Érdekes ábra: Így szövik át az életünket a legbefolyásosabb nyelvek a világon

Érdekes ábra: Így szövik át az életünket a legbefolyásosabb nyelvek a világon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MIT tudósai meghatározták, hogy melyek a világ legbefolyásosabb nyelvei. Az alapján határozták meg egy nyelv fontosságát, hogy a különféle médiumokon megjelenő szövegeit milyen széles körben fordították le más nyelvekre.

Számtalan nyelvet beszélnek a Földön, de ebből csak néhány vált alkalmassá arra, hogy világnyelvvé váljon. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) tudósai meghatározták, hogy melyek a világ legbefolyásosabb nyelvei, és ezek hogyan kapcsolódnak egymáshoz – adta hírül az Iflscience.com.

A több tudományágból érkező kutatók az alapján határozták meg egy nyelv fontosságát, hogy a különféle médiumokon megjelenő szövegeit milyen széles körben fordították le más nyelvekre.

©

Az eredmény nem túl meglepő – kiemelt helyen áll az angol, és erős nyelv még a spanyol, a francia és az orosz –, de a kutatók készítettek egy színes, interaktív ábrát is hozzá, ahol a saját nyelvünk beágyazottságát is megfigyelhetjük. A legvastagabb vonalak jelölik a legerősebb kapcsolatot.

A kutatáshoz olyan, soknyelvű médiumok forrásait kutatták fel, mint a Wikipedia vagy a Twitter, és könyvet sokaságát is vizsgálták.

Az ábra interaktív, kattintható verziója az MIT honlapján elérhető.

©