szerző:
MTI

Az erzsébetvárosi képviselő-testület feloszlatását kezdeményezi a testület MDF-es tagja; Simon Péter az MTI-nek hétfőn azt mondta, ez az egyetlen módja annak, hogy visszaszerezzék az ingatlanügyek miatt elveszített bizalmat.

A VII. kerületben "bizonyos ingatlanpanamákról esik szó" (...), "látszik az emberek arcán, hogy teljesen elvesztették bizalmukat a képviselő-testületben, és komolytalanná vált az egésznek a működése" - mondta Simon Péter MDF-es képviselő. A politikus szerint akár még az is lehetséges, hogy "nincs ügy", de ő ezt nem tartja valószínűnek A bizalom visszaszerzésének valószínűleg a feloszlás az egyetlen módja - fogalmazott az MDF-es politikus.

Simon Péter elmondta: a képviselők egynegyedének - a VII. kerületben hét képviselőnek - az aláírásával lehet kezdeményezni a polgármesternél, hogy a testület tűzze napirendjére a feloszlatás kérdését. Az ülésen pedig a képviselők többségi szavazata kell a döntéshez. Az MDF-es politikus szerint "úgy tűnik, hogy lesz támogatottsága" a javaslatának; mint mondta, "estére meglesz" a szükséges számú aláírás. Hunvald György polgármesternek a benyújtástól számított 3-21 napon belülre kell összehívnia a képviselő-testület ülését, amelyen döntenek a kezdeményezésről. 

A Hírszerző hétfőn arról számolt be, hogy információi szerint újabb VII. kerületi SZDSZ-es önkormányzati képviselőt vettek őrizetbe a belső-erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt; a hírportál úgy tudja, az őrizetbe vett képviselő Kardos Péter, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának volt elnöke. Erről - az MTI érdeklődésére - a Központi Nyomozó Főügyészség keddre ígért részletes tájékoztatást.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt november 25-én vette őrizetbe az erzsébetvárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökét, Gál György szabad demokrata önkormányzati képviselőt, akit két nappal később előzetes letartóztatásba helyezett a bíróság. A főügyészség szerint a képviselő és egy vele együttműködő vállalkozó a VII. kerületi önkormányzatnak 700 millió forint kárt okozott és további, mintegy 1,6 milliárd forint kár okozását kísérelte meg.

A lap azt írta: ő a nyolcadik gyanúsított az erzsébetvárosi panama ügyében. E sorba tartozik Nagy György vállalkozó, a VII. kerületi lakásépítő kft. kisebbségi tulajdonosa, élettársa, a gyanú szerint stróman cégek alapításában közreműködő Szijjártó Piroska, az ugyancsak előzetesben lévő Gál György erzsébetvárosi SZDSZ-frakcióvezető, az épületeladásokat a testületnek előterjesztő gazdasági bizottság korábbi elnöke, valamint több strómancég-tulajdonos - olvasható a lapban. Nagy György egy darabig előzetes letartóztatásban volt az ügyben, de a főügyészség december elején megszüntette az előzetes letartóztatását. A Népszava szerint Nagy Györgyöt vádalku nyomán engedték el; ezt a főügyészség nem tudta megerősíteni.


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vélemény

Erzsébetvárosi ingatlanbotrány: a többi néma csend?

A mindent behálózó korrupció vezető politikusaink egyik slágertémája lett. És mégis, szinte visszhang nélkül maradt írásunk, amelyben lelepleztük: Budapest VII. kerületében találékony emberek házanként közel 70 millió forintos hasznot vágnak zsebre, abból, hogy a közvagyont kiárusítják hiszékeny külföldieknek. Közben Hunvald György, a kerület polgármestere mossa kezeit: a történelmi városrész rehabilitációjára nincs pénz. Más kerületekben hasonló metódussal folyik az önkormányzati ingatlanok dobra verése. Kormány, ellenzék egyaránt hallgat.

Itthon

Erzsébetvárosi ingatlaneladások: az önkormányzat trükkjei

Minimális törzstőkéjű - hárommillió forintos - kft.-k közbeiktatásával értékesíti ingatlanjait nagybefektetőknek a VII. kerületi önkormányzat. Mindezt teszi úgy, hogy előre kiajánlja az eladásra szánt épületeket, elővásárlási jogot ad a kft.-knek, amelyeket – az elővásárlási joggal együtt - titokzatos offshore cégek közbeiktatásával külföldi befektetők vásárolnak meg, kétféle áron készült szerződések alapján. A különbséget felszívja az offshore cég – ott pedig a millióknak nyoma vész. A kft.-ken keresztül a külföldi - újabb fizetés ellenében - hozzájut az ingatlanhoz.

MTI Itthon

Előzetesben az erzsébetvárosi ingatlan-értékbecslő

Az erzsébetvárosi ingatlanügyben a bíróság csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte azt az ingatlan-értékbecslőt, akit csalással és magánokirat-hamisítással gyanúsítanak - közölte a pénteki Népszabadsággal Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője.

hvg.hu Itthon

Zsarolták a lakókat az Erzsébetvárosban

Tovább dagad a VII. kerületi ingatlanbotrány: a házeladások miatt feljelentést tevő ügyvéd szerint a történtek érintettje lehet akár a polgármester és a jegyző is – írja pénteki számában a Népszabadság.

Vélemény

Erzsébetváros – magányos tettes kizárva

Több száz milliós értékre sorozatos csalást végrehajtani egy hivatalon belül aligha lehet magányos tettesként. Ha igen, akkor az intézménynél gyakorlatilag semmiféle ellenőrzés, felülvizsgálat, jóváhagyási mechanizmus nincs, ami önmagában felveti a vétkes hanyagság tényállását. Tegyük hozzá: ilyenkor nem kizárólag a csúcsvezetésből kell többeknek legalább hallgatólagosan hozzájárulni a dologhoz. A beosztott hivatalnokok némelyikének együttműködése legalább annyira szükséges.

Hét nap

Erzsébetvárosi panama

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint vádalkuknak tulajdonítható, hogy egy feljelentést követően a Központi...

Elítéltek egy orosz bérgyilkost, aki tévedésből rossz embert ölt meg

Elítéltek egy orosz bérgyilkost, aki tévedésből rossz embert ölt meg

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához

Nincs elég pénze a gazdáknak a ketreces tyúktartás megváltoztatásához

A kórházban is legyen gyereknap

A kórházban is legyen gyereknap

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

60 éves az utolsó nemzetközi hírű playboy

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Válaszolt az érdi polgármester, aki kampánylevelet küldött az első szavazóknak

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog

Fogadja meg a tudósok tanácsát, holnaptól küldje a gyerekét iskolába gyalog