szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pénteken két körben is összehívta a Szegedi Tudományegyetem és a Klinikai Központ vezetése azt a több száz orvost, akik nem írták alá az egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Úgy tudjuk, hogy az egyetemi vezetőknek nem sikerült meggyőzniük az orvosokat. Ha hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, keddtől megáll az élet a szegedi klinikákon.

Jelenleg úgy áll, hogy a szegedi sebészeti klinikán gyakorlatilag nem marad keddtől sebész. Forrásaink szerint ugyanis eddig csak néhány olyan dolgozó írta alá az új, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, aki a kora vagy a beosztása miatt nem végez műtéteket. Amennyiben a többiek hétfő éjfélig nem gondolják meg magukat, akkor a szegedi klinikai orvosok harmada nélkül működhet tovább a régió gyógyító centruma.

Csütörtökön számoltunk be arról, hogy összesen közel 300 szegedi orvos nem írta alá az új jogviszony szerint elkészített szerződést. Pénteken őket hívták egyeztetésre az egyetemi vezetők. Két körben tartottak fórumot, az elsőn a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) jogi igazgatója és a Klinikai Központ stratégiai igazgatója, a másodikon Rovó László rektor próbált nyomást gyakorolni rájuk.

Szegeden sem írják alá szó nélkül a szerződéseket az orvosok

Több klinikán azt kérik, hogy ne a legkisebb ügyeleti díjakat és bérpótlékokat adja a Klinikai Központ. Az Országos Kórházi Főigazgatóság rábólintott arra, hogy kifizethetik a magasabb pótlékokat, de Szegeden egyelőre nyoma nincs annak, hogy ezzel élne a munkáltató.

Az ügy azonban nem mozdult előre. Információink szerint azzal érveltek az egyetemi vezetők, hogy az SZTE klinikái milliárdos adósságot görgetnek, nincs pénz a kért pótlékokra, bérkiegészítésekre, arra, hogy a többi egyetemhez hasonlóan rendezzék a szerződéseket. A klinikai elnök, illetve a SZTE vezetése ugyan kérhette volna az Országos Kórházi Főigazgatóságot (OKF), hogy engedélyezze számukra a többletköltségeket – a szervezet állásfoglalása szerint 30 százalékkal kiegészíthetők a kért juttatások –, ám ők a tartozásokra hivatkozva nem nyújtottak be kérelmet, az ügy tisztázását pedig egy későbbi időpontra, úgy tudjuk, hogy május végére ígérték.

Így most a helyzet az, hogy az orvosok, főként a fiatalabbak, akár kevesebbet keresnének, mint a béremelés előtt. A szakvizsgák után sem kapnák meg az érintettek a 40, illetve 60 ezer forintot. A PhD-képzés az új jogviszonyban beleszámít a munkaviszonyba, de most külön igazolást kell beszerezni ahhoz, hogy ezt az időt az új jogviszony szerinti besorolásnál is figyelembe vegyék.

Úgy értesültünk, hogy a kora délutáni fórumot egyszerűen otthagyták az orvosok azzal, hogy akkor oldja meg a klinikai központ az ellátást keddtől, ahogy tudja.

A második fórumot tartó Rovó László értesüléseink szerint keményebben fogalmazott. Ő is a pénzhiánnyal érvelt, de azt is hozzátette, hogy „fentről” kapott az egyetem fenyegetést, hogy amennyiben nem írják alá az orvosok a szerződéseiket, akkor városi kórházként működhetnek tovább.

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Márciustól nem mehet ugyanahhoz az orvoshoz a beteg magán- és közellátásba. Kivételek vannak, a november közepe előtt megkezdett kezelésekre ez nem vonatkozik.

Az új szerződésben sok tisztázatlan pont maradt, ezért egész héten folytak róla az egyeztetések, az ügyben szinte minden klinikáról levelet írtak a dolgozók a Klinikai Központnak. Jelezte problémáit többek az aneszteziológiai és intenzív terápiás intézet, az arc-, állcsont és szájsebészeti klinika, a gyermeksebészeti osztály, az ortopédiai, a sebészeti, az idegsebészeti és az urológiai klinika, a szívsebészeti osztály, a sürgősségi betegellátó önálló osztály, de a szemészeti, a nőgyógyászati és a pszichiátriai klinika orvosai is csatlakoztak.

A szegedi gyógyító centrumban regionális feladatokat látnak el, és azon túl, hogy a betegforgalom is messze náluk a legnagyobb, a legkomplikáltabb eseteket is ott látják el a régióban.

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

Ezen a héten kell aláírniuk az egészségügyi dolgozóknak azt a szerződést, amivel a jövő hónaptól tovább dolgozhatnak a közellátásban, azonban sokan csak az utolsó pillanatokban kapták kézhez a dokumentumot. Feszültség most is érzékelhető, a Magyar Orvosi Kamara szerint a többség a szerződés két pontjával nem ért egyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

Egyre nagyobb a káosz Észak-Írországban

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

A rendőrök élesztettek újra egy 15 éves fiatalt a Király utcában

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust

És akkor 2,5 millió beoltott kellett ahhoz, hogy a kormány végre korlátozza a bolti tumultust