Orbán: jövő héten tárgyalja a parlament a brüsszeli döntést

Orbán: jövő héten tárgyalja a parlament a brüsszeli döntést

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jövő héttől már tárgyalnia kell a parlamentnek a brüsszeli döntésről - mondta a miniszterelnök az m1-nek adott exkluzív nyilatkozatában, amely vasárnap 18.55 perckor kerül adásba. Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország - az örökölt gazdasági problémák és az euróválság ellenére is - meg fog állni a lábán.

A miniszterelnök szerint amíg az Országgyűlés nem dönti el, hogy Magyarország részt vesz-e egy olyan megállapodásban, amelyről pénteken született döntés Brüsszelben, addig a kormány nem mondhat sem igent, sem nemet az egyezményre. "Ezért van szükség arra, hogy a jövő héttől kezdődően a magyar parlament érdemben foglalkozzon ezekkel a kérdésekkel” - jelentette ki a kormányfő.

"Olyan megállapodás született az euróval fizető országok között, amely a nemzeti szuverenitást, a nép választott képviselőinek, vagyis a parlamenti képviselőknek a jogkörét jelentősen korlátozza. És én nem akarok és nem is mondhatok le Magyarország szuverenitásáról anélkül, hogy a magyar parlament erre ne adna felhatalmazást" - mondta Orbán Viktor.
Orbán Viktor az M1-nek adott interjúja előtt
©

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek péntek délután befejeződött, csaknem húszórás brüsszeli találkozóján arról született döntés, hogy új kormányközi szerződést készít az euróövezet 17 országa a költségvetési fegyelem szigorításának érdekében. Ebben Nagy-Britannia kivételével a zónán kívüli európai uniós tagállamok is készek részt venni, ha nemzeti törvényhozásuk felhatalmazza őket erre.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy a kormánynak az euróválság mellett kell megküzdenie a gazdaság örökölt hibáival. A kormányfő elmondta, hogy amikor kabinetje hivatalba lépett, Magyarország a csőd szélén tántorgott, de úgy tűnt, hogy az eurózóna országai erősek, és így "napsütésben" lehet végrehajtani a kormány által tervezett változtatásokat, amelyek célja, hogy a parlamenti ciklus végére Magyarország Közép-Európa egyik, vagy ha lehet, legversenyképesebb gazdasága legyen.

"A különbség az az, hogy nem napsütésben kell végrehajtanunk az előző időszak hibáinak kijavítását, hanem kell esernyő, és úgy látom, kell viharkabát is" - mondta Orbán Viktor.  A miniszterelnök arról is beszélt, hogy ma sok vita és konfliktus van Magyarországon, de ez velejárója a nagy átalakításoknak. Hozzátette: 2013 az elrugaszkodás, az emelkedés éve lesz.

"Teljes nyugalommal mondhatom azt Magyarország polgárainak, hogy nincs mitől tartaniuk. Magyarország meg fog állni a lábán, és el fogjuk érni a kitűzött céljainkat."