Mégis be kell zárni a terézvárosi Broadway-n este tíz után

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ígérete ellenére bezáratta az este tíz után nyitvatartó vendéglátóhelyeket a terézvárosi jegyző. A hvg.hu-t tájékoztató ügyvéd, Róna András elmondta, mindehhez a Készenléti Rendőrség több tucat embere nyújtott segítséget a jegyzőnek, akit feljelentenek az eljárása miatt.

Nem számítottak rá a VI. kerületi Broadway vendéglátóhelyeinek tulajdonosai, hogy a csendrendelet felfüggesztését megtárgyaló képviselő-testületi ülés előtti napokban az önkormányzat jegyzője, Sajtos Csilla érvényt akar majd szerezni a rendeletben foglaltaknak.

A rendelet részletei
Ha érkezett panasz a hely ellen, de hatósági eljárás nem indult, akkor a lakók felének beleegyezése kell a hosszabb nyitva tartáshoz. Ha a hellyel komoly bajok voltak, akkor a házban lakók kétharmadának hozzájárulásával lehet csak nyitva hajnali egyig. Mindegyik helynek be kell szereznie ehhez egy szakvéleményt, hogy a zajszint a normál érték alatt marad.
A szabályozás szerint szeptember 1-jétől csak azok a szórakozóhelyek maradhatnak nyitva este tíz óra után legfeljebb éjjel egy óráig – a teraszok pedig maximum éjfélig –, amelyek rendelkeznek a megfelelő engedélyekkel és az épületek tulajdonosainak legalább kétharmada hozzájárult ahhoz. Az üzletek mindezek birtokában reggel 6 óráig is nyitva lehetnek, de szeszes italt nem forgalmazhatnak. A szabályozás egyébként a szállodákra és benzinkutakra nem vonatkozik.

A rendelet elleni tiltakozások miatt a Terézvárosi Önkormányzat július 29-én közölte, a képviselő-testület szeptember 10-i üléséig megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható el az egyeztetett változat elfogadásáig. A módosításra az érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetnek javaslatot.

A hvg.hu-nak Róna András, az érintett vendéglátóhelyek érdekképviseletét ellátó ügyvéd hangsúlyozta azt, hogy a képviselőket össze lehetett volna hívni egy rendkívüli ülésre, de ezt senki nem tette meg. Hozzátette, próbáltak tárgyalni Hatvani Csaba alpolgármesterrel is, de ő arra hivatkozott, hogy az ígért moratóriumot, a jogászaik nem engedték betartani, mondván, egy elfogadott rendelet esetében ugyanis erre nincs lehetőség.

Az ügyvéd közölte azt is, hogy a hatályba lépés napjának délutánján megjelent egy lista a Terézvárosi Önkormányzat honlapján a tíz utáni nyitva tartásra engedélyt megkapó helyekről. Érthetetlennek mondta azonban, hogy a listán vannak olyanok, akik meg sem kérték az engedélyt, és olyanok is, akik nem is kaphatták volna meg azt. Arra a kérdésre, hogy mi a célja ezzel a nem vendégbarát hozzáállással az önkormányzat részéről, azt mondta, hogy szerinte ez az egész történet a jegyző és a képviselők csatározásáról szól. Róna András megjegyezte, mivel a jegyző nem jogi szempontok alapján járt el, így feljelentést tesznek majd ellene.

A jegyző esti razziáját harmincnyolc, a  Készenléti Rendőrség állományába tartozó rendőr segítette. A rendőrség tájékoztatása szerint a készenlétiek a VI. Kerületi Rendőrkapitányság kérésére a "csendrendelettel" kapcsolatban végrehajtott munkaügyi és önkormányzati ellenőrzések ideje alatt demonstratív rendőri jelenlétet biztosítottak. A rendőrség az este folyamán a csendrendelettel összefüggésben egyszer sem intézkedett.