szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ahogy azt várni lehetett, ezermilliárd forintnál is nagyobb hiányról számolt be a KSH, amikor összegezte az első féléves adatokat.

Az előzetes adatok szerint 1219 milliárd forint, a GDP 5,3 százaléka volt a kormányzati szektor első féléves hiánya – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1378 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,0 százalékponttal lett kedvezőtlenebb. A jelentős romlás a járvány gazdasági hatásainak és a válságkezelésnek a következménye.

Csak a második negyedévben 986 milliárd forint, a GDP 9,1 százaléka volt a hiány. Fontos emlékeztetni: ezek a január és június közötti számok, tehát az, hogy a járvány második hulláma mit hoz, egyelőre nem derülhetett ki.

A kormányzati szektor bevétele 9823 milliárd, kiadása 11 042 milliárd forint volt.

A bevétel 140 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal lett kevesebb, mint a tavalyi első fél évben. A legnagyobb értékkel, 111 milliárd forinttal, 4,0 százalékkal a társadalombiztosítási hozzájárulások csökkentek. A termelési adók 69 milliárd forinttal, 1,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, ezen belül 38 milliárd forint, 1,8 százalék volt az áfabevétel visszaesése. A jövedelemadó-bevételek 19 milliárd forinttal, 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak.

A kiadások 1239 milliárd forinttal, 12,6 százalékkal nőttek. A növekedés több, mint felét a „kormányzati szektor egyéb kiadásai” nevű sor jelentette, ez 646 milliárd forinttal, 37,5 százalékkal vitt el több pénzt, mint tavaly, valószínűleg azért, mert a járvány miatti válságkezelés sok kiadását ide könyvelték el. Munkavállalói jövedelemként  227 milliárd forinttal (9,7 százalék), pénzbeni társadalmi juttatásként 209 milliárd forinttal (8,5 százalék) fizetett többet az állam, mint egy éve. A folyó termelőfelhasználás 136 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal, a kamatkiadások pedig 38 milliárd forinttal, 7,4 százalékkal nőttek. A bruttó állóeszköz-felhalmozás mérséklődött, a változás 18 milliárd forint (1,6 százalék) volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán sokat tett azért, hogy a században először autokráciában éljen a földlakók többsége

Orbán sokat tett azért, hogy a században először autokráciában éljen a földlakók többsége

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

Elnézést kér az operatív törzs, eltévesztették egy elhunyt nemét

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny

Giro d'Italia: Az igazgató szerint nem valószínű, hogy Magyarországról indul a jövő évi verseny