Elnöke már nincs, s hamarosan pénze sem lesz a közszolgálati rádiónak. Az ügyvezető kinevezése körüli huzavona még hónapokig tarthat, erre utal, hogy a cégbíróság hiánypótlásra visszaadta az összes ezzel kapcsolatos beadványt.

Kinek ütött?
© Horváth Szabolcs
A Fővárosi Cégbíróság a jelek szerint igyekszik kimaradni abból a szappanoperaszerű vitából, hogy ki a közszolgálati rádió átmeneti vezetője. A közelmúltban három beadvány is érkezett hozzá, ám hétfőn mindhárom esetében hiánypótlást kért a benyújtótól, ezzel elég időt hagyva arra, hogy a helyzet esetleg az ő közreműködése nélkül is megoldódjon - azaz közben elnököt válasszon a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriuma.

Így most 45 napja van a Gellért Kis Gábor (MSZP) vezette kuratóriumi elnökségnek egyrészt arra, hogy két, cégjegyzésre jogosult személy aláírásával kérje a bíróságtól a július végén lejárt megbízású elnök, Kondor Katalin törlését a cégiratokból, másrészt Szíjártó István gazdasági igazgató tulajdonosi megbízotti bejegyzését. A bíróság szerint ehhez ugyanis a kuratóriumi elnöknek nincs joga. Szíjártó megtehetné ugyan, hogy a cégbírósághoz fordul, de ő csak a rádió valamelyik alelnökével együttesen jegyezheti a céget. Vagyis például ellenlábasával, Hollós Jánossal, akit viszont a távozó Kondor bízott meg az ügyvezetéssel (HVG, 2005. július 30.). Esetleg Gőblyös Istvánnal, aki a kuratóriumi elnökség négy kormánypárti tagjának elsőszámú kiszemeltje volt az ideiglenes vezetői posztra, ám végül nem vállalta a feladatot, tekintettel a jogilag ellentmondásos helyzetre.

A Gellért Kis-féle kérelmekre válaszul Hollós is a cégbírósághoz fordult egy úgynevezett törvényességi felügyeleti kérelemmel. Az alelnök azt kéri, a bíróság mondja ki: a kuratórium elnöksége túllépte hatáskörét azzal, hogy Szíjártó tulajdonosi megbízotti bejegyzését kérte, továbbá jogszabálysértő (vagyis semmis) határozatokat hozott ennek kapcsán. Ezenfelül azt is szeretné elérni Hollós, hogy az rt törvényes működésének helyreállítása érdekében a cégbíróság hívja össze a többségében civil delegáltakból álló nagykuratóriumot, és utasítsa egyértelmű állásfoglalás meghozatalára. Ő is visszakapta azonban beadványát, s harminc napot engedélyeztek neki annak pontosítására.

Hollós esélyeit egyébként csökkenti, hogy 1999-ben a Magyar Televízió Rt. kapcsán a Legfelsőbb Bíróság kimondta: a cégbíróság törvényességi felügyeleti joga csak az rt működésére terjed ki, a társaságban részvényesi jogokat gyakorló szervek - jelen esetben a kuratórium - megalakulásának, működésének körülményeire nem (HVG, 1999. november 6.). Márpedig Hollós mostani beadványa is a kuratórium, s nem az rt működésére vonatkozik. A cégbíróság által adott határidőket figyelembe véve egyébként a vezetőválság a hiánypótlási procedúra nélkül is megoldódhat. A pályázatokat ugyanis keddig, augusztus 23-áig lehet beadni, s októbertől így akár választott elnök állhat a rádió élén.

Az ügyészség is beszáll (Oldaltörés)

Kondor Katalin és Hollós János. Elnöki keringő
© MTI
Közben az ügyészséget is bevonták a harcba, a közalapítvány Hollós-párti ellenőrző testülete a Legfőbb Ügyészséghez (LÜ) fordult. Ők arra várnak választ, hogy a jogszabályoknak megfelelően járt-e el Gellért Kis (a vele készült Portrét lásd a 106. oldalon), amikor berekesztette a nagykuratórium ülését, hogy megakadályozza, hogy a testület Hollós mellett foglaljon állást (a kuratóriumi elnök szerint ilyen döntésre nem lett volna jogköre a testületnek). Egy hasonló ügyben - csak éppen a Duna Tv-nél - az LÜ már kifejtette véleményét. Egy intézkedést nem tartalmazó, az ellenőrző testület elnökének címzett állásfoglalás szerint a távozó elnöknek nincs joga mandátumának lejárta utánra szóló megbízást adni (ahogy most Kondor tette), ám ugyanezen levélben néhány sorral lejjebb az is szerepel, mások mellett az ügyvezető megnevezése kapcsán, hogy a kuratóriumi elnökség túllépte hatáskörét (ahogy most Hollós állítja).

