Hová tűnnek az üres területek?

Hová tűnnek az üres területek?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A közép- és kelet-európai irodapiacon 21 százalékkal nőtt a bérbe adott terület 2010 első három negyedévében, ezzel a...

A közép- és kelet-európai irodapiacon 21 százalékkal nőtt a bérbe adott terület 2010 első három negyedévében, ezzel a régióban közel 2 millió négyzetméternyi bérbeadás történt. – derül ki a CB Richard Ellis (CBRE) legfrissebb adataiból. A régió legnagyobb piacain − Moszkvában, Varsóban és Bukarestben – jelentősen nőtt a kereslet az irodabérlet iránt, az orosz fővárosban egyedül 1,2 millió négyzetméternyi területet adtak ki. Budapesten és Prágában viszont éves szinten csökkenés volt megfigyelhető, mert a bérlők részéről leginkább a bérleti szerződések újratárgyalása jellemző.

A belga Atenor Group a Váci úton építkezik
©

Jos Tromp, a CBRE közép- és kelet-európai kutatásért felelős vezetője a jelentést kommentálva azt mondta, hogy „a piacok többségében a korlátozott finanszírozás és a kereslet miatt kevesebb a tervezett fejlesztés, néhány városban (Moszkva, Varsó, Prága, Zágráb) azonban főleg a behatárolt kínálat révén egyre több építkezés indulhat el. Mindazonáltal amíg ezek a fejlesztések elkészülnek, az új irodaállomány szintje jóval a korábbi évek szintje alatt marad, például Varsóban és Budapesten az új kínálat legalább 2012-ig történelmi mélyponton lesz.

Kapcsolódó cikkek:

- Csomagol az HBO. Vajon miért?

- Itt a budapesti építési menetrend 2011-re

- Ismét győztek a plázahívők

- Miért drágul Bécs?

Térségünk irodapiaci állománya 1,5 millió négyzetméterrel nőtt az idén. Néhány jelentős fejlesztés 2010 negyedik negyedében történő befejezésével a 2010-es új kínálat elérheti a 2,2 millió négyzetmétert, ami egyharmaddal marad el a 2009-es év teljesítményétől. Habár a fejlesztési aktivitás általánosan alacsonyabb, Bukarestben és Szófiában továbbra is számos fejlesztés kerül majd piacra a következő negyedévekben.

Moszkvában egyre több az olyan plaza, amelyben irodák is vannak

Az összesített kihasználatlansági ráta változatlan maradt az előző negyedévhez viszonyítva és 15,5 százalékon áll. Egyes városok között mindazonáltal jelentős a különbség: a kelet-európai piacokon az üres irodák aránya csökken az év eleje óta, miután nagyot emelkedett 2009 során. A szűkebb régió városai között a kihasználatlanság a legalacsonyabb Varsóban (8%), majd Pozsony (11%), Prága (13%) és Budapest (21%) következik. Az idei évben piacra került, jelentős területet képviselő új kínálat miatt a délkelet-európai nagyvárosokban viszont a kihasználatlanság emelkedett a tavalyi év hasonló időszakához képest.

Varsó kicsiny óvárosában luxus lakásirodák is működnek

A továbbra sem egyértelmű gazdasági trendek révén a bérleti díjak emelkedése nem várható sem Kelet-Közép-Európában, sem Délkelet-Európában. Moszkva és Kijev esete kicsit más, itt már emelkedésnek indultak a bérleti díjak, illetve 2010 harmadik negyedévében az erős gazdasági teljesítmény, a relatíve alacsony kihasználatlanság és a beinduló fejlesztések hatására Varsó irodapiaca is enyhén drágult. „Budapesten a kihasználatlan irodaállomány sokáig nem engedi a bérleti díjak általános emelkedését, bár a fejlesztések leállása révén a magasabb kategóriájú irodák piacán belátható időn belül itthon is kínálati hiány alakulhat ki.” – tette hozzá Borbély Gábor, a CBRE közép-európai elemzője.