szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalását először egy jogásznak is át kell nézni, mert az "nem teljesen egyértelmű" - mondta Ungváry Krisztián történész.

Értelmezésében Péterfalvi Attila azt mondja: "ő nem tudja azt megítélni, hogy mi szükséges egy történelmi kutatáshoz és mi nem, ez a történész felelőssége; az érintett személyek két jogcímen perrel élhetnek, amennyiben ez nekik nem tetszik" - közölte a Political Capital kutatóintézet által felkért történész-szakértő.

Hozzátette: azt nem tudja, hogy egy ilyen pert vajon megnyernének-e az érintettek, de az "elég humoros, hogy ott tartunk, hogy egy ÁVO-s vagy III/III-as tiszt hírneve megsértése miatt beperelhet egyáltalán engem, azért mert én publikálom, hogy ő mit csinált valójában".

Egy lista, úgy, hogy oda pusztán "nevek vannak odadobva" és adott esetben rövid életrajz, semmit nem árul el arról az "erkölcsi dilemmáról", amibe az illető került - mondta.

"Abszolút unfair dolog Csurka Istvánt és Bácskai Tamást egy listán, ugyanabba a kategóriába rakni, amikor az egyik embert megverték a rendőrségen, ennek ellenére nem adott le egyetlen egy jelentést sem, a másik önként ment oda és a saját családtagjait besúgta" - közölte.

Elmondta, hogy a Political Capital listája "nem a teljesség igényével készült". A listában kategóriák vannak, ezekben felelősség szempontjából elkülönítették az embereket, és mindenkinél megjelölték, hogy miért tette azt, amit tett. A listán sok pozitív példa is fel van sorolva, arra vonatkozóan, hogy tisztességes is maradhatott valaki abban a rendszerben. "Ez nem egy szégyenlista (...)" - emelte ki.

Megjegyezte, hogy a "listázás" nem egy globális megoldás, a világ attól "nem fog megváltozni, hogy felteszik mind a százötvenezer darab beszervezési karton adatait". Ennek akkor lenne értelme, ha nevek mellé komplett élettörténetet is mellékelnének. Az ügynek az lenne a megoldása, ha mindenki szabadon kutathatná a levéltárban azt, ami rá vonatkozik, hozzátéve, hogy a Political Capital listája "a hiányzó nyilvánosság helyett áll".

Péterfalvi Attila kedden az interneten nyilvánosságra hozott közleményében az elmúlt rendszerben az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködők személyes adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban azt írta: a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvény alapján "a bemutatni kívánt szervezetek hivatásos személyi körébe tartozók neve, beosztása, illetve más - a cél eléréséhez szükséges - adata engedélyük, vagy hozzátartozóik engedélye nélkül közzétehető (volna)"

Azonban elkerülendő az, hogy "jogalkalmazóként visszaható hatályt adjunk e szabálynak és e tekintetben az alkotmányos értékrend szempontjait alkalmazzuk nem jogállami időszakra".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Feljelentették a Political Capitalt

Kozenkai Jenő, az egykori III/II. Csoportfőnökség operatív tisztje BRFK-nál feljelentét tett személyes adatokkal való visszaélés miatt. Az Aerocaritas Alapítvány elnöke szerint felmerül, hogy PC vezetői és munkatársai hazaárulást követtek el és együttműködnek ellenséges titkosszolgálatokkal.

Itthon

A KGB, a Stasi és a Securitate hálózatépítése Magyarországon

A külföldi kémszervezetek érdeklődése 1988 eleje óta fokozódott Magyarország iránt, Moszkva, Berlin és Bukarest akkoriban már nem hitt a magyar politikai, belügyi vezetéstől kapott hivatalos tájékoztatásoknak, és mindhárom hírszerző szervezet erőltetett ütemű hálózatépítésbe kezdett Magyarországon.

MTI Itthon

Az ügynöktörvényről tárgyal ma az Országgyűlés

Miközben az adatvédelmi biztos nyilvánosan bezúzott egy állítólagos ügynöklistát, a világhálón pedig nap mint nap újabb és újabb listák jelentek meg az elmúlt héten, az Országgyűlés ma folytatja az ügynöktörvény vitáját.

Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Marabu FékNyúz: SzuperViktor

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Milyen az ön kapcsolata elhunyt édesanyjával?

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni

Perverznek ítélte a szoftver az őslénykutatók konferenciáját, nekiállt kicsillagozni