Múltidézés a Vértesben: Járja be a középkori várat 3D-ben! (Videó)

Múltidézés a Vértesben: Járja be a középkori várat 3D-ben! (Videó)

Utolsó frissítés:

Kocsis Andrea Szerző:

Kocsis Andrea
Kocsis Andrea
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legmodernebb technológiával vált a virtuális térben teljesen bejárhatóvá a Vértes legromantikusabb várromja, az elpusztult Vitányvár. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak a képernyőn láthatjuk, hanem speciális szemüvegekkel három dimenziós túrát is tehetünk az újra életre kelt erődben.

A Vértes hegygerincén húzódó, az eredetileg a tatárjárás után, a 13. század végén épült Vitányvár több mint négyszáz éve áll romosan, amióta az osztrák seregek 1597-ben felrobbantották, hogy az ne kerülhessen többé a törökök kezére. Az erdő az elmúlt évszázadok alatt teljesen benőtte az ősi tornyokat, falakat, a vadregényes terület ma közkedvelt kirándulóhely.

©

A várat kutató szakemberek, 3D grafikusok, illetve szoftverfejlesztők együttműködésével készült el az elfeledett vár teljes modellje, amelyet végül annak legszebb, az 1500-as évek eleji állapotában rekonstruáltak a projektben. A modellt teljesen bejárhatóvá tették, és korabeli bútorokkal, falikárpitokkal rendezték be, hogy a látogatók minél pontosabb képet kapjanak arról, hogyan élhettek a várban mintegy ötszáz évvel ezelőtt. Nem csak az érdeklődőknek, de a kutatóknak is hasznos a módszer: a vár falainak és két tornyának maradványait először 3D-lézerszkenner alkalmazásával dokumentálták, majd a terepadottságok és sáncok felmérésével lehetőség adódott a kőfalak mellett az azokat körülvevő fapalánkok helyének meghatározásra is.

A vár rekonstrukciója mindenki számára elérhető az interneten, de még teljesebb élményt nyújtanak azok a fejlesztések, amelyek három dimenzióban teszik láthatóvá a várat. Elkészült a rekonstrukció 3D-s tévékre, az Oculus nevű speciális szemüvegre, valamint az emberi kéz mozgását érzékelő Leap Motion nevű hardverre egyaránt, amellyel a virtuális túrázó szinte a középkori időutazást tehet.  Ezeket az új fejlesztéseket bárki kipróbálhatja áprilistól a Visegrádon, a Mátyás király Múzeumban nyíló a SziMe3D AR projekt eredményeit bemutató tárlaton.

Videó az Oculus szemüveges és Leap Motion vezérelt túráról

A SziMe3D AR részben európai uniós támogatásból megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt keretében élesztették fel, amelyben 3D-szkennerek és virtuális technológiák alkalmazásának lehetőségeit vizsgálják magyarországