szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A KSH legfrissebb adatai szerint szeptemberre 32 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, miközben az álláskeresők egy másik adatbázis szerint 21 ezerrel kevesebben lettek.

Az egyik hónapról a másikra kerülhetett ki legalább tízezer álláskereső a nyilvántartásból, és valószínűleg az ellátásból is. A KSH csütörtökön közölte a szeptemberi adatait, amelyek szerint augusztushoz képest 32 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma. Ez a tavalyihoz képest 35 ezer fős csökkenést jelent, pedig hónapokon át már a tavalyi foglalkoztatási szint elérését mutatták a statisztikák.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában is július óta csökken a regisztrált álláskeresők száma, augusztusban még 344 ezer nyilvántartott munkanélküli volt, majd szeptemberre 323 ezerre csökkent le a számuk. Ha a KSH adatai szerint ugyanebben az időintervallumban 32 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, akkor nem valószínű, hogy az NFSZ adatbázisából szeptemberre kikerülő 21 ezer álláskereső mindegyike állást talált volna. Ha pusztán a számokkal kalkulálunk, akkor ez azt is jelentheti, hogy a 32 ezerrel kevesebb foglalkoztatott az álláskeresők számát gyarapította, elvileg tehát éppen ennyivel kellene több álláskeresőnek lennie szeptemberben. A nyilvántartásban az NFSZ adatbázisában viszont éppen 21 ezerrel kevesebb fő szerepel. Ha pusztán a matekra hagyatkozunk, akkor éppen 50 ezer ember eltűnt a szemünk elől. Életszerűen a folyamatos fluktuációval is számolni kell, így nehéz teljesen valós képet kapni arról, hogy vajon hova tűntek el az álláskeresők nyilvántartásából kikerülők, de a KSH foglalkoztatásról szóló adatai egy cseppet sem biztatók.

Az NFSZ egyébként közölte már az októberi adatait is, ezek szerint szeptemberhez képest megint csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, ezúttal a szeptemberi 323 ezerről 306 ezerre, tehát 17 ezer fővel. A KSH októberi foglalkoztatási adataira még egy hónapot várni kell.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

Bankot, vevőket és még egymást is átverte egy autókereskedő páros

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

A tartós fáradtság és a sápadtság a vashiány tünete is lehet

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés