szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első fokon hat hónap, de a végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék szerdán egy bírósági végrehajtót, mert megszegte a szakma szabályait és túllépte hatáskörét egy békéscsabai cég ügyében. Hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek a férfit, és 400 ezer forint pénzbüntetést is kiszabtak rá, emellett két évre eltiltották foglalkozásának gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

A vádlott 1988 óta végrehajtó, 1995-től pedig önálló bírósági végrehajtóként dolgozik a Békéscsabai Városi Bíróság mellett.

Az ítélet szerint 2007-ben adóvégrehajtás indult egy kft. ellen, és az eljárásban a földhivatal végrehajtási jogot jegyzett be az APEH javára a cég három ingatlanára. Az ingatlanokra két társaságnak is jelzálogjoga volt bejegyezve, az adóhatóság ezért felhívta a cégeket, hogy jelentsék be a végrehajtási eljárásba történő bekapcsolódás iránti igényüket. Az egyik vállalkozás ezt meg is tette, a másik cég azonban csak a határidő letelte után jelezte igényét, ezért kérelmét a bíróság elutasította.

A bíróság döntése alapján az időben jelentkező cég 11 millió forintos követelésével kapcsolatban is megindult a végrehajtás. A vádlott ismételten felhívta a határidőt mulasztó céget, hogy érvényesítheti 13 millió forintos jelzálogjogi igényét, a bíróság azonban az újabb kérelmet is elutasította.

Ezt követően a vádlott tudtával és aktív közreműködésével a mulasztó cég a végrehajtási eljárásba már belépett vállalkozásra engedményezte 13 millió forintos követelését.

A vádlott a 13 millió forintos követelésre is elindította a végrehajtást, annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban nem volt végrehajtható okirat. Az eljárásban emellett a jogszabály szerint járó 1,1 millió forint helyett 800 ezer forinttal magasabb jutalékot irányzott elő saját magának.

A férfi elismerte: adminisztrációs és szakmai hibákat követett el, de következetesen állította, hogy nem szándékosan. Perbeszédében a vádlott védője azt mondta: a téves jogalkalmazás részben annak a következménye, hogy a végrehajtásra vonatkozó jogszabályok állandóan változnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Covid osztályos orvos: Zsákbamacska, hogy melyik beteggel mi történik

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok

Óvintézkedésekkel vizsgázhatnak majd a szakképzésben tanuló diákok