Egy 27 szobás budapesti palota lett a legdrágább ingatlan

Egy 27 szobás budapesti palota lett a legdrágább ingatlan

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legdrágább magyarországi ingatlan, egy Andrássy úti palota jelenleg 5,5 milliárdba kerül, míg a legolcsóbb egy részben már szétbontott kétegyházi ház, ami 300 ezer forintba kerül.

Bár a 2019-es év nem lesz rekordesztendő, azért idén is számos csúcs született – derül ki az ingatlan.com összesítéséből. Balogh László, a portál gazdasági szakértője elmondta, a kereslet a 2018-as szinthez képest 9 százalékkal, a 2017-eshez viszonyítva 7 százalékkal volt alacsonyabb.

Balogh szerint az országos kínálat, azaz a feladott hirdetések száma tavalyhoz képest lényegében stagnált, de a különböző településeken eltérően alakult. A kínálat Budapesten több mint 8 százalékkal csökkent, ezzel szemben megyei jogú városokban 10 százalékkal, a vidéki városokban 7 százalékkal, a községekben – részben a júliustól elérhető falusi csok miatt – 8,5 százalékkal nőtt – fogalmazott a szakértő.

A közleményben összeszedték a rekordokat is. A leggyorsabban eladott lakás egy VII. kerületben lévő Dohány utcai garzon: a 33 négyzetméteres lakást áprilisban 22 óra alatt adta el a tulajdonos 29,5 millió forintért.

A megyeszékhelyek közül Nyíregyháza lett az első, köszönhetően az egyik ottani – 61 négyzetméteres – panellakásnak. Ezt január 14-én dobta piacra az eladó, egy nappal később este 10-kor pedig le is vette a hirdetést, mert túladott rajta 17,9 millió forintért. A többi város versenyét Gyömrő nyerte. Egy 54 négyzetméteres téglaépítésű földszinti lakásra 20 órán belül akadt jelentkező júliusban, aki 28 millió forintot adott érte.

A községek közül Sükösd a 2019-es év bajnoka: egy 90 négyzetméteres családi házat alig több mint egy nap alatt sikerült eladni. Nem lehet véletlen, ezért a házért csak 1 millió forintot kértek.

Összegyűjtötték a december végén a kínálatban megtalálható legdrágább és legolcsóbb ingatlanokat is. A legmagasabb ár a budapesti Andrássy úton található kétezer négyzetméteres és huszonhét szobás palotához tartozik, amiért 5,5 milliárd forintot szeretne kapni a tulajdonosa. A második helyen áll egy komplett épület: a Rákóczi úti ingatlanban 173 lakás alakítható ki – ezért a vevőnek 4,64 milliárd forintot kell letennie az asztalra. Utánuk egy terézvárosi nyolc szintes épület következik 3,48 milliárd forintért.

A december végén legolcsóbban elérhető három ingatlan Békés megyében található. Köztük is a legkevesebbet egy kétegyházi már részben szétbontott házért kell adni: telekáron keresi a gazdáját 300 ezer forintért. Egy mezőgyáni részben összedőlt 49 négyzetméteres vályogház 440 ezer forintba kerül. Ugyanennyit szeretne kapni a tulajdonos egy 40 négyzetméteres – közművek nélküli – kevermesi házért. 

(Képünk illusztráció)

Hozzászólások