Százezreket kell fizetnie az afrikaiakat diszkrimináló sörözőnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megsértették a budapesti Akácfa Sörözőben három afrikai vendég egyenlő bánásmódhoz való jogát és emberi méltóságát azzal, hogy 2008 szeptemberében nem szolgálták ki őket a bőrszínük miatt – derül ki az ügyben csütörtökön kihirdetett ítéletből. A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az ítéletet, amelynek alapján fejenként hatszázezer forint kártérítést kell fizetnie az üzemeltetőnek a diszkriminatív magatartás miatt – olvasható a Másság Alapítvány csütörtöki közleményében.

Az afrikai származású vendég és két társa ügyét a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda képviselte. Egyikük Angliában él, 2008 szeptemberében Magyarországon tartózkodó barátait jött meglátogatni. A társaság a magyar válogatott egyik meccsét szerette volna megnézni a sörözőben, a pultos azonban közölte, hogy a főnök utasítására nem szolgálhatja ki őket, mert "fekete bőrűek".

A társaság kénytelen volt elhagyni a szórakozóhelyet, de a bánásmód olyan megalázó volt számukra, hogy rövid tájékozódás után egy népszerű hetilap újságírójával osztották meg történetüket, aki felajánlotta, hogy cikket ír az esetről.

Néhány nappal később az újságíró társaságában keresték fel ismét a szórakozóhelyet, ahol a korábban történtek ismétlődtek meg: a társasággal közölték, hogy kívül tágasabb. Ezután kapcsolódott be a jogvédő iroda az ügybe. Miután a NEKI színesbőrű tesztelőit is elzavarták, világossá vált, hogy a sörözőben általános diszkriminatív gyakorlat van. Az ügyben tavaly májusban született első fokon döntés, a bíróság a NEKI által benyújtott keresetnek helyt adott.

A kártérítés összegének indokolása kapcsán a bíróság kifejtette, hogy "a jogsértés súlya jelentős, a bőrszínre tekintettel való megkülönböztetés súlyos, az emberi méltóságot mélyen érintő jogsértés". A bíróság elutasította az alperes azon védekezését, amely szerint a kiszolgálás megtagadásának indoka az volt, hogy korábban "feketék randalíroztak" a helyen.

Az ítélet indokolása szerint az a védekezés, hogy korábban valamely vendéggel visszatérően súlyos probléma volt, nem szolgálhat alapjául annak, hogy a későbbiekben a szórakozóhelyre betérő valamennyi színesbőrű vendég kiszolgálását megtagadják.

Az ügy érdekessége egyébként, hogy már folyt a peres eljárás a diszkriminatív gyakorlat miatt, amikor a jogvédő szervezethez újabb panaszok érkeztek ugyanezen szórakozóhely kapcsán. A NEKI ekkor a Menedék Egyesülettel közös antidiszkriminációs programja keretében az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál eljárást kezdeményeztek, amelyben szintén elmarasztalták a sörözőt 2010-ben – írják a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodát működtető Másság Alapítvány közleményében.