szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben az euró ára már 365-nél is járt, utolsóként az MNB is elismerte, hogy idén recesszió lesz; minden idők legnagyobb otthonteremtési programját ígérte meg Novák Katalin; leállt a Hajógyári-sziget gátépítésének előkészítése. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Elesett az optimizmus utolsó bástyája is. Nemrég Matolcsy György jegybankelnök még arról értekezett, hogy nem lesz idén recesszió, most azonban a Magyar Nemzeti Bank a kamatdöntés indoklásában is borúlátó hangnemre váltott, majd kiadta az inflációs jelentését, így aztán kiderült: már a jegybankban is 5,1-6,8 százalékos recesszióval számolnak. Emellett úgy számolnak: 2022-ig marad a magas infláció, a vállalkozásoknál leépítések jönnek, a reáljövedelem csökken a prognózis szerint.

Ahogy napról napra több száz új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizálnak, úgy esik az országba vetett befektetői bizalom is. A forint/euró árfolyam 365-ig esett. A mostani gyengülés nem csak Magyarország kritikája, a befektetők szinte minden közép-európai deviza helyett euróba vagy dollárba menekítik át a pénzüket, de az nem segít, hogy a forint már alapból gyengén várta a második hullámot.

©

Az MNB az alapkamaton nem változtatott. Egy fontos döntést így is meghozott, amit bújtatott kamatemelésként is lehet értékelni: az egyhetes betét kamata eddig megegyezett az alapkamatéval, most azonban 0,15 százalékponttal fölé került.

Hol tart a forintárfolyam egy hét múlva ilyenkor?

A jelen tehát nem valami fényes, de szép víziókban így sincs hiány. A Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésének első előadója Matolcsy György volt, aki arról beszélt: erős geopolitikai karaktere lesz ennek az évtizednek, és pénzügyi forradalom jön. A válságot pedig gazdaságilag és társadalmilag is kezelni kell – mondta, amiben a legnagyobb meglepetés az volt, hogy elismerte, válság van.

A vándorgyűlésen felszólalt Varga Mihály is. Ő arról beszélt: ami az előnyünk volt az elmúlt években, az most a hátrányunkká vált, szenved az autóipar, a vendéglátóipar és a szolgáltató szektor is. A pénzügyminiszter szerint bár szép eredmény, hogy az elmúlt években csökkenteni tudtuk az államadósság mértékét, de a mostani válság miatt akár 5–6 évet is visszaléphetünk az adósságcsökkentésben.

Varga Mihály
©

Mit kellene lépni most?

Hatályba lépett a korábbinál szigorúbb szabályozás a maszkviseléssel kapcsolatban. Mostantól kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, a várótermekben, a megállókban, a plázákban, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban, a könyvtárakban, a postán. Körbenéztünk, hogy komolyan veszik-e az emberek az előírásokat, és arra jutottunk: nem igazán.

Budapesten a megállókban nem sokan hordtak maszkot, a járműre felszállva azonban szinte mindenki, igaz, az orrot eltakarni már nem mindenkinek sikerült. Jártunk olyan bevásárlóközpontban, ahol pont az eladók nem vették komolyan a szabályt. Szegeden most is kevesen takarják el az arcukat a tömegközlekedésen, de egyre többen óvatosak.

©

A MÁV-Startnál a kalauzok felelőssége, hogy maszkban legyenek az utasok, többször meg is állt a vonat a renitensek miatt. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete azt kérte, hogy minden maszkban töltött két óra után járjon tíz perc pihenőidő. Egy pécsi takarékban pedig kötelezővé tették, hogy a belépés után mindenki vegye le a maszkját, amíg lefényképezik – miután fél éven belül kétszer is rabló járt ott, legutóbb orvosi maszkot húzva.

Az ön környezetében komolyabban veszik a járványügyi szabályokat most, mint pár hete?

A hét képe: a HVG-hez érkezik az EUrologus.

©

Minden idők legnagyobb otthonteremtési programját ígérte Novák Katalin frissen kinevezett, családokért felelős tárca nélküli miniszter. Az ígéret váratlanul érte a szakmát, már csak azért is, mert a most induló rozsdaövezeti fejlesztési program kidolgozását szélesebb körű egyeztetés előzte meg, most azonban nem volt ilyen.

Van olyan, a piacvezetők közé tartozó fejlesztő, aki a nagy nemzeti lakáspolitika születését véli felfedezni. Egy kutató azonban azt vetette fel: a kormány a keresletet növelné, de már a csok miatt is elszálltak a négyzetméterárak, annyira nem bírta a kínálat követni a felpumpált keresletet.

Miről fog szólni a program?

Csökkent a Bethlen Gábor Alapon keresztül határon túlra juttatott állami támogatások összege 2019-ben, bár még így is 60 milliárd lett. A külügyminisztérium saját támogatásaival együtt majdnem 100 milliárd ment határon túlra, és akadnak még ismeretlen tételek a költségvetésben.

Ahogy a korábbi években, a BGA nem pályázati úton, hanem „egyedi támogatások” keretében osztotta szét a pénz nagy részét, egész pontosan 48 milliárd forintot. A legtöbb pénz, 24 milliárd forint Erdélybe ment. Jutott pénz egyházaknak, de a jégpályák építése sem maradhatott ki.

Milyen célokra adjunk még pénzt a határon túlra?

Hiába ígérte a kormány azt, hogy leállítják a Hajógyári-sziget gátépítésének tervezését és így megmenekül 15,3 hektár ligeterdő, folytatódott a projekt előkészítése – jelezte kedden Karácsony Gergely. A kormány nevében Gulyás Gergely reagált: a Miniszterelnökséget vezető miniszter – aki korábban bejelentette, hogy nem lesz olyan projekt, amelyet nem támogat az önkormányzat – azt írta, hogy a főpolgármester szellemekkel harcol.

©

Mint később kiderült, ekkor még valóban folyt az engedélyezési eljárás. Szerdán azonban az Országos Vízügyi Főigazgatóság visszavonta a fejlesztésre vonatkozó kérelmet. A hatóságnak pedig így nem volt más választása, megszüntette az engedélyezési eljárást. Mi még az előtt készítettünk videóriportot a szigetnél, hogy a politikusok újra egymásnak ugrottak volna – annak jártunk utána, milyen környezeti kárral járna a gátrendszer felépítése és hogy mióta van már a napirenden a terület beépítése.

Tényleg itt a történet vége?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

63 újabb áldozata van a járványnak, 2079 fertőzöttet diagnosztizáltak

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

43 millióhoz közelít a koronavírussal fertőzöttek száma a világon

FT: Az EU elnézőbb a bolgár korrupcióval szemben, mint a magyarral

FT: Az EU elnézőbb a bolgár korrupcióval szemben, mint a magyarral