szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A triklozánt mikrobaellenes hatása miatt keverik hozzá a szappanokhoz, samponokhoz, fogkrémekhez és sok más mindennapokban használt szerhez. Az anyag egy új tanulmány szerint májrákot okozhat.

Amerikai kutatók tanulmánya arra utal, hogy a baktériumölő hatása miatt sok gyakori háztartási termékben megtalálható triklozán hosszú távon rákkeltő hatású – írja a PNAS című tudományos folyóiratban megjelent cikkre hivatkozva az Origo. Bár a rákkeltő megállapítást hozó kísérleteket egereken végezték, a kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeik emberekre is érvényesek, mert az egereknél megfigyelt folyamatok hasonlóan játszódnak le az emberekben is.

©

A triklozánt már vizsgálja az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság (FDA) is, mivel a közelmúltban felmerült a gyanú, hogy károsítja a hormonokat és gyengíti az izom-összehúzódást. Az Origo azt írja: az EU-ban idén fogadtak el egy szabályozást, amely 0,3 százalékban határozza meg a termékek maximális triklozántartalmát.

Az adalékanyagot nemrég a spermiumok károsításával is meggyanúsították, sőt egyesek szerint a hétköznapi életben alkalmazott vegyszerek a felelősek a nyugati világban terjedő termékenységi problémákért.
Csehszlovák időgép: teszten egy eredeti állapotú, 39 éves Skoda 120L

Csehszlovák időgép: teszten egy eredeti állapotú, 39 éves Skoda 120L

Nyugati lapok: Nehéz feladat vár a vártnál nagyobb győzelmet arató horvát kormánypártra

Nyugati lapok: Nehéz feladat vár a vártnál nagyobb győzelmet arató horvát kormánypártra

Nagyon mellé lőtt a tébolydákat idéző címlapjával a portugál Vogue

Nagyon mellé lőtt a tébolydákat idéző címlapjával a portugál Vogue