szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Interjúsorozatunk zárásaként a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Emil.rulez zenekari webnaplót szerkesztőit, magukat a zenészeket kérdezzük.

Hvg.hu: Kinek az ötletéből fakadt és mikor indult a zenekar blogja?

Emil.Rulez (Hegyi György): Ez ma már nem kideríthető: András (a Hajós - a szerk.) és én is nagyon-nagyon számítógépes munkahelyeken dolgoztunk akkoriban, és amint lehetett, azonnal interneztünk, weboldalt hegggesztettünk (sic!) meg effélék; és persze írtuk a zenekar naplóját. Az első pár évben nemigen történt semmi :)) Azért felraktuk a dalainkat meg a képeinket, és hülye történetekkel szórakoztattuk magunkat. Amikor mozogni kezdett a zenekar körül a világ, akkor persze sűrűbbek lettek a bejegyzések, de eleinte nem is tudtuk, hogy amit csinálunk, az valójában blog.

Hvg.hu: A zenekar minden tagjának van adminjoga?

Emil.Rulez: Ha adminjog alatt azt értjük, hogy beírhat a blogba, akkor igen.
Szerintem azonban adminjogom igazából nekem van, hiszen én egyedül tudom
megakadályozni ezt :)

Hvg.hu: A blogokban megszokottnál jóval nagyobb mennyiségű hozzászólás van az oldalatokon. Mennyire veszitek figyelembe azt, amit az olvasók írnak, visszajeleznek? Mennyire "kívánságműsor" a kommentfal?

Emil.Rulez: A Megmondások (nálunk így hívják a kommenteket) leginkább az olvasók kedvéért vannak; ha meg szoktak bennünket szólítani, akkor igyekszünk válaszolni, de az olvasók leginkább egymással beszélgetnek. Többször előfordul, hogy a kevésbé lényeges, vagy nem az oldalra szánt dolgainkat mi is odaírjuk.

Hvg.hu: Ti magatok is rendszeres hozzászólói vagytok a kommentfalaknak. Sőt, az igazán ütős mondatok ott hangoznak el, lásd a szigetes posztokat. Ezt közönségkapcsolati (azzal pr-) céllal csináljátok, avagy ennyire a szívetekhez nőtt az oldal, annak látogatói?

Emil.Rulez: Szerintem mi belehalnánk, ha nem lenne valamilyen napi, írásos kapcsolatunk a világgal. Most, hogy a lemezfelvételen sokat vagyunk együtt napközben a stúdióban, kifigyeltem, hogy szinte mindenki lop naponta többször pár percet arra, hogy átolvassa legfrissebb megmondásokat. Addikt társaság ez, valószínűleg a személyiségünkből adódik.

Hvg.hu: Volt már olyan, hogy visszaéltek a nevetekkel a kommentek között, vagy oldalatok látogatói csupa rendes emberek, akiknek meg sem fordul ilyesmi a fejében?

Emil.Rulez: Volt már ilyen, de eléggé leszarjuk. Meg aztán az igazi adminjog, ugye...

Hvg.hu: Tudtok-e olyan látogatókról, akik zenéteket nem annyira szeretik, blogotoknak viszont rendszeres látogatói?

Emil.Rulez: Van egy-két őrült, aki rendszeresen azért jár oda, hogy fikázhasson. Ezeket általában a rajongóink reggelire felfalják, és mi később már csak a véres cafatokat találjuk. Későn kelünk :)) Olyanról nem tudok, aki a zenénk iránt közömbös, de rendszeresen olvas minket.

Hvg.hu: Bántottak-e már „halálra” titeket a blogon keresztüli hozzászólásban?

Emil.Rulez: Az ilyen halálra bántás eléggé szubjektív dolog, én a magam részéről nem emlékszem ilyenre. Viszont a gutaütésig sikerült már felbosszantani engem is. Moderáljuk a vitát, ha nagyon kell, de inkább szavakkal. Talán ha egyszer-kétszer "adminkodtam" az elmúlt pár évben. Nem is szeretek.

Az interjú második része (Oldaltörés)

Hvg.hu: Elképzelhető, hogy az igen jelentős archívumban csak egy best ofot nyújtotok? Emlékszünk egy népi mozgalomra, amikor rajongóitok fotókkal bombáztak benneteket, amelyeken éppen egy egeret, egy klaviatúrát, mobilt, vagy éppen egy számítógépházat próbáltak a szájukba gyömöszölni. Ezeket most nem találtuk. Lekerültek vagy csak rosszul kerestünk?

Emil.Rulez: Jól kerestétek, csak nem eléggé jól. Egy éve azon nyűglődünk, hogy a kis blogmotorunkat lecseréljük egy rendes portálra, mert akkor lenne pl. tisztességes archívumunk is. Nem a feladat nagy, hanem az idő meg az elszántság kevés, de csak-csak megoldjuk, és akkor lesz minden, mint karácsonykor. Mostanra annyi az anyag, hogy már csak egyszer vagyok hajlandó benne rendet rakni: amikor feltöltjük a portált. Szerintem még én sem látom át, hogy mennyi minden gyűlt fel az évek során.

