Megjelent az állam a Budavári Labirintusban

Megjelent az állam a Budavári Labirintusban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség péntek délután a rendőrség közreműködésével birtokba vette a Budavári Labirintust.

Az állam nevében eljáró felügyelőség emberei és a rendőrök először a pénztárnál álló turistákat szólították fel a helyszín elhagyására, azt mondták nekik, hogy a pénteki napon nem lehet látogatni a barlangot.

A felügyelőség emberei a labirintust kezelő cég egyik helyszínen tartózkodó ügyvezető igazgatóját, Salasovics Andreát felszólították, hogy nyissa ki az iroda ajtaját, hogy ismertethessék a hatósági eljárás okát.

Salasovics Andrea először nem engedte be őket, azt mondta, kollégája úton van a kulccsal. Végül ajtót nyitott, amikor a hatóság emberei közölték, hogy 20 percen belül akár erővel is bemennek. Az irodában azóta zárt ajtók mögött folyik az eljárás - számolt be az MTI.

©

VM: az állam visszaszerezte jogos tulajdonát

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) péntek délutáni közleményében azt írták: „az állam visszaszerezte jogos tulajdonát, a  Budavári Labirintust, a barlangot üzemeltető kft.-től és a barlang kulcsait átadta a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, mely a barlang vagyonkezelője, és a természeti érték őrzéséért felelős szerv”.

Több éve tartó pereskedés után a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében megállapította, hogy a Budavári Labirintus Kft. engedély nélkül használta a magyar állam tulajdonát. A kft. kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította a kérelmet.

A kft. a tárca szerint több évtizede úgy üzemelteti a barlangot, hogy károsítja a fokozottan védett nemzeti értéket. Bérleti díjat soha nem fizettek az államnak. „Természeti kárt okoztak a méltatlan kiállításaikkal, ugyanakkor belépőt szedtek és profitot termeltek maguknak” – írják.

A környezetvédelmi felügyelőség természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen – zárul a közlemény.

Rendkívül brutális fellépésről beszél az ügyvezető igazgató

Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója a helyszínen "rendkívül brutális" és "teljes mértékben jogellenes" lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését. Azt elismerte, hogy valóban nem fizettek bérleti díjat, ugyanakkor hozzátette: amikor annak idején a polgári védelemtől megkapták hasznosítás céljára az ingatlant, olyan szerződést kötöttek, amelynek értelmében nekik kellett karbantartani, látogathatóvá tenni a labirintust. Ennek költsége pedig - tette hozzá - jelentősen meghaladja a bérleti díj összegét.

Mint mondta, több bíróságon is folyamatban van eljárás a terület hasznosításával kapcsolatosan. A Pesti Központi Kerületi Bíróságon - amely az ügyvezető igazgató szerint elismeri jogutódlásukat - augusztusban folytatódik az ügy.

Kitért arra: másfél hete viszont kaptak egy határozatot arról, hogy elrendelték a bezárást, fellebbezésre való tekintet nélkül. Ennek ellenére fellebbeztek és a végrehajtás felfüggesztését kérték. Fellebbezésüket viszont az első fokú hatóság nem terjesztette fel a másodfokú hatóságnak, így arról még nem döntöttek.

A kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: harmincévi elismert működés után nem lehet egy napon belüli bezárást elrendelni, mert egy ilyen döntésnek meghatározott feltételei vannak, például veszélyhelyzetnek kellene fennállnia.

Salasovics Andrea azt mondta, terveik szerint nyolc napon belül újra megnyitják a labirintust. Ennek viszont az a feltétele, hogy az első fokú hatóság továbbítsa a másodfokú hatósághoz a fellebbezésüket.