szerző:
hvg.hu

Magyarország ugyebár termálnagyhatalom, de érvényesül ez az ingatlanárakban is? Megfizettetik velünk a wellness-szomszédságot? Körképet készítettünk a hazai fürdőrégiók lakáspiacáról.

Hajdúszoboszlón a fürdő és környéke kifejezetten keresett területnek számít az ingatlanvásárlók körében. A termálstrand mellett 250-280 ezer forint körüli négyzetméterárakra számíthatunk, és a legtöbben a kisebb alapterületű, 30-40 négyzetméteres garzonokat keresik. Sokan kizárólag azért tartanak fönt ilyen ingatlant, hogy évente néhány hetet Hajdúszoboszlón töltsenek. A városban egyébként még 2002-2003-ban mentek föl az ingatlanárak, és emiatt túlkínálat alakult ki – tudtuk meg a Komfort Ingatlanirodától. A termálfürdő környékén nagyon sok az eladatlan újépítésű társasházi lakás, amelyeket már csak kedvezményekkel tudnak értékesíteni. A kínálat elég vegyes, de egyre több a liftes, teremgarázsos, úszómedencés ház.

Debrecen túl nagy város ahhoz, hogy ingatlanpiacát a termálfürdő határozza meg, másrészt a fürdő is speciális elhelyezkedésű: a Nagyerdőben lévő termálstrand környékén nincsenek eladó ingatlanok, de a városban egyébként sem keresnek emiatt otthont. A szomszédos társasházi lakásokat egyébként jóval 300 ezer forintos négyzetméterár fölött kínálják – tudtuk meg a Hajdúház Kft-től.

Fürdő mellett jó lakni. Slágerlakások
Harkányban az új lakások még mindig slágernek számítanak. Az árak elhelyezkedéstől függően 230-270 ezer forint/négyzetméter körül alakulnak. A termálfürdő környékén lévő, hatvanas-hetvenes években épült szocreál nyaralókból túlkínálat van, ezeket 110-150 ezer forintos négyzetméteráron kínálják – mondta Bischof Péter, a Bischof Ingatlan Bt. ügyvezetője. Az ilyen ingatlanok legnagyobb problémája, hogy többségük nincsen téliesítve, ezért csak hét hónapig használható. A téliesített változatokat magasabb áron kínálják, ezekért minimum 150 ezer forintot kérnek négyzetméterenként. A nyaralók többségét maguk a tulajdonosok használják, mindössze 10 százalékuk adja bérbe őket.

A koros apartmanokat egyre nehezebb értékesíteni, mivel Harkány új utcáiban az elmúlt években felépültek a korszerűbb változatok, amelyek elszívják a vásárlóerőt. Elsősorban a telekárak emelkedtek: egy-egy termálfürdő-közeli üres telekért 50 ezer forintot is elkérhetnek négyzetméterenként. Harkányban eleve magasabbak a négyzetméterárak, mint a környező településeken: a városi ingatlanokért minimum 50 százalékkal többet kérnek, mint a környékbeli településen, helyenként pedig a pécsi árakat is elérik az itteniek.

Végleges letelepedők

Hévízen nemcsak a gyógyvíz miatt vásárolnak ingatlant, sokan véglegesen letelepednek itt a táj szépsége miatt. Több külföldi vásárló pedig a sármelléki repülőtér közelsége okán dönt e fürdőváros mellett. Hévízen a környéken megszokottnál magasabbak az ingatlanárak, de az ingatlanpiacot valójában nem lehet ezekhez hasonlítani: a településnek teljesen más az infrastruktúrája, mivel egy 12 ezer fős városra öt négycsillagos szálloda jut. A lakásárak 350 ezer forint/négyzetmétertől kezdődnek. A luxusingatlanokért négyzetméterenként 500 ezer forint körüli összeget kérnek el – árulták el az Exkluzív ingatlanközvetítő irodában.

A közeli Zalakaros és Kehidakustány is népszerű területnek számít, ez utóbbin golfpálya is épül. Ezen a vidéken jellemzően üres telkeket vásárolnak, amelyeken elsősorban befektetők építkeznek. A településen egyaránt vehetünk lakást és családi házat, de még hotelen belüli rezidenciát is kínálnak.

Ahol fürdő a belváros (Oldaltörés)


Gyulán a fürdő környéke a belvárossal egyenrangú, mivel a belvárosba csoportosul valamennyi szolgáltatás. Emiatt az ingatlanárak is hasonlóak a két területen. A fürdő környékén elsősorban üdülési célból vásárolnak ingatlant, de sokan apartmanként is üzemeltetik szerzeményüket. A jó minőségű, új építésű apartmanokért négyzetméterenként 250 ezer forint körüli összeget kérnek el. A fürdő közelében ez a legjellemzőbb ingatlantípus, de nagyon sok a családi ház is.

A régi parasztházak helyén megjelentek a sorházak is, bár ezek inkább csak lakásként funkcionálnak. Ezeket a 80-100 négyzetméter körüli ingatlanokat kulcsrakész állapotban 17-18 millió forint körüli áron kínálják – mondta Farkasné Deák Judit, a Várlak Ingatlaniroda ügyvezetője. A nagyobb családi házak és apartmanok mellett nagy a kereslet a bontandó, régi házakra is: ezeket jellemzően 10-15 ezer forint körüli négyzetméteráron vásárolják meg, de a frekventált helyen lévő bontandó házakért négyzetméterenként 20-25 ezer forintot is megadnak.

