Vizsgálódik az ombudsman: árvízi védekezés, ártéri építkezés

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az árvízi védekezéssel kapcsolatban; Szabó Máté a katasztrófahelyzetek, valamint az ártéri területeken történő építkezések jogi szabályozását is vizsgálja.

Az ombudsman az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a jogi szabályozást a rendkívüli helyzetekben szükséges gyors és határozott intézkedésekhez kell igazítani, különösen az anyagi erőforrások előteremtésére.
   
Szabó Máté úgy véli, a bürokratikus eljárások minimalizálásával kell megoldani, hogy a helyi önkormányzatok a központi költségvetésből támogatást igényelhessenek az előre nem látható veszély miatti szükséges és indokolt védekezés többletkiadásainak részbeni vagy teljes támogatására.
   
"Ebben a tekintetben előrelépésként értékelhető, hogy a vis maior tartalék felhasználásáról szóló kormányrendelet alapján elektronikus rendszerben történik a katasztrófákkal sújtott települések támogatási igényeinek kormányzati elbírálása" - írta az állampolgári jogok biztosa, hozzátéve, ugyancsak elősegítheti a központi anyagi támogatás igénybe vételét, hogy lehetőség van előleg soron kívüli kiutalásának kérelmezésére.
   
Bakondi György, az árvízi védekezés irányítására kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának keddi ülésén bejelentette: az ár levonulta után azonnal megkezdik a károk felmérését, majd azt követően - a mostani és az elmúlt évek tapasztalatai alapján - áttekintik a katasztrófavédelmi törvényt. Hozzátette: az a cél, hogy egységes vezetés alatt, gyors döntésekkel lehessen koordinálni az idei árvízhez hasonló rendkívüli helyzeteket, s hogy a katasztrófavédelem működése, az irányítás, a finanszírozás, illetve a jogi szabályozás biztosított legyen.