ÁSZ: Nem szabályosan készültek el az MSZP pénzügyi kimutatásai

ÁSZ: Nem szabályosan készültek el az MSZP pénzügyi kimutatásai

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biztosított volt az Magyar Szocialista Párt gazdálkodásának törvényessége, de a pénzügyi kimutatások nem a jogszabályi előírások szerint készültek el – erre jutott az Állami Számvevőszék a párt pénzügyeinek vizsgálatában.

Nem a jogszabályi előírások szerint készítette el az MSZP a 2017-2018-as pénzügyi kimutatásait, így azok nem mutattak megbízható és valós összképet a párt bevételeiről és kiadásairól – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ).

A szervezet szerint a pénzügyi kimutatások elkészítése során nem érvényesült a következetesség és a valódiság elve. A működéséhez juttatott forrásokat, költségvetési támogatásokat 2017-ben szabályszerűen, 2018-ban viszont nem szabályszerűen számolta el a párt, mert az elszámolás szabályszerűen kiállított bizonylatok nélkül történt meg. 

Az ÁSZ azt azért hozzátette: az MSZP gazdálkodásának törvényessége biztosított volt ebben az időszakban. A gazdálkodására vonatkozó számviteli kereteket és a belső szabályozásokat a párt a jogszabályi előírások szerint kialakította, a könyvvezetési és nyilvántartási rendszerét az előírások szerint működtette.

A szabálytalanságok kijavításáért az ÁSZ két javaslatot tett a Magyar Szocialista Párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Az Állami Számvevőszék korábban sorra bírságolta az ellenzéki pártokat: a Párbeszéd és a Momentum állami támogatását meg is vonták, és a Jobbik sem maradt ki a sorból. Az ellenzéki pártok sérelmezték, hogy az elvben független intézményt 2010 óta a volt fideszes országgyűlési képviselő, Domokos László vezeti. A politikai motiváció vádját az ÁSZ mindig visszautasítja.

Hozzászólások