszország tovább növeli az olajexportot, Putyin pedig arra is késznek mutatkozott, hogy csökkentsék a magyar-orosz kereskedelmi forgalmat jellemző magyar negatívumot.

©

Elkezdődött Eurázsia korszaka, az eurázsiai kontinens országai egyre nagyobb szerepet kapnak, együttműködésük egyre fontosabbá válik – ez már nem Orbán és Putyin találkozóján hangzott el szerencsére, Matolcsy György mondta az idén első alkalommal megrendezett Eurázsia Fórum konferencián. A jegybankelnök odáig jutott: Eurázsia államai közös pénzt használnak majd a jövőben, amely digitális lesz, az aranyon és az elektromosságon alapul majd.

Létszámleépítésre kényszerül a Dunaferr – közölte Jevgenyij Tankilevics, az ISD Dunaferr cégvezetője egy levélben a dolgozókkal. A levél szerint a cég fél éve küzd problémákkal, Tankilevics komoly gazdasági és pénzügyi veszteségekre hivatkozik, és úgy fogalmaz, hogy "a helyzet komoly és súlyos, a tét pedig a vállalat jövője".

©

A cég ötezer dolgozójából 350 főt érint a tervezett leépítés. A szakszervezet vezetője azt ígérte: tárgyalnak még arról, hogy minél kevesebb munkavállalót küldön el a cég. Az ott dolgozók között van, aki szerint ennyit még kibír a Dunaferr, más pedig ennél is megengedőbb volt, szerinte a cég dolgozóinak felét el lehetne küldeni, csak nem mindegy, melyik felét. Ezzel nem mindenki ért egyet, többen úgy fogalmaznak, hogy a cég már most is a határon mozog, bármilyen elbocsátás komoly problémákat okozhatna a működésben.

A hét képe: 11 ezer doboz cigaretta hevert a Tisza mellett.

©

A világ negyedik legnagyobb autógyártó vállalata jöhet létre a Fiat Chrysler Automobiles és a PSA egyesülésével. Az FCA és a PSA eddigi tulajdonosai 50-50 százalékos arányban birtokolják majd az új autógyártót, és a pozíciókat is úgy osztják le, hogy egyenlő legyen a két összeolvadó cég súlya.

A két cég kommunikációja szerint úgy számolnak, hogy évente 3,7 milliárd eurót spórolnak meg azzal, hogy két helyen nem végzik ugyanazt az egy munkát – ez majdnem másfélszer annyi, mint a PSA tavalyi teljes profitja. Az FCA számára az lehet még különösen csábító, hogy a PSA autói sokkal környezetkímélőbbek, így aztán ha egybe kell számítani a járművek károsanyag-kibocsátását, sokkal kevesebb büntetést kell fizetnie Európában, mint ha önálló lenne. A PSA-t pedig kárpótolná az, hogy sokkal olcsóbban válthatná valóra a régi álmot, 1991 után visszatérni az észak-amerikai piacra.

Bármit is tegyen a kormány, valamint a jegybank, a magyarok nagy része változatlanul a készpénzben hisz. Erre a megállapításra jutott az OTP Öngondoskodási Indexe, amely már harmadik éve csökken, most áll a kutatás 13 éves történetének egyik mélypontján. Nagyjából 4900 milliárd forintot tartanak az emberek készpénzben maguknál.

Amikor megkérdezték, hogy miért tartja otthon a megtakarításait, 89 százalék úgy nyilatkozott, hogy kéznél legyen, ha szükséges, 67 százalék szerint túl kicsi a megtakarított összege, hogy befektesse, 52 százalék hamarosan fel akarja használni, 46 százalékot nem vonzanak a mostani alacsony kamatok. Ami pedig az öngondoskodást illeti, a magyarok nagy része továbbra is az államtól várja, hogy majd megoldja az időskori problémáit.

Kilencven éve omlott össze a New York-i tőzsde, elindítva a modern idők legnagyobb világgazdasági válságát. Az évfordulón felidéztük, pontosan mi is történt 1929. október 24-e és 29-e között, hogyan súlyosbította a krízist az Amerikában és Európában egyaránt elhibázott válságkezelés, és megnéztük, tanult-e a világ az akkori hibákból.

Két fontos tanulság volt, amelynek köszönhetően 2007-2008 után csak nagy visszaesés volt, nem teljes összeomlás: ha válság van, az államnak érdemes jobban beavatkoznia a gazdaság működtetésébe, a jegybankoknak pedig pénzt pumpálni a gazdaságba. Az viszont nyugtalanító mai szemmel nézve, hogy kilencven éve akkor jött el a teljes katasztrófa, amikor az Egyesült Államok büntetővámokat vezetett be sok külföldi termékre, és válaszul Európa szinte minden országa is protekcionizmussal rontotta még tovább a helyzetet.

7416 euró, azaz 2,43 millió forint áll egy átlagos magyar rendelkezésére 2019-ben – számolt a GfK. Ez havi szintre lebontva azt jelenti, hogy az átlag magyarnak 203 ezer forintja van havonta. A KSH egy nappal a kutatás megjelenése után jelezte, hogy a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 238 700 forint. A mostani az első alkalom, amikor az egy főre jutó magyar vásárlóerő elérte az európai átlag felét (42 országról van szó, nem az EU-ról, annak az átlagát még mindig nem érjük el).

Elkészült a leggazdagabb magyar települések listája is – legalábbis az 5000 főnél nagyobbaké, így nem tudjuk meg, hogy Felcsút hogyan áll. Az egy főre jutó vásárlóerő alapján az első helyen változatlanul Üröm áll, de Gödöllő a második helyről lecsúszott a negyedikre, így a dobogón még Nagykovácsi és Budaörs áll. Budapesten az országos átlagnál közel 25 százalékkal nagyobb a fejenkénti éves vásárlóerő.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dzindzisz Sztefan Vállalkozás

"Ha ennyi embert elküldenek, az végzetes lehet a Dunaferrnek is"

„Ha él a gyár, él a város” – állítják Dunaújvárosban, ám most bejelentették: 350 fővel csökkentik a mintegy 5 ezer fős létszámot, ami akár a végét is jelentheti a magyar acélipar zászlóshajójának. A helyzet nem reménytelen, de valószínűleg ismét szükség lehet állami segítségre. A helyszínen jártunk, hogy megtudjuk, mekkora a gond, és egyáltalán mit gondolnak az ottaniak a mostani folyamatokról.

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Az ügyészség lezárná az eljárást Salvini ellen

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit

Egy moszkvai gyilkosság, ami feltárja a közelmúltunk faramuci históriáit