szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn lépett hatályba a korábbinál szigorúbb szabályozás a maszkviseléssel kapcsolatban, körbenéztünk a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban és a plázákban, hogy betartják-e az emberek az előírásokat. A válasz röviden: nem igazán.

Koronavírus - a második hullám
Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!
Friss cikkek a témában

Hétfőtől érvényes a maszkviselés új, szigorúbb szabályozása. Eszerint kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön, a várótermekben, a megállókban, a plázákban, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban, a könyvtárakban, a postán.

Ehhez képest hétfőn, napközben, Budapesten azt tapasztaltuk, hogy

 • volt olyan buszmegálló, ahol nyolcból mindössze egy emberen volt csak maszk,
 • a 4-es, 6-os villamos megállójában, a Margit-hídnál még a kukát ürítő, narancssárga mellényes FKF-es dolgozók sem takarták az arcukat, ahogyan a várakozó utasok sem,
 • az aluljáróban is ugyanez volt a helyzet,
 • a villamosokon mindenki hordott maszkot, igaz, az orrát már nem mindenki takarta el,
 • jártunk olyan bevásárlóközpontban, ahol éppen az eladók nem vettek vagy nem viseltek megfelelően maszkot.
©

Vidék pepitában

Szegeden korábban csak elszórtan lehetett maszkos utasokkal találkozni a tömegközlekedési megállókban, várókban, és még most is kevesen takarják el az arcukat a közlekedés megkezdése előtt. Bár láttunk olyan buszmegállót, ahol a nyolc várakozó közül csupán egy nem tette fel a maszkját, és olyat is tapasztaltunk, hogy éppen a megállóban vitatták meg, ott éppen szükséges-e viselniük, vagy sem.

A trolikon és buszokon is kötelező volt már az arceltakarás, amit Szegeden a jegyellenőrök ellenőriztek is. Ezzel a város egy lépéssel beelőzte a központi rendelkezéseket, a helyi televízió meg is kérdezte az ellenőrzéssel megbízott önkormányzati cég vezetőjét, hogy tapasztaltak-e ellenállást. A jegyellenőrzést is végző kft. igazgatója elmondta, hogy csupán két esetben kellett utasokat leszállítani, mert nem viselték a maszkot, de egyik esetben sem fajult addig a konfliktus, hogy a rendőröket kellett volna kihívni. Egyébként az elmúlt hónapokban folyamatosan azt tapasztaltuk, hogy a helyi járatokon az utasok nagy része felvette a maszkokat, míg a helyközi buszokon szinte senki sem viselte.

Azt tapasztaljuk, hogy a koronavírussal fertőzöttek számának folyamatos növekedése, szabályok nélkül is nagyobb óvatosságra kényszerítik a szegedieket. Egy fiatal egyetemi oktató elmesélte, hogy bár az egyetem belső szabályozása szerint, ha a hallgatók beleegyeznek, akkor az előadónak nem feltétlenül kell magán viselnie a maszkot, de mivel a diákok körében is előfordul, hogy a kontaktok miatt megfigyelés alá kerülnek, vagy tünetek miatt nem mennek be az órákra, az utóbbi alkalmakon már a hallgatók „mentesítő belegyezése” ellenére is maszkot hord az órákon is.

©

Így változtak a szabályok

Interjúban jelentette be a miniszterelnök az állami tévében, hogy aki bevásárlás közben nem visel maszkot, azt megbüntetik. A kereskedő sem ússza meg, neki is fizetnie kell, rosszabb esetben akár az üzletet is bezárhatják. Az erre vonatkozó jogszabály szeptember 18-án jelent meg a Magyar Közlönyben. Lényege, hogy

 • az üzletek és mozik üzemeltetőit a kötelezettség második alkalommal történő megszegése esetén 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik,
 • további esetekben a helyiséget akár egy évre is bezárathatják,
 • és mindez azonos napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával is kiszabható,
 • csak az mentesül, aki a felszólításnak nem engedelmeskedő vevőről azonnal értesíti a rendőrséget.

