Genovai hídkatasztrófa: bemutatta az új híd terveit Renzo Piano sztárépítész - videó

Genovai hídkatasztrófa: bemutatta az új híd terveit Renzo Piano sztárépítész - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Renzo Piano 43 napelemes lámpát tervezett a hídra a katasztrófa 43 áldozatának emléket állítva.

Hajóra emlékeztető hidat tervez az augusztusban leomlott genovai viadukt helyére Renzo Piano olasz sztárépítész, aki pénteken mutatta be elképzeléseit Liguria tartomány tisztségviselőinek jelenlétében.

A genovai születésű Piano ingyen készíti a terveket a tragikus körülmények között leomlott Morandi-viadukt helyére kerülő hídhoz. A híd alja egy hajó dongáját formázza majd, ezzel Piano a város tengeri múltja előtt akar tisztelegni. A tervek szerint a híd acélból épül, és napelemek segítségével fog éjszakánként világítani az a 43 lámpa, amely a Morandi-híd összeomlásakor meghalt 43 áldozatnak állít emléket. 

"A híd a fény helyszíne lesz, de különleges effektek nélkül. Az itt élőkkel összhangban mértéktartó lesz. Az új hídnak olyan szerkezet kell, amely könnyen karbantartható és amely 1000 évet is kibír" - fogalmazott az építész. Mint mondta, amióta augusztus 14-én összeomlott a viadukt és 43 ember halálát okozta, azóta csak a hídra gondol. Giovanni Toti, Liguria tartomány elnöke kérte fel az építészt a munkára. 

"Képtelen lettem volna nemet mondani. Három hete a legnagyobb intenzitással dolgozom a projekten. Más feladataim is vannak, de a gondolataim újra meg újra visszatérnek ehhez a hídhoz" - mondta Piano, akit olyan tisztelet övez Itáliában, hogy örökös szenátorrá is kinevezték.

Toti elmondta, reményeik szerint a hidat legkésőbb 2019 novemberében átadhatják. Kifejtette: Genovának olyan hídra van szüksége, amely emléket állít a katasztrófa okozta fájdalomnak, egyesíti a jelenleg kettészakított várost és "egy remek jövő felé tekint". 

Az építész világszerte gyűjtött tapasztalatokat a hídépítés területén. Munkái közé tartozik például a Japán déli részén három szigetet összekötő, 900 méteres Usibuka-híd. Renzo Piano tervei alapján alakították át az 1992-es expó alkalmából a genovai kikötőt is.

Piano felajánlotta, hogy ingyen készíti el az új híd terveit, egyes szakmai szövetségek szerint azonban ez a felajánlás azt jelenti, hogy "ellopja" más építészek elől a lehetőséget, hogy pályázzanak a projektre. A Codacons fogyasztóvédelmi szervezet nagyszerűnek nevezte Renzo Piano felajánlását, de felszólította a kormányt, hogy a szokásos módon hirdessen pályázatot az új híd megépítésére.

Jelenleg húsz személy és az üzemeltető Autostrade per l'Italia társaság ellen folyik vizsgálat a Morandi-híd összeomlásának ügyében. Többek között gondatlanságból elkövetett többszörös emberölés vádjával nyomoznak. Azt is vizsgálják, hogy figyelmen kívül hagytak-e a híd állapotára utaló jeleket.

Az Autostrade per I'Italia 500 millió eurós (162,7 milliárd forintos) alapot hozott létre az áldozatok megsegítésére és az új híd finanszírozására.

Hozzászólások