© emilrulez.hu
Hvg.hu Viszonylag sűrűn változtattok dizájnt. Van emögött valami koncepció? Ki a sablonok atyja a csapatból? És a vicces koncertplakátoké?

Emil.Rulez: Vállalom a felelősséget mindenért. :)) Se koncepció, se tudás emögött nincs, csak firkálok, ahogy egész életemben firkáltam. Gyerekkoromban a tankönyveimbe és a füzeteimbe műveltem ugyanezt, és mindig dorgálás lett a vége. Ma már nemigen szidnak ezért, de a lényeg ugyanaz.

Hvg.hu Blogolvasók is vagytok, vagy csak írók? Vannak kedvencek oldalaitok?

Emil.Rulez: Amíg irodában dolgoztam és tudtam erre időt szakítani, sokkal többet olvastam ilyesmit. Ma ez már kevéssé jön össze, ezt is éjjel egykor írom és akadna még tennivalóm, ha nagyon akarnám. Eljöhet még az idő, amikor ismét nagyon rá fogok érni, de még nem szeretném :)

Hvg.hu: Tizenegy ember jelölt meg benneteket Magyarország legjobb közös blogjaként. Jelent nektek valamit egy többezres olvasó- illetve egy többtízezres lelkes rajongótábor mellett?

Emil.Rulez: Lehet, hogy hülyén hangzik, de hiába látom a szerverstaton, hogy milyen sokan olvasnak minket, nekem elsősorban mégis azok számítanak, akik valamilyen formában részt vesznek a kommunikációban, azaz levelet írnak, kommenteznek vagy bármi effélét tesznek. Ez a tizenegy ember egyedi módon ugyan, de elég határozottan reagált arra a sok hülyeségre, amit az elmúlt évek alatt összeírtunk. Így hát ez nagyon is számít és nagyon köszönjük.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Hírbehozó

Tegnap indult sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri és a közönség szavazatait egyaránt begyűjtő Hírbehozó válaszol.

hvg.hu Golden Blog

"Az elismertség nem számít"

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog-díjának kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri által holtversenyben legjobb közös blognak választott Technocol néhány szerzőjével készítettünk „mélyinterjút”.

hvg.hu Golden Blog

Aki válaszol: Bp.Underground

Kis szünetet követően folytatjuk a Golden Blog versenyünk kategóriagyőzteseinek interjúvolását; a jövő heti díjkiosztóig remélhetőleg minden nyertest be tudunk mutatni.

hvg.hu Golden Blog

A Szánalmas.hu nyerte a Golden Blog közönségdíját

Lezárult a hvg.hu Golden Blog 2005 díjának közönségszavazása. Olvasóink az elmúlt egy héten a közönség által megválasztott öt kategóriagyőztes blog valamelyikére adhatták le szavazatukat, s a vasárnap éjfélig beérkezett voksok alapján a közönségdíjat a Szánalmas.hu közös blog viheti el. Gratulálunk!

hvg.hu Golden Blog

„A blog szelep, a blog sziget, a blog játszótér”

A Golden Blog-díj személyes naplói között taroltak a hölgybloggerek, s az elismerő vélemények mellé két kategóriagyőzelmet bezsebeltek. A zsűri által díjazott Suematra és Munkanapló, illetve a közönségdíjas Combfiksz szerzőit írói ambíciókról, anonimitásról és a női bloggerek titkáról faggatta a hvg.hu - elektronikus úton.

hvg.hu Golden Blog

Malac e-bay-es pápasüvegben

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a közönség által legjobb tematikus blognak választott Kiccsaj meg malac című blog szerzőjét, Becherpiget faggatjuk.

hvg.hu Média

Aki válaszol: Pécsi Ferenc, E-média

Új sorozatunkban a hvg.hu Golden Blog versenyének kategóriagyőzteseit kérdezzük. Ma a zsűri döntése alapján legjobb tematikus blognak választott E-média szerkesztőjével, Pécsi Ferenccel beszélgetünk.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog: nemcsak fényre érzékeny

Mai interjúnkban a Golden Blog-díj szakmai zsűrijének fődíjasa nyilatkozik webnaplójáról, kedvenc témáiról, koncepciójáról, felszereléséről és egy kicsit magáról.

Rendszerváltók30 – Palotás János: Ott volna a helyem a Fidesz-frakcióban is

Rendszerváltók30 – Palotás János: Ott volna a helyem a Fidesz-frakcióban is

Hivatalosan is elismerték, hogy Mészáros Lőrinc cége szennyezett

Hivatalosan is elismerték, hogy Mészáros Lőrinc cége szennyezett

Az ukrán elnök egy év alatt humoristából politikus lett

Az ukrán elnök egy év alatt humoristából politikus lett