Atlatszo.hu: az MTVA tovább titkolózik a Marslakók ügyében

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MTVA továbbra sem adja ki a Jáksó László cége által az MTV-nek készített Marslakók című szappanopera szerződésének érdemi részét, emiatt az atlatszo.hu a bírósághoz forult. Hétfőn megvolt az első tágyalási nap, melyen kiderült: az MTVA ellenkérelemmel állt elő.

Az atlatszo.hu ősz elején kérte ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) a Marslakók című napi szappanopera szerződését, melyet Jáksó László cége készít az MTV-nek. Mivel annak érdemi részét, a mellékleteket nem kapták meg, emiatt bírósághoz fordultak. Ebben az ügyben hétfőn volt az első tárgyalás a Fővárosi Bíróságon.

Az MTVA jogi képviselője az érdemi indokolást nem tartalmazó érvelést az utolsó lehetséges pillanatban cserélte fel egy részletes, az egyes mellékletek kiadásának MTVA szerinti akadályait kifejtő ellenkérelemre, amit kedden kapott kézhez és tett közzé az atlatszo.hu.

Az alperesi álláspont legérdekesebb eleme a portál szerint, hogy immár nem csak a ‘szerződő partner személyhez fűződő jogaira és üzleti érdekeire’ tekintettel gondolja a közmédia tartalomszolgáltatója helyesnek a megtagadást, hanem saját üzleti titkait is védené a nyilvánossságtól.

Azt például, hogy az MTVA pontosan mit rendelt meg, a Marslakókért milyen ütemezésben és pontosan mire ad pénzt az állami cég, illetve hogy a gyártáshoz ő maga milyen kapacitásaival járul hozzá, azért sem ismerhető meg az ellenkérelem szerint, mert az MTVA “bizonyos tevékenységei tekintetében esetében a piacon jelenlévő kereskedelmi médiaszolgáltatók versenytársa is”, így műsorterveit “a verseny torzulásának elkerülése érdekében a lehető legkésőbbi időpontig üzleti titokként kezeli”.

Azaz az MTVA szerint ezekhez az adatokhoz éppen annyira (sehogy) nem kell a nyilvánosságnak hozzáférnie, mint a Jóban rosszban vagy a Barátok közt gyártására vonatkozó hasonló információkhoz - írja a portál. Az atlatszo.hu szerint a közszolgálati média  nem versenyez a kereskedelmivel, az MTVA-nak ebben a körben nem lehetnek üzleti titkai, a szerződés mellékletei pedig nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az adófizetők megítélhessék: felelősen vett-e meg az MTVA közpénzből 77 darab 26 perces epizódot (opcióval további 360 epizódra) 6 millió forintos darabáron. Ennek megfelelően továbbra is a szerződés szakmai tartalmát meghatározó mellékletek mindegyikének kiadását kérik.

A következő tárgyalás 2012. február 9-én lesz.