A szabályozást „mindenki be fogja tartani a tagjaink közül” – mondja Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a hvg.hu-nak. A szövetség fogja össze a nagyobb üzletláncokat, így például az Aldit, az Auchant, a Lidlt, a Pennyt, a Spart és a Tescót.

Egyeztetés az ügyben nem volt, a társaságok is a miniszterelnöki interjúból értesültek a szabályváltozásról. Vámos György ezzel kapcsolatban kiemeli, már májustól kötelező maszkot viselni az üzletekben, e tekintetben nincs újdonság. Abban viszont van, hogy egyszerre marasztalhatják el a vásárlót és a kereskedőt is. „Most az történt, hogy pontosítottak részszabályokat, nevén nevezték azt, ami a korábbi jogszabályban nem volt benne, hogy mit tehet a boltos, és mit nem” – fogalmaz.

©

A miniszterelnök bejelentése után az Országos Kereskedelmi Szövetség megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, azt kérve, fogalmazzák meg egyértelműen a részleteket, hogy később ne lehessen jogvita. A főtitkár elmondása szerint 3 dolgot kért:

 1. a jogszabályban legyen benne, hogy a vásárlónak és a kereskedőnek is kötelező a maszk,
 2. határozzák meg pontosan a kötelezettségeket, a kereskedő akár meg is tagadhassa a belépést és a kiszolgálást, ha a vásárlón nincs maszk,
 3. ha a boltos minden tőle elvárhatót megtesz, ne büntethessék meg.

Mind a három bekerült a rendeletbe

– hangsúlyozza. A korábbi szabályok szerint a kereskedőknek és a biztonsági őröknek csupán arra volt jogosítványuk, hogy figyelmeztessék a maszkviselésre az embereket. Kényszerítő eszköze a boltosnak ugyan továbbra sincs, csak kérhet, illetve felszólíthat. „Kötelessége is ezt megtenni. Ha egy vevőn nincs maszk, fel kell szólítania, hogy hagyja el a boltot, ha erre nem hajlandó, megtagadhatja a kiszolgálást, és ha továbbra is vita van a vásárlóval, értesítenie kell a rendőrséget” – magyarázza Vámos.

©

Fontosak a részletek – hangsúlyozza a főtitkár, akinek az a tapasztalata, hogy a vevők többsége szabályosan viseli a maszkot, „de vannak, akik nem”. A szabályok értelmében egyébként nemcsak a vásárlóknak, hanem az eladóknak is maszkot kell hordaniuk a boltokban, függetlenül attól, hogy a pénztáraknál vagy a pultoknál vannak-e plexilapok vagy sem. „Tisztában vagyok vele, hogy maszkot viselni kényelmetlen, dolgozni, fizikai munkát végezni is nehezebb benne” – mondja Vámos, aki ezzel együtt a szeptember 21-i rendeletet célratörőnek tartja. „A boltosok között is vannak olyanok, akik ellenzik a maszkviselést, ez a jogszabály nem a többségnek szól, akik betartották eddig is a szabályokat, hanem annak a kisebbségnek, akik nem” – teszi hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a boltokat akár be is zárathatják, a főtitkár úgy fogalmaz,

mindenki reszketett, hogy bezárják, megbírságolják.

A jogszabály szerint a vásárlókat a rendőrség, a boltosokat a jegyző vonhatja felelősségre. „A jegyző akkor büntet, ha a tudomására jut, hogy a boltos hibázott” – mondja. Erről értesítheti a rendőrség, illetve saját hatáskörben is ellenőrizhet. A kereskedelmi törvény alapján ugyanis a kereskedelmi hatóság szerepét a jegyző tölti be, „ő bírságolhat, járhat el a boltossal szemben”.

