Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kis vidéki kórházakat a megyei csúcsintézményeknek rendelnék alá, és a járóbeteg-, illetve a krónikus ellátás lenne a fő profiljuk.

Elkészítette Magyarország a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervet, ami a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, illetve a zöld és digitális átállást segíti elő. A Portfolio cikke szerint a teljes összeg 5900 milliárd forint és ennek az egyhatoda egészségügyi fejlesztésre mehet.

A Portfolio a tervből azt olvasta ki, hogy küszöbön áll egy kórházreform. A dokumentum szerint a koronavírus-járvány arra hívta fel a figyelmet, hogy a fekvőbeteg-ellátás infrastrukturális megerősítése az egyik legfontosabb cél a jelenlegi rendszerben. Mint írják, „szükséges bizonyos országos intézetek, centrumkórházak fejlesztése, valamint az infektológiai ellátóhelyek megerősítése, speciális igényeknek megfelelő járványkórházak, illetve pulmonológiai hálózat kialakítása”.

A terv szerint a betegellátás szervezéséhez is alapjaiban nyúlnának hozzá. Azt írják, hogy egyes szakmák szerinti ellátásokat a megyéken, régiókon belül koncentrálnák, "így az adott helyen nagyobb esetszámmal, nagyobb hatékonysággal és magasabb szakmai szinten tudják ellátni a betegeket". Úgy vélik, a profiltisztítással az aktív ellátásokat végző 40 kórházban az ellátás hatékonyan valósulhatna meg.

Az új struktúrában a kisebb térségi, városi kórházak a megyei vezető intézmény irányítása alá kerülnek, ezzel a megyében megvalósítható a hatékony ellátásszervezés

– olvasható.

Ami fontos, hogy leírják, a változással bizonyos kórházakban profilváltásra is sor kerülhet, ezeken a helyeken nagyobb szerepet kaphatnak a rehabilitációs, krónikus és ápolási ellátások, illetve a járóbeteg-szakellátás irányába is átcsoportosíthatóak további kapacitások. A Portfolio szerint ez abba az irányba mutat, hogy csökkenni fognak az aktív ágyak, főleg a megyei kórházak alá rendelt kisebb intézményekben.

A cikk szerint a kormányzati cél, hogy a járóbetegellátás a lakóhely közelében történjen, míg a magasabb szintű ellátás a csúcsintézményekben.

A kormány terveiben felbukkan a Dél-budai Centrumkórház létrehozása is, ami évek óta tervben van. Az anyagból az derül ki, hogy uniós pénzből valósítanák meg.

Hozzászólások