Miskolctapolcát ellepi a luxus

Ingatlanmenedzser

Magyarországon egyedülálló, légifotós ingatlankeresővel indult útjára a HVG Online új portálja, az Ingatlanmenedzser.hu. A kereső lehetővé teszi a kiszemelt környék bejárását az interneten keresztül. A portál egyben napi frissességű ingatlanhíreket, tippeket és tanácsokat közöl, kalkulátorokkal, a hirdetések kiemelésének számos lehetőségével segíti az ingatlanok gyors és hatékony megtalálását.
A miskolctapolcai ingatlanok árai lényegesen meghaladják a környék árait, ráadásul a nyaralónak épülő ingatlanok egytől egyig luxuskategóriába tartoznak. A 40 milliós családi ház itt egy kisebb, 50-70 négyzetméteres ingatlant jelent, ennél olcsóbban nem igazán találni itt semmit. A nagyobb családi házakat jellemzően panzióvá alakítják, nagyon kevés a nagyobb alapterületű magánház – tudtuk meg a Győri Kapu Ingatlan Centrumtól. Társasházak egyáltalán nem épülnek a településen, mivel ezekkel nem lehet megfizettetni a 16-20 ezer forint/négyzetméter körüli telekárat. Ennek megfelelően Miskolctapolcán csupán egyetlen sorház van.

Sárváron az 5 milliárd forintos fürdőberuházásnak köszönhetően megugrottak az ingatlanárak. Telket itt 10 ezer forint alatt sehol nem kapni, a fürdő közelében pedig jóval magasabbak az árak. A beépítetlen ingatlanok kínálata amúgy is szűkös, mivel a fürdő a Rába partjától 100-150 méterre van, és az ettől keletre eső rész már külterület.

A szomszédos kórház szintén hatalmas területet elvesz, így a fürdő közvetlen közelében csak néhány magáningatlan található – mondták a Lantos Ingatlanközvetítő és Forgalmazó Kft-nél. Ezek a családi házak az elmúlt években tulajdonost cseréltek, többségüket befektetési céllal vették meg. Lakások a termálfürdő közelében nincsenek, a legközelebbi lakótelep 800 méterre van a gyógyvíztől. Itt 150-180 ezer forintos négyzetméterárért kínálják a lakásokat, az újépítésű otthonokért pedig négyzetméterenként 210 és 240 ezer forint közötti összeget kérnek el. A fürdőhöz közelebb eső családi házakat kifejezetten a telekért vásárolják meg, és a rajtuk lévő, 50 év körüli házakat egyszerűen ledózerolják.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Gazdaság

Most vegyünk nyaralót a Tisza-tavon!

Ha unjuk a Balaton magas árait, érdemes új helyen keresgélni a hétvégi telket. A Tisza-tó folyamatosan fejlődik, az árai ráadásul még mindig alacsonyak, és alkudhatóak. A kínálat bőséges, a térség pedig még felfedezetlen.

hvg.hu Gazdaság

Hogyan kell nyaralót venni a Balatonon?

A hatalmas kínálat és a zuhanó árak miatt sokan fontolgatják mostanában balatoni nyaraló megvásárlását. Mivel legkomolyabb állóvizünk mentén pihenni szeretnének az új tulajdonosok, a vásárlás előtt érdemes néhány szempontot figyelembe venni, nehogy a tóparti nyarak álma családi és anyagi rémálommá váljék.

MTI Gazdaság

Brac és Rab szigetén is lebontják a nyaralókat

A zágrábi magyar nagykövet megerősítette a Vjesnik című horvát lapban a horvát kormány környezetvédelmi, tervezési és építésügyi miniszterre hivatkozva megjelent értesülést, miszerint Brac és Rab szigetén is lebontják a tengertől számított hetven méteres sávon belül emelt épületeket. A nagykövetség nem tud arról, hogy a bontás már megkezdődött volna.

hvg.hu Gazdaság

Mennyiért vehetünk nyaralót?

Két héttel ezelőtt az erdélyi kereskedelmi ingatlanok piacát tekintettük át, mostani írásunkban pedig a nyaralókét, parasztházakét vesszük górcső alá. Bár ezek tömeges vásárlása már tíz éve elkezdődött, és az árak is jelentősen megemelkedtek, egy ilyen jellegű beruházás még ma is megfontolandó.

Orbán tenyeréből esznek, a közmunkásoktól vesznek? Győr újra kemény videók után szavaz

Orbán tenyeréből esznek, a közmunkásoktól vesznek? Győr újra kemény videók után szavaz

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Hat évet kapott egy rendőr, aki az M3-ason pénzt zsarolt ki autósoktól

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Nézné a végrehajtó, mire mennek a felcsúti tao-pénzek, csak nem tudja megnyitni a pendrive-ot

Enyhén szólva is rémisztőek a kínai közúti kapuk – videó

Enyhén szólva is rémisztőek a kínai közúti kapuk – videó

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

A füstszűrő a cigaretta egyik legalattomosabb része

Lezárult a vizsgálat, Mészáros Lőrinc erőműve vízszennyezési bírságot kapott

Lezárult a vizsgálat, Mészáros Lőrinc erőműve vízszennyezési bírságot kapott