Egy torzó maradt a pécsi magasházból, alig lehet ráismerni – videó

Egy torzó maradt a pécsi magasházból, alig lehet ráismerni – videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pécs egykori legmagasabb és egyben kétes hírű épületéből már hatemeletnyi sincs, az óriásdarut is lebontották mellőle. Az egykor huszonöt emeletes tornyot az ígéretek szerint év végére teljesen eltüntetik, a helyén pedig parkot alakítanak ki játszótérrel és cukrászdával.

A magasházat az 1970-es évek közepén építették, de vázszerkezetének korróziója miatt életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat, de többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült hasznosítani. Az épületre végül 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal, és hosszas huzavona után idén tavasszal kezdődött meg a bontás.

Ugyancsak tavasszal drónnal készítettek búcsúvideót az akkor még teljes nagyságban álló épületről.

 És itt van egy videó arról, hogyan nézett ki a torony maradványa szeptember 28-án, szerdán.

A Dunántúli Napló szerint a torzó még valamivel magasabb, mint egy négyemeletes, legutóbb a hatodik szintet bontották a kivitelezést végző Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. konzorcium munkatársai.

Most már géppel bontják az épületet, a munka ütemterv szerint halad. A szakemberek úgy számolnak, hogy a határidő akkor is tartható, ha az időjárás nem lesz mindig barátságos, például szél hátráltathatja majd a munkát. A városháza is úgy tudja, hogy a bontás rendben halad, és elkészülnek vele legkésőbb év végéig.

Nemcsak a felszínen lévő részt kell eltüntetni, hanem a nagyjából egyemeletnyi, föld alatt lévő alapot is. Ha nem végeznek határidőre, késedelmi kötbért kell fizetniük a kivitelezőknek, ami minden megmaradt szint után az arra a szintre eső nettó vállalkozói díj fél százalékát jelentené naponta.

A pécsi önkormányzat a vállalkozói díjból a harmadik részszámlát is kifizette, állami forrásból. Ezután már csak a teljes munka elvégzése után lesz fizetés, de a költségek 75 százalékát már rendezték a konzorcium részére. A teljes vállalkozói díj körülbelül nettó 989 millió, azaz bruttó 1,25 milliárd forint, így a város már nagyjából nettó 740 millió forintot kifizetett.

A magasház helyére álmodott közparkhoz látványterv még nincs, és arról sem döntöttek még, hogy az oda tervezett Magasház-emlékmű alkotóját hogyan választják majd ki.

A torony helyén egy nagyjából 3400 négyzetméteres terület marad, maga a park pedig körülbelül 2000 négyzetméteres lesz, benne egy 700 négyzetméteres játszótérrel, az előbb említett emlékművel és egy kis teraszos cukrászdával.

A parkkialakítási munkálatokat a város uniós pénzből finanszírozná, a Pécs számára elkülönített TOP-forrásból. A parkra bruttó 134 millió forintot kérnek, önerő biztosítása nélkül. A parképítés jövő tavasszal indulhat, a munka kezdése a pályázat sikerétől függ az önkormányzat szerint.