Heves vitává fajult a lakossági fórum Devecserben

Heves vitává fajult a lakossági fórum Devecserben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hevesen vitáztak az ingóságokkal kapcsolatos állami kártalanításról, a bontással járó költözésről és a térség egészségügyi helyzetéről az iszapkatasztrófa sújtotta devecseriek a helyi művelődési házban tartott csütörtöki lakossági fórumon. A polgármester közölte, hogy két héten belül pénzhez jut a károsultak egy része. A Magyar Vöröskereszt mentési igazgatója szerint a segélyszervezet adományai nem képezik az állami kártalanítás részét.

Toldi Tamás (Fidesz), Devecser polgármestere elmondta, hogy megkezdték az ingóságokra vonatkozó támogatási szerződések megkötését a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa több mint háromszáz devecseri károsultjával. Szerda estig 52 aláírt szerződést postáztak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra, ahol 300 millió forintot elkülönítettek a katasztrófavédelmi célelőirányzatból a károk készpénzes részének kifizetésére. Hangsúlyozta: a csaknem 310 családnak az ingóságokban esett kárán belül külön kezelik a kertekben, élőállatban és gépjárműben keletkezett vagyoni kárát, ezeket téríti meg az állam készpénzben. 

Az egyéb károk közé sorolt bútorokat, lakberendezési tárgyakat és műszaki cikkeket részben a segélyszervezetek adományaiból, részben a Magyar Bútorszövetségnél beváltható utalványokkal pótolják a károsultaknak - mondta Toldi Tamás, hozzátéve, hogy az állami költségvetésből az önkormányzat számlájára leutalt "készpénzes részt" várhatóan két héten belül közvetlenül megkapják azok a károsultak, akikkel eddig aláírták a támogatási szerződést. Szólt arról is, hogy az önkormányzati rendelettel szabályozott ingókártalanításban módosították a Magyar Vöröskereszt adományaira vonatkozó részt, mostantól külön összesítik a lakosság műszaki cikkekben keletkezett kárát, s a segélyszervezettől kapott cikkek esetében ez képezi a kártalanítás összeghatárát.

Fási Géza, a Magyar Vöröskereszt mentési igazgatója felszólalásában leszögezte, hogy a segélyszervezet civil adományozók által felajánlott pénzből vásárolt a károsultak szükségleteit kielégítő háztartási cikkeket, amelyeket egységesen - a károk mértékétől és összegétől függetlenül - mindenkinek adományként adott. A kormány a rendelet szerint a bútorok pótlását egymillió forintig vállalta - tette hozzá, megemlítve, hogy belügyminisztériumi adatbázisban kellett rögzíteniük a kiosztott műszaki cikkeket. Kiemelte, hogy a kolontári családokat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kétmillió forintos utalványokkal kártalanította. A vöröskereszt nem partner abban, hogy a kiosztott adományok az állami kártalanítás részét képezzék - mondta Fási Géza. 

Toldi Tamás azt kérte a szervezettől, hogy adománylevéllel igazolja a lakosoknak a kiosztott cikkeket, hogy utólag nehogy adózniuk kelljen azok után. Többen azt sérelmezték, hogy az épülő új lakóparkban nem biztosítanak melléképületet. A polgármester válaszában kiemelte, hogy az elbontott lakóépületek becsült értékébe beszámították a melléképületek értékét, és ezzel növelték az új lakás alapterületét. Hozzátette: az újjáépítés június végi határidejébe már nem fér bele, de megpróbálják biztosítani utólag egy csaknem 40 négyzetméteres alapterületű helyiség betonalapjának az elkészítését. A késő estig tartó, feszült hangulatú fórumon - amelyen mintegy kétszázan vettek részt - bemutatkozott a település új katolikus plébánosa, Fodor János.

Devecser az iszapömlés után
©