Év végi jutalom: a külügyesek jártak a legjobban

Év végi jutalom: a külügyesek jártak a legjobban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Blikk levelet küldött minden tárcának, amiben azt tudakolták: mennyi jutalmat osztottak szét idén a munkatársak között. Mint kiderült, csak két tárca honorálta az alkalmazottak teljesítményét egy kis mellékessel.

Az egyik a Belügyminisztérium volt, ahol 16-an összesen 3 millió forintot vehettek fel pluszban, vagyis átlag 188 ezer forint ütötte azok markát, akik extra pénzt kaptak a soros magyar EU-elnökség lebonyolításáért. A Külügyminisztériumban azonban kétszer is osztottak jutalmat idén, s nem csak az EU-elnökség miatt, hanem a kettős állampolgárságról szóló törvény végrehajtása miatti külön teendők elvégzéséért is. Az elnökségért összesen 35 millió forint kapott 96 munkatárs. A kettős állampolgárság kapcsán pedig 57 személynek összesen 21,1 millió forint járt. A jutalmak átlag 300-450 ezer forintosak voltak - írja a Blikk.

"A kormány döntött úgy, hogy idén különleges jutalmazás nem lehetséges" – mondta a Blikknek Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. "Ez alól felmentést a soros magyar EU-elnökség sikeréért ­többletfeladatokat ellátó munkatársak esetében kaptak a tárcák" - tette hozzá.

Martonyi János külügyminiszter
©

Az év végi jutalmazás elmaradása azonban nem volt ilyen általános az önkormányzatoknál, de egyéb hivatalokban sem. A Köztársasági Elnöki Hivatalnál ­félhavi alapbérnek megfelelő „pulykapénzt" vehettek fel Schmitt Pál köztársasági elnök kivételével az ott dolgozók - írta korábban a lap.

Mint arról beszámoltunk: elismerte a nagykőrösi önkormányzat is Czira Szabolcs polgármester, fideszes ­országgyűlési képviselő munkáját is: ő a helyi főtér ­felújításának előkészítésében végzett pluszfeladatokért kapott háromhavi, azaz 1,5 milliós bónuszt. Az élen valószínűleg a Fővárosi ­Önkormányzat áll: ott decemberben 300 milliót fordítottak jutalmakra.

"A minisztériumok nagyon megtanulták azt a leckét, hogy a média rendszeresen ellenőrzi őket" – mondta Vasali Zoltán elemző. "Így nem mernek jutalmazni, mert az biztosan kiderülne, s a gazdasági nehézségek miatt egyre nagyobb ­felháborodást keltene. Úgy látom, éppen azok az intézmények mernek még extrapénzeket fizetni, amelyek eddig alig vagy egyáltalán nem kerültek az újságok célkeresztjébe" - tette hozzá.