Bándy Kata meggyilkolása: kizárható a szerelemféltés?

Bándy Kata meggyilkolása: kizárható a szerelemféltés?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség a pécsi rendőrségi pszichológus nő, Bándy Kata gyilkosának megtalálására. Egy volt rendőr szerint ez azt jelentheti, hogy kevés olyan nyom és információ áll a rendőrök rendelkezésére, amelyen elindulhatnának. Négy évvel ezelőtt a kiskunlacházi fiatal lány gyilkosának megtalálása hónapokig tartott.

Az, hogy rendőrségi pszichológusként dolgozott, nem befolyásolhatta a védekező magatartást, az ijedtséget – mondta a hvg.hu-nak Bilkei Pál kriminálpszichológus a megölt Bándy Kata ügyével kapcsolatban. A szakember szerint a pánik mindent felülír ilyenkor, minden tanult szakmai dolgot elmos. Bilkei Pál emellett úgy vélte, az áldozat kora miatt még kevés gyakorlattal rendelkezett, főleg, hogy munkája leginkább rendőrök alkalmassági vizsgálatának elkészítéséből állt.

Bándy Kata holtesttét, mint megírtuk, szerda délután találták meg Pécsett, a lakásától nem túl messzi bokros területen. A fiatal nőt vasárnap óta keresték, miután egy buli után nem ment haza. A hírek szerint a város térfigyelő kameráin keresztül egy ideig lehetett követni, hogy merre haladt, de otthonától néhány száz méterre nyoma veszett. Bándy Kata kesésébe a Facebook révén rengetegen bekapcsolódtak, de már nem tudtak segíteni a nőn. Információink szerint támadója megerőszakolhatta és megfojtotta.

Nyomravezetői díj - kevés nyom?

A helyi bama.hu értesülései ezt támasztják alá, ugyanis cikkük szerint az áldozaton nem volt ruha. A rendőrség teljes hírzárlatot rendelt el, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője sem adott újabb információt. Annyit közöltek csak, hogy a gyilkosság pontos körülményeit igazságügyi orvos szakértő bevonásával vizsgálják, s a nyomozást emberölés bűntette miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatják. Mint megírtuk, a tettes mielőbbi megtalálásáért külön nyomozócsoportot hoztak létre és segítségül hívták a gyilkossági ügyek megoldásában sikeres volt nyomozót, Kovács Lajost.

©

A rendőrség egyébként egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Akadt olyan egykori nyomozó, aki ezt a hvg.hu-nak nem mondta biztató jelnek, szerinte ugyanis, ha a holttest megtalálása után ilyen gyorsan kitűzték a nyomravezetői díjat, akkor az azt jelentheti, hogy a rendőröknek igen kevés információja van a gyilkosságról. Felmerültek már olyan verziók, hogy a Bándy Katát a lakásánál támadhatták meg, de onnan autóval elvitték, s miután megölték, néhány nap múlva tehették ki azon a helyszínen, ahol megtalálták. Ez adna magyarázatot arra is, hogy 72 órán át nem akadtak rá az őt keresők.

Hónapokig nem találták a kiskunlacházi gyilkost

Négy évvel ezelőtt a Pest megyei Kiskunlacházán történt hasonló gyilkossági ügy. A 14 éves H. Nóra lemeztelenített holttestére 2008. november 23-án a helyi kiserdőben talált rá édesapja, miután hiába várták haza az előző este a művelődési házban szórakozó lányt. A rendőrök a nyomozással lassan haladtak, a kitűzött 11 millió forintos nyomravezetői díj – ebből egymilliót az önkormányzat ajánlott fel – sem gyorsította meg az eljárást. Végül mégis eljutottak a nyomozók a holttest megtalálási helyéhez közel lakó P. Józsefhez, aki a gyilkosság éjszakáján egy másik településen szórakozott barátaival, majd kocsijukból kiszállva gyalog indult haza, elhaladva a kiserdő mellett.

Ekkor találkozott a fiatal lánnyal, akit megerőszakolt, majd megölt. H. Nóra állítólag nagyon hasonlított korábbi barátnőjére. Az áldozat mobiltelefonját és egyéb értékeit egyébként a nyomozók P. József lakásán, egy porszívó porzsákjában meg is találták. A Pest Megyei Bíróság első fokon erőszakos közösülés, kifosztás és emberölés miatt 19 év börtönbüntetésre ítélte P. Józsefet, akire jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztést szabtak ki.

Sétáló emberek mellett erőszakoltak meg egy nőt

Az esetekkel kapcsolatban egy volt rendőr a hvg.hu-nak visszaemlékezett egyik ügyére, amelyben szintén úgy támadtak le és erőszakoltak meg egy nőt, hogy senki semmit nem vett észre abból, és nem tudtak az áldozatnak segíteni. „Még 1996-ban történt az eset. A XI. kerületben a Feneketlen-tó környékén megerőszakoltak egy fiatal nőt az otthonától nem messze. Az édesanyja kísérte be a kapitányságra és a zaklatott állapotban lévő áldozat, aki szinte azt sem tudta hol van, annyit képes volt elmondani, hogy egy piros széldzsekit viselő férfi támadt rá” – elevenítette fel az ex-rendőr az ügyet.

„A támadó az ijedtségtől lefagyott nőt a közúttól és a járdától néhány méterre lévő bokros területen leteperte, kést szorított a torkához és megerőszakolta. Mindeközben tőlük három méterre ott sétáltak el az emberek úgy, hogy senki semmit nem tapasztalt abból, hogy ott erőszak történik.”  Az egykori rendőr megjegyezte, a személyleírás alapján kollégáival elfogták a tettest.

Megjegyezte, hogy az emberek a lakásukhoz közeledve óvatlanabbá válnak, mert már arra gondolnak, hogy otthon milyen teendőik vannak, s így egy támadás teljesen váratlanul érheti őket, s még tehetetlenebbek, kiszolgáltatottabbak lehetnek egy átbulizott éjszaka után alkohol hatása alatt. Bándy Kata ügyéről előzetesen úgy vélekedett, hogy nehezen tudja elképzelni, hogy szerelemféltés állhat a háttérben, mert egy szerelemféltésből elkövetett gyilkosság esetén nem jellemző az itteni esethez hasonló szexuális erőszak.

További híreinket a témában a linkre kattintva érhetik el.