Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzését

Kiderült, miért nem ellenőrizte a pénzügyminiszter a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszűnt a veszélyhelyzet, ezért aztán a Pénzügyminisztériumnak (PM) nem is kell ellenőriznie semmit – derül ki Tállai András válaszából.

A DK-s Sebián-Petrovszki László írásbeli kérdéssel fordult Varga Mihály pénzügyminiszterhez, hogy a gyanúsan drága lélegeztetőgépek beszerzéséről érdeklődjön, illetve, hogy megkérdezze: Varga ellenőrizte-e egyáltalán a gépek beszerzésének szabályosságát.

A magyar kormány, pontosabban a Külgazdasági és Külügyminisztérium korábban 178 milliárd forint értékben vásárolt 6258 készüléket a maláj a GR Technologiestól, ami azért is furcsa, mert a cég – a piaci törvényeknek ellentmondva – annál drágábban adta a gépeket, minél többet kért belőlük a magyar külügy.

Sebián-Petrovszki kérdésére – hívja fel a figyelmet a Népszava – Tállai András pénzügyminisztériumi államtitkár válaszolt, aki szerint Vargának a veszélyhelyzet megszűnése miatt voltaképp semmi dolga a beszerzéssel. Mint írta:

a veszélyhelyzet megszűnésével a Képviselő úr által hivatkozott jogszabály hatályát vesztette, így erre való tekintettel az államháztartásért felelős miniszternek nincs feladata”.

A külügy nem a szokásos közbeszerzési eljárással szerezte be a gépeket, hanem egy különleges eljárással, amit a veszélyhelyzet ideje alatt lehetett alkalmazni.

Egyébként Németország kétszer annyi lélegeztetőgépet vásárolt sokkal kevesebbért, mint mi, de Hollandia és Olaszország is sokkal jobban alkudott.

Hozzászólások