Még októberben lemondott MSZP-s funkcióiról az ózdi polgármester

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még október 26-án lemondott az ózdi polgármester az országos választmányi tagságáról, a helyi elnökhelyettesi funkciójáról és elnökségi tagságáról - mondta Boda István, az MSZP ózdi szervezetének elnöke a városban.

Az elnök kronológiai sorrendben idézte fel azokat az eseményeket, amelyek odáig vezettek, hogy megvonták a politikai bizalmat Benedek Mihálytól, Ózd polgármesterétől. Mint mondta, egy névtelen levél indította el a folyamatot, amely után bebizonyosodott, hogy a polgármester nem rendelkezik - az önéletrajzában említett - érettségi bizonyítvánnyal.Megvizsgálták az érettségi bizonyítvány kérdését, informálódtak a kazincbarcikai középiskolában, ahol kiderült, nem is volt diákja az intézménynek.  (A témáról részletesen írtunk korábban.)
 
A másik ügy az ózdi jegyzőt érintette, akivel Benedek Mihály személyesen, egyeztetés nélkül állapodott meg. Eszerint a korábban fegyelmi alatt álló jegyzőnek jutalom címén 20 millió forintot (járulékokkal együtt 26,4 millió forintot) fizettetett ki. Az összeg nagyságáról nem tájékoztatta a balközép képviselőcsoportot. Bár a költségvetésben szerepelt az összeg, mindezt egy sorban tüntette fel, minden részletezés nélkül. Ráadásul magát a költségvetést csak ősszel tárgyalta a képviselő-testület, az összeget pedig még a nyáron kifizették - közölte.

Az elnök az MTI azon kérdésére, milyen lépéseket terveznek a későbbiekben a történtek miatt, azt mondta: a polgármester "térfelén pattog a labda", neki kell lépnie, amennyiben nem, természetesen a balközép képviselőcsoport intézkedik majd. Az átadott 20 millió forint kapcsán pedig úgy nyilatkozott: jogi úton próbálják meg visszaszerezni. A várost egyébként az alpolgármesterek irányítják majd. Kitért arra is, hogy a polgármesternek komoly egészségi - szívproblémája - van, várják felépülését, ennek függvényében döntenek a továbbiakról.

Tóth István, Ózd szocialista országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, nem pejoratív értelemben, - tehát nem a polgármester előző foglalkozására utalva -, de azt kell mondja: "az ózdi buszjárat belement az árokba, a sofőr nagyot hibázott". Nyilvánvaló, hogy a sofőr felelőssége a legnagyobb, de mindenkinek van a felelőssége és ezt vállalni is kell. A legfontosabb, hogy "a busz kijöjjön a gödörből" - tette hozzá. Megjegyezte: mindenkit óva intene az elhamarkodott ítéletektől, nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet a politikai ellenfelek igyekeznek kihasználni.