Közel 760 ezer járat repült át tavaly Magyarország felett

Közel 760 ezer járat repült át tavaly Magyarország felett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalma 2019-ben is tovább növekedett.

Közel 758 ezer átrepülő járat közlekedését segítették a magyar légiforgalmi irányítók – közölte a HungaroControl. Így tavaly több mint egymillió repülőgép biztonságáról gondoskodtak a légiforgalmi irányítók, ugyanis a NATO megbízásából 2014 óta Magyarország ellenőrzi a Szerbiától 2008-ban elszakadt Koszovó 10 ezer láb fölötti légterét.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér le- és felszálló forgalma 6,5 százalékkal növekedett, így megközelítette a 122 ezret. A Budapest Airport szombati közlése alapján ez azt jelentette, hogy 16,1 millió utas fordult meg tavaly Ferihegyen.

A repüléstájékoztató szolgálat által kezelt gépek száma tavaly némileg meghaladta a 65 ezret, ami több mint 9 százalékos forgalombővülést jelentett a 2018-as eredményhez képest. A leglátványosabb növekedés egyébként a koszovói magas légtérben volt, ahol 23 százalékkal több gépet kezeltek az irányítók. Az állami vállalat nem csak a forgalomban, bevételben is rekordot döntött: éves árbevétele az előzetes adatok alapján 37 milliárd forint lesz.

Hozzászólások