A politikai viták és a jogszabályi hiányosságok miatt elhúzódó állóháborúnak keddtől már kézzelfogható hatása van a rádió működésére: augusztusban csupán egy részét kapta meg a neki járó pénznek. Korábbi ígéretéhez hűen - mondván, ő nem asszisztálhat törvénytelenségekhez - Gellért Kis lapzártánkig csupán 280 millió forintot utalt tovább az rt-nek (kijelentvén, ennyi elég a fizetésekre, adókra), míg 370 milliót visszatartott a közrádiót e hónapra megillető forintokból, amelyek az Országos Rádió és Televízió Testület műsor-szolgáltatási alapjából származnak. Az MR kommunikációs irodája válaszul közleményben tudatta, hogy ezért a közrádió egyelőre szünetelteti szerződéses partnerei számláinak kifizetését, mivel a legfontosabbnak a műsorbiztonság fenntartását - így például a dolgozók kifizetését - tartja, s a helyzetért a közalapítványt tette felelőssé. Ilyen körülmények között nem is csoda, hogy egyelőre új székháza sem lesz az elnök nélkül vergődő MR-nek. A kuratóriumi elnökség ugyanis várhatóan érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánítja az új rádióépületre kiírt pályázatot.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Ügyészséghez fordul a rádió kuratóriumának elnökhelyettese

Annak megállapítását kéri az ügyészségtől Szadai Károly, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, hogy a testület elnöke jogsértően zárta be a közszolgálati médium ügyvezetőjével kapcsolatos döntéshozatal előtt a kuratórium hétfői ülését.

MTI Média

Folytatódik a zűrzavar a Magyar Rádió vezetésében

Huszonnégy órán belül adja át a Magyar Rádió "ügyeit és vezetését" Hollós János a kuratóriumi elnökség által kijelölt tulajdonosi megbízottnak - szólította fel saját közlése szerint Gellért Kis Gábor, a testület elnöke szerdán levélben a távozó rádióelnök által kinevezett ügyvezetőt.

Média

Rádió: azt kérik Szilitől, hogy civilekkel is találkozzon

Ne csak a pártdelegáltakból álló kuratóriumi elnökséggel, hanem a Magyar Rádió Közalapítvány civil delegáltjaival is találkozzon az Országgyűlés elnöke - kezdeményezte a testület egyik, társadalmi szervezet által delegált tagja a házelnökhöz intézett levelében.

Vélemény

Gellért Kis Gábor, a rádió kuratóriumi elnöke

"Apám a Magyarország hetilap alapító főmunkatársaként Gellért Gábor néven írt, meg kellett különböztetni magam tőle" - emlékszik a sajtótól a politikáig jutó, s az újabb rádióelnök-választási mocsár kapcsán gyakran megszólaltatott, 58 esztendős médiapolitikus, honnan a szerénységet is mutató kettős vezetéknév.

MTI Itthon

Szili is megszólal a Magyar Rádió vezetői vitájában

Az Országgyűlés, különösen annak alkotmányügyi, valamint kulturális és sajtóbizottsága foglaljon állást arról, hogy az új elnök megválasztásáig tartó átmeneti időre jogszerűen jelöltek-e ki vezetőt a Magyar Rádió élére - ezt kezdeményezte Szili Katalin házelnök közlése szerint a médiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumának elnöke, Gellért Kis Gábor hétfőn.

Hét nap

RÁDIÓJÁTÉK

Lapzártánkkor még mindig nem tudni, ki vezeti a Magyar Rádiót (MR), noha mandátuma lejártával Kondor Katalin hétfőn...

Kiadhatják az USA-nak a Magyarországon is jól ismert ukrán oligarchát

Kiadhatják az USA-nak a Magyarországon is jól ismert ukrán oligarchát

A földre dobtak egy 15 tonnás repülőt a NASA szakemberei, de jó okkal – videó

A földre dobtak egy 15 tonnás repülőt a NASA szakemberei, de jó okkal – videó

Csak használjuk, a többi nem a mi gondunk

Csak használjuk, a többi nem a mi gondunk

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Tőrdöféssel érhet fel a lakásáfa emelése az ingatlanfejlesztők szerint

Nem kevés adófizetői pénzbe került Harry herceg és Meghan Markle új otthonának a felújítása

Nem kevés adófizetői pénzbe került Harry herceg és Meghan Markle új otthonának a felújítása

Egyre nagyobbat kaszálnak a NER-közeli cégek az építőiparon

Egyre nagyobbat kaszálnak a NER-közeli cégek az építőiparon