Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy lenne jobb helye a sportszervezeteknek átengedett évi száz, vagy a házi pálinkafőzőknek átengedett 6-8 milliárdnak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Gőzerővel zajlik a Pénzügyminisztériumban a 2020-as költségvetés újratervezése a járvány, illetve az annak nyomán kibontakozóban lévő válság miatt, és a 2021-es előkészítése szintén ennek jegyében. Részleteket egyelőre a kormány nem árult el, Orbán Viktor mindössze annyit mondott, hogy sosem látott méretű gazdaság-újraindítási akciócsomag készül, illetve hogy „lecsupaszított” költségvetésre van szükség – vagyis sok, nem tételesen lekötött tartalékra, amit a felmerülő igényeknek megfelelően lehet mozgósítani.

Az állam (a kormány) egyelőre nem nyúlt mélyen a zsebébe, járulékok és adók befizetését engedte el bizonyos szektorokban, de ezek jelentős részétől a költségvetés amúgy is elesett volna a válság miatt. A lejáró gyes- és gyed-kifizetések meghosszabbítása kevés embert érint, a költségvetés számára nem nagy tétel. A hitelmoratórium terhét pedig a bankok és a jegybank viselik. 

Válságkezelés helyett már gazdaságélénkítésben gondolkozik Orbán

A büdzsében nagy mozgástere lesz a kormánynak a gazdaság újraindítására - vagyis sok lesz a majdnem szabadon költhető tartalék.

Támogatások helyett adókedvezmények

Ha már az adóelengedéseknél tartunk, a Fidesz eddig is előszeretettel használt adókedvezményeket, nem válságkezelésre, hanem úgy általában az adórendszeren keresztül nyújtott támogatásokat arra kiszemelt szektoroknak és társadalmi csoportoknak.

A 2020-as költségvetés még hatályban lévő verziója összesen 1086 és 1176 milliárd forint közötti kieséssel kalkulált. Összehasonlításképpen: a cégek nyereségadójából (társasági adó, taó) 501 milliárd befolyó bevételt várt a büdzsé, személyi jövedelemadóból (szja) 2609 milliárdot. A központi költségvetés (az államháztartás az önkormányzatok és a társadalombiztosítási alapok nélkül) 2020-ra mindösszesen 14,5 ezer milliárd forint bevételt várt.

Az elengedett adók magas szintje azt jelenti, hogy a kormánynak kisebb a mozgástere a további, válság indokolta adóelengedésekre, illetve a pénz jelentős részénél nem opció annak benntartása a költségvetésben, hogy új (most épp fontosabbnak ítélt célra) lehessen elkölteni.

Természetesen bőven akadnak olyan kedvezmények, amelyek léte és fenntartása még a mostani válságban is indokolható, ilyen például a családi adókedvezmény, amely miatt több mint 310 milliárd forint kiesést várt a büdzsé. (Ez egyébként minden bizonnyal kevesebb lesz a magasabb munkanélküliség miatt.)

A gép forog, még ha az alkotó nem is pihen

A családi adókedvezménynél sokkal vitatottabb tétel a sportszervezetek támogatása után igénybe vehető taokedvezmény, ami miatt 122-132 milliárd kiesés volt várható. Persze az egész rendszert megszüntethetnék azonnali hatállyal, de ez gyakorlatilag kivitelezhetetlen, vagy legalábbis életszerűtlen. A sportszervezetek fejlesztési terveit már elfogadták, nyilván konkrétan folyamatban van egy csomó beruházás. A támogatásokat nyújtó cégek zsebében pedig nemhogy az idei évről, de az előző években kifizetett támogatásokról állnak az igazolások, amelyek alapján az adókedvezményt kérhetik – a G7 hírportál számításai szerint több tízmilliárd forint értékben.

Szóval felvethető, hogy a jelenlegi helyzetben a sport-taotámogatásoknak lenne jobb helye – azonban a pénzpumpa forog, megállítani nem olyan könnyű. A taorendszerrel a kormány gyakorlatilag jórészt kiengedte a kezéből az irányítást e pénzek fölött: a sportfejlesztési terveket a szövetségek fogadják el, a cégek nyilatkozata alapján a pénz (az adóelőleg vagy adó legfeljebb 80 százaléka) a NAV-on keresztül kerül a sportszervezetekhez. 

A Fidesz-állam kevesebbet költött sportra, de így is lazán Európa-bajnok lett

Az állami kiadások alapján az Európai Unió családjában Magyarország az a tag, akinek a legfontosabb a sport és a vallás, az oktatás és a szociális szempontok úgy közepesen érdeklik, az egészségügy és a környezetvédelem meg nagyjából semennyire sem.

A rendszert esetleg a következő évre le lehet állítani. Nem tudni, hogy a kormány készül-e erre, mindenesetre a sportszervezetek az első körben részesültek a válság miatt meglépett járulékelengedésekből.

Persze nem csak a sporttao miatt veszít jelentős összeget a költségvetés, erősen vitatható (amúgy is, de egy gazdasági válságban pláne), hogy a házi pálinkafőzés miatt kieső 6,5-8 milliárd forint jövedéki adónak nem lenne-e jobb helye valahol máshol, mint a házi pálinkafőzőknél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!