„Az utcakövek dobálása emberölési kísérlet”

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ elnöke szerint a melegfelvonulás megzavarásának „politikai összefüggései vannak”. Fodor Gábor az m1 Napkelte című műsorában pénteken azt mondta, hogy szükség van a jogalkalmazók szemléletváltozására.

Magyarországon 2006 óta olyan politikai helyzet van, hogy a szélsőséges politikai csoportok a köztársaság destabilizálására, a magyar alkotmányos renddel szembeni fellépésre használják fel az utcai rendezvényeket – mondta a liberális pártelnök. Hozzátette: ezen az úton nem szabad továbbmenni.

Fodor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi jogszabályok alapján is fel lehetne lépni a rendbontókkal szemben. Közölte: „az utcakövek dobálása emberölési kísérlet”.

Nem lehet elbújni olyan típusú minősítések mögé, amelyek az ügyészség és a bíróság részéről jelentek meg. A jogalkalmazók szemléletváltására van szükség, de nem jó, ha ez politikai nyomásra valósul meg – mondta Fodor.

A szokásos évi melegfelvonulást szombaton rendezték meg Budapesten. A demonstráció résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szélsőséges tüntetők támadtak. Az arcukat általában csuklyával, maszkkal takaró rendzavarók Molotov-koktélokat, petárdákat, felszedett utcaköveket, üvegeket, tojásokat dobáltak. A rendőrök 57 embert állítottak elő szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetése miatt.