Pénzt kér a Millától az OMSZ a biztosításért

Pénzt kér a Millától az OMSZ a biztosításért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Váratlanul csak pénzért lenne hajlandó biztosítani az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért március 15-i rendezvényét az Országos Mentőszolgálat – mondták el a szervezők a hvg.hu-nak. Fazekas Tamás szerint az OMSZ jogi érvelése abszurd, a mentők soha nem kértek eddig pénzt, az OMSZ most mégis meggondolta magát. Mint ismert, a Békemenetet szervező Bayer Zsolt azt mondta: az ő rendezvényük egy fillérbe sem kerül.

Pénzbe kerül Magyarországon egy alkotmányos jog gyakorlása, nevezetesen a gyülekezésé – derül ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatójának leveléből. Mártai István az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért csoport vezetőinek írta, hogy csak térítés ellenében hajlandóak jelen lenni március 15-i rendezvényükön. A Milla az után kereste meg az OMSZ-t, hogy kiderült: szélsőjobboldali csoportok vélhetően a megmozdulás erőszakos megzavarására készülnek.

Mártai István ez után írta azt, hogy a rendezvény szervezője „egyetemlegesen felelős” a biztosításért, így amennyiben „a rendezvénybiztosítás során beteg egészségügyi intézménybe szállítása válik szükségessé”, az vagy a szervezők feladata, vagy pedig az „OMSZ igazolt többletköltségét a rendezvény szervezője, és a rendezvény egészségügyi biztosítását végző szervezet köteles az OMSZ számára megtéríteni”. Kivételt képez a katasztrófahelyzet.

Juhász Péter főszervező abszurdnak tartja az OMSZ érvelését. „A tavaly márciusi és októberi megmozdulásunkon is ott volt a mentőszolgálat, eszükbe sem jutott pénzt kérni, mint ahogy nem is lehetne, hiszen alkotmányos jogunkkal élünk” – mondta Juhász a hvg.hu-nak. Szerinte el akarják lehetetleníteni a rendezvényüket azzal, hogy a szélsőjobbos fenyegetések után most az is elterjedjen: egy esetleges agresszió esetén orvosi segítség sem lesz a helyszínen.

Fazekas Tamás ügyvéd sem találkozott még hasonlóval. „Számos rendezvény bejelentését kezeltem már, de ilyennel még nem találkoztam. A mentők még sosem kértek pénzt, hiszen ez a megmozdulás a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik, nem pedig egy profitorientált valami” – mondta Fazekas Tamás. Az ügyvéd szerint ráadásul az OMSZ egy teljesen rossz jogszabályra hivatkozik (nevezetesen az 5/2006-os EüM Rendelet), ami kifejezetten a fizetős szolgáltatásokról szól.

A Milla októberi tüntetésén
©

A fenyegetések miatt egyébként a BRFK is indokoltnak tartotta, hogy a szervezők az OMSZ-hez forduljanak, erről a rendezvény bejelentését követő egyeztetés jegyzőkönyve is tanúskodik. „Természetesen a BRFK is a helyszínen lesz, és biztosítani fog. Vagyis a mentők érvelése alapján ők is pénzt kérhetnének ezért” – mondta Fazekas Tamás.

Megkerestük az Országos Mentőszolgálatot is az ügyben. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy eddig miért nem kértek pénzt a mentősök jelenlétéért a szervezőktől, ha most jogszabályokra hivatkozva kérnek. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy más – a gyülekezési jog hatálya alá eső, március 15-ei – rendezvényre biztosítanak-e mentőautót, s ha igen, mennyi pénzért.

"Az internetes közösségi hálózatokon, illetve spontán módon szerveződő demonstrációk egészségügyi biztosítása a mentőket nehéz helyzet elé állítja, hiszen sem a résztvevők száma, sem az esetleges egyéb kockázatok nem előre láthatóak. Az ilyen esetekben felmerülő szervezői felelősség, a költségvetési kötelezettség tekintetében eltérő jogi álláspontok születtek, melyek értékelése hosszú időt vehet igénybe. Annak érdekében, hogy az ünnepi időszakban szerveződő demonstrációk résztvevőinek egészségügyi biztonságát a jogvita eldőléséig se fenyegesse veszély, az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója saját hatáskörében intézkedett a mentési kapacitás megerősítéséről, a szükséges készenlét folyamatos biztosításáról" - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője.

Mint ismert, a Békemenetet szervező Bayer Zsolt lapunknak nemrég azt nyilatkozta: a tömegrendezvényüknek nincsenek költségeik.

A gyülekezési törvény egyébként nem szabályozza, hogy a hatálya alá eső rendezvényeken a szervezőknek kell-e mentőautót vagy egészségügyi „szolgáltatást” biztosítania. A legtöbbször a rendezvény bejelentésekor a szervezők a rendőrség tudomására hozzák, hogy hogyan oldják meg az egészségügyi biztosítást. Előfordul, hogy csak annyit mondanak a bejelentésüket intéző rendőröknek: van orvos a rendezők között, ezért baj esetén majd ő akcióba lép.

Mivel a gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvényeknél gyakran nem is lehet előre tudni, hogy hány résztvevője lesz, nem is várható el a szervezőktől, hogy tudják a megjelentek várható számát, s ennek megfelelően gondoskodjanak egészségügyi biztosításról. Leggyakrabban ilyenkor a szervezők egyszerűen csak jelzik az OMSZ felé, hogy lesz egy ilyen rendezvény.