szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Jogerősen pert veszített Walter Dezső, Sopron volt szocialista polgármestere abban a polgári...

Jogerősen pert veszített Walter Dezső, Sopron volt szocialista polgármestere abban a polgári peres eljárásban, amelyet családi cégének ingatlanvásárlása ügyében indított a város önkormányzata - közölte Rádonyi László, az önkormányzat Fidesz-KDNP frakciójának vezetője sajtótájékoztatón. 

Tájékoztatása szerint a Győri Ítélőtábla jogerős másodfokú ítéletében megállapította annak a szerződésnek a semmisségét, amelynek értelmében Walter cége mindössze nettó 17 millió forintért megvásárolhatta a város egyik nagy értékű ingatlanát néhány nappal a 2006-os önkormányzati választások előtt. 

A jogerős bírósági döntés szerint a közvagyonból törvénysértő szerződéssel megszerzett ingatlan tulajdonjoga visszaszáll a városra. A bíróság elutasította Walter cégének a várossal szemben támasztott több mint hétmillió forintos követelését is.

A Kisalföld napilap online változata emlékeztetett rá, hogy első fokon  Walter Kft. nyert ebben kérdésében az önkormányzat ellen. A megyei bíróság akkor elutasította a soproni önkormányzat keresetét, melyet a terület jogtalan értékesítésének vádjával indított a cég ellen. Azon ítélet szerint nem keletkezett vagyoni hátrány az ügyben, a bíróság minden kérdésben a Walter Kft. álláspontját fogadta el.

 A Győri Ítélőtábla szerdán meghozott ítéletében kimondta, hogy Walter Dezső jó erkölcsbe ütköző és ezért törvénysértő szerződést kötött saját családi vállalkozásával. A bíróság ítéletében hangsúlyozza, hogy ilyen tisztséget betöltő személlyel szemben kiemelt elvárás, hogy tevékenysége során a jogszabályokat és a társadalmi normákat betartsa, azoknak mindenben megfeleljen.

A bíróság döntése szerint Walter Dezsőnek polgármesterként fokozottan kellett volna ügyelnie a jogszabályok betartására az ingatlannak saját családi cége részére történő értékesítésekor, így az ingatlant pályáztatással és közgyűlési jóváhagyással kellett volna eladnia. 
 
Firtl Mátyás, a Fidesz választókerületi elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: a Fidesz elkötelezett abban, hogy a visszásságokra fényt derítsen Sopronban és másutt is az országban

A Kisalföld Walter Dezső reagálást is közzétette:

„Mint az a közvélemény előtt ismert, családi vállalkozásunk 2006-ban megvásárolta az addig általunk bérelt Pozsonyi úti egykori szeméttelep egy részét. Az adásvételi szerződést a mostani városvezetés bíróságon támadta meg, vitatva a szerződés jogszerűségét és a telek vételárát. A másodfokú fokú bíróság ítéletében az adásvételi szerződés minden elemét jogszerűnek találta, jogsértés nem történt. A telek értékesítése a város vagyonrendeletének megfelelően történt, a bíróság a vételár tekintetben semmiféle kifogással nem élt, értékaránytalanságot nem állapított meg. Hangsúlyozom, hogy a várost semmilyen kár nem érte, a szeméttelepet a vállalkozásunk rendbe tette, 9 millió forintért rekultiválta. Az ügylet szabályossága ellenére a bíróság semmisnek mondta ki a szerződést, hivatkozva a polgármesterekkel szembeni fokozott társadalmi elvárásra. Továbbra is vállalom minden döntésemért a felelősséget, a bíróság és ami számomra ennél fontosabb, a soproniak előtt is. Családi vállalkozásom vételi szándékát továbbra is fenntartja. A bíróság ítéletét elfogadom, magam részéről az ügyet lezártnak tekintem".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Csináltak egy hírolvasó robotot az oroszok, és a frászt hozták vele a tévénézőkre

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Leszavazta a Fidesz Karácsony parkolási javaslatát

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia

Szívesen hallgatna podcastot a hétvégén? Itt egy teches adás, érdemes belehallgatnia

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul

Emmi: A miskolci gyermekváros nem megszűnik, hanem megújul