Zsidómentőről neveznek el közparkot Ferencvárosban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Várhatóan Salkaházi Sára szociális testvérről nevezik el Ferencváros legújabb, csütörtökön átadandó közparkját a Tűzoltó utcában.

Az Üllői úti Örökimádás templom mögötti templomkert átépítésével kialakított mintegy 2300 négyzetméteres park kétharmada zöldfelület lesz, ahová fákat, díszcserjéket, évelő növényeket, pázsitot, valamint a tűzfalakra kúszónövényeket telepítenek – mondta el Temesi Sándor, a kerület sajtóreferense.

A tégla- és kavicsos burkolatú sétautakkal tagolt parkba egy tucat kerti padot építettek. A korábbi négy méter magas téglafal helyére kovácsoltvas-kerítést állítottak. A beruházás összköltsége megközelíti az 59 millió forintot. A közparkban kap helyet várhatóan idén ősszel egy, az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek és áldozatainak emléket állító alkotás is; ennek elkészítésre a kerület rövidesen pályázatot ír ki.

A kerületi kezdeményezésről, a közpark névadásáról a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie, a kerületi kérés jelenleg a főváros elbírálására vár.

A második világháború idején zsidókat mentő, majd mártírhalált halt Salkaházi Sára szociális testvért 2006 szeptemberében avatta boldoggá XVI. Benedek pápa képviseletében Erdő Péter bíboros. A Szociális Testvérek Társasága mintegy ezer ember életét mentette meg a II. világháború idején, amikor a társaság házaiban üldözötteket bújtattak. Salkaházi Sára, a ferencvárosi (a most átadandó közparkhoz közeli), Bokréta utcai munkásnőotthon vezetője volt, amikor a nyilasok 1944 decemberében zsidók után kutattak az intézményben. Sára testvért öt társával együtt elhurcolták, és a Szabadság híd lábánál valamennyiüket a jeges Dunába lőtték.