Orbán harcostársa, Matteo Salvini új ellenséget talált: a Nutellát

Orbán harcostársa, Matteo Salvini új ellenséget talált: a Nutellát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vajon az zavarja, hogy szír menekültek szedik hozzá a mogyorót?

"Eszem kenyeret szalámival és szardíniával, és mindjárt nem fogok fázni" – mondta egy csütörtök este Ravennában szervezett szabadtéri gyűlésen egy szál pulóverben felszólaló Matteo Salvini. Amikor közönsége hozzátette: kenhet még a kenyérre Nutellát is, a szélsőjobboldali politikus arról számolt be, hogy azt már nem fogyaszt. Rájött ugyanis, hogy a mogyorós csokikrém készítéséhez Törökországból szállítja a mogyorót a Ferrero.

Én jobban szeretem azokat a cégeket, amelyek olasz alapanyagokat használnak, szívesebben eszem olasz élelmiszereket, szívesebben segítem az olasz gazdálkodókat – szólt a verdikt.

A váltás sokkoló lehet Salvini hívei számára, a politikus ugyanis korábban szívesen osztotta meg a Nutella iránti szenvedélyét. Tavaly karácsonykor a Facebookra posztolt egy fotót azzal a szöveggel, hogy „karácsony másnapja számomra kenyérrel és Nutellával kezdődik, és nektek?”

Bár azt régóta tudni, hogy a Nutella alapanyaga török törökmogyoró – néhány évvel ezelőtt például az ára akkor nőtt meg drasztikusan, amikor Törökországban nagyon kevés termett az olajos magból –, Salvini számára a megvilágosodást a BBC riportja hozhatta el. A tudósítás arról szól, hogy a mogyorót éhbérért sokszor gyerekek szedik össze a törökországi farmokon.

A problémát súlyosbítja – írta a BBC, és nem sokkal később a hvg360 is –, hogy a Törökországba érkező több millió szíriai menekült gyerekei közül is sokakat arra kényszerítenek a szüleik, hogy dolgozzanak, akár ilyen nehéz fizikai munkát lássanak el. A Ferrero a riportra úgy reagált: ha bizonyítékuk lenne arról, hogy az alapanyag nem etikus körülmények között került hozzájuk, nem használnák fel, ám azt sem állíthatják, hogy nem igazak a BBC állításai.

A kérdés ezek után az, Salvininek mi is a baja?

(Corriere.it)

Hozzászólások