Az első hullám idején elrendelt részleges boltzárról, illetve az idősek vásárlási idősávjáról, most még nincs szó. Noha korábban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádióban arról beszélt, hogy az idősek biztonsága érdekében visszahozná a vásárlási idősávot, a kormány múlt heti döntései között sem szerepelt sem ez, sem a nyitvatartási idő korlátozása.

©

Még szigorúbb ellenőrzés kellene

Változtak az utazásra vonatkozó előírások is. Szeptember közepétől a Volánbusz járatain is szigorítanak: az autóbusz-vezetők kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utas nem takarja el a száját. A BKK járatain pedig 8 ezer forintos helyszíni bírságot fizethet az az utas, aki nem, vagy helytelenül hordja a maszkot.

Érdekes a helyzet

– reagál a rendeletre az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke. Naszályi Gábor azt mondja, a szabályozás szerint a járművezető felszólítja az utast, hogy vegyen maszkot, ha erre nem hajlandó, le kell szállnia a járműről, ha ezt sem teszi meg, rendőrt kell hívni.

A sofőrnek meg kell állnia, le kell szállítania a többi utast, megbénul a közlekedés, nem tudom, ez mennyire életszerű

– magyarázza.

©

Arra a felvetésre, hogy mit tegyen az a buszsofőr, aki észleli, hogy járatán az indulás után valaki leveszi a maszkot, Naszályi úgy válaszol, hogy szerinte nem a járművezető dolga, hogy figyelje, van-e minden utason maszk. „Ezt a csatát nem nekik kell megvívni” – hangsúlyozza. „Ugyanez van a BKK-nál, például az 5-ös vagy a 7-es buszon, ahol nincs első ajtós felszállás, a sofőr nem látja, hogy ki száll fel maszkban, ki anélkül” – mondja. Éppen ezért szerinte szigorítani kell az ellenőrzést, „legyen olyan hivatalos személy, akinek jogában áll leszállítani vagy megbírságolni az utast”. Ezt most a buszsofőrök nem tehetik meg, mert nincs hatósági jogkörük. Naszályi szerint ez a hivatalos személy lehet akár közterület-felügyelő, akár rendőr is,

mindegy, hogy ki, csak valaki legyen

– hangsúlyozza.

Azt is szeretnék elérni, hogy az utasok nem álldogálhassanak a vezetőfülke mellett, „utazni csak a vezetőfülke mögött lehessen a buszsofőrök egészségének védelme érdekében, ezzel ostromoljuk a tulajdonosokat".

©

Kerestük a Volánbuszt, hogy megtudjuk,

 • hogyan járjon el a buszsofőr abban az esetben, ha valaki az utasok közül az indulás után veszi le a maszkot,
 • gyakoribbak lesznek-e az ellenőrzések a távolsági járatokon, illetve az ellenőrök dolga lesz-e a figyelmeztetés vagy a büntetés,
 • megbüntethetik-e a sofőrt, ha maszk nélküli vagy maszkot helytelenül viselő utast találnak egy járaton?

Amint érkezik válasz, közöljük.

Naszályi Gábor azt mondta, a Volánbusznál első ajtós felszállás van, és akin nincs maszk, azt a sofőr felszólítja, hogy vegyen fel. Ha erre nem hajlandó, nem utazhat. Ha vitáig fajul az ügy, a sofőr rendőrt hívhat. Ugyanez a helyzet a BKK-nál is, annyi különbséggel, hogy a központi diszpécsernek is lehet szólni, ő pedig értesíti a rendőrséget.

Korábban volt hír arról, hogy akár 100 ezer forintra is büntethetik azt a buszsofőrt, aki maszk nélküli utast enged fel a járatára. Azóta kiderült, hogy a hír kacsa, a Volánbusz jelezte, ilyen utasítást nem adtak ki.

Szabálykövetőbb budapestiek

Ami a BKK járatait illeti, szerkesztőségünk úgy értesült, amióta életbe lépett az a szabály, hogy fizetnie kell annak, akin nincs maszk, az emberek szabálykövetőbbek lettek. A BKK készített egy felmérést, amely szerint április végén még az utasok 96 százaléka eltakarta az arcát, nyárra ez az arány már 80-85 százalékra csökkent, most pedig ismét 95-98 százalékra nőtt. De még így is kellett büntetni: a BKK sajtóosztálya szerkesztőségünkkel azt közölte, hogy egy hét alatt 1-2 esetben adtak át 8 ezres pótdíjbefizetési csekket a jegyellenőrök a maszk hiánya miatt. Azt, hogy figyelmeztetni hány esetben kellett, nem tartják nyilván. A jegyellenőrök egyébként nem egyedül dolgoznak, közterület-felügyelők is vannak mellettük.

©

Szintén a közterület-felügyelet dolga ellenőrizni és büntetni, ha valaki zárt térben, például moziban, színházban vagy cirkuszban nem, vagy helytelenül visel maszkot – erről szintén a Fővárosi Közgyűlés döntött. Ebben az esetben a helyszíni bírság 8 ezer forint, a közigazgatási bírság 15 ezer. Kérdéses, hogy az ellenőrzést hogyan tudják majd megoldani. Megkerestük a közterület-felügyeletet is, hogy megtudjuk

 • kértek-e bármilyen segítséget a fővárostól ehhez a munkához,
 • hogyan, milyen formában tartják ezt megvalósíthatónak.

Azt a választ kaptuk, hogy a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a Fővárosi Önkormányzat között az együttműködés – a járvány előtt is és az első hullám alatt is – mindig is folyamatos volt.  A Rendészeti Igazgatóság közterület-felügyelői mindennapi feladataikon túl részt vállaltak a védőfelszerelések kiszállításában, a szociális ellátásban történő segítségnyújtásban, és most éppen az új járványügyi szabályok betartatásáról is gondoskodnak. „Az önkormányzati rendészek nagy része – munkájukból kifolyóan – eddig is a közterületen volt, most is ott vannak és folyamatosan figyelik, hogy az emberek betartják-e az új szabályokat, akinél pedig mulasztást észlelnek, figyelmeztetik annak betartására” – fogalmaznak.

©

Sok múlik a kalauzon

Érdekes a vasúti közlekedés is, itt ugyanis kifejezetten a kalauz felelőssége, hogy maszkban legyenek az utasok. Kérdés, hogyan járnak majd el, ha valaki menet közben leveszi. A Volánbuszhoz hasonlóan itt sem tehet mást a kalauz, rendőrt kell hívnia. Csakhogy a szakszervezeti vezető szerint

két állomás között nem állhat meg a vonat, amíg megérkezik a rendőr.

A MÁV-START megkeresésünkre azt közölte, készenléti rendőrök, polgárőrök és vagyonőrök ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a szabályokat. „Az új szabályozás szerint, aki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, az utazásból való kizárást kockáztatja, a szabálytalanul utazót ugyanis leszállítják a vonatról” – fogalmaznak.

Nemcsak a vonatokon, hanem az autóbusz-állomásokon és a vasúti pályaudvarokon is szúrópróbaszerűen ellenőriznek a rendőrök, amit egyébként éppen az Egységes Közlekedési Szakszervezet kért. Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint szeptember 14-ig országosan összesen 1009 esetben figyelmeztettek, helyszíni bírságot 695 ember kapott összesen 20 millió 925 ezer forint értékben, míg szabálysértési feljelentést 1146 esetben tettek a maszkviselési szabályok megsértése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket

Egy férfi kiírta a Twitterre, hogy nincs jól, a világ minden tájáról kapott bátorító üzeneteket

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

Megszületett Orbán Viktor ötödik unokája

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt

300 millióból forgathat tévéfilmet Bayer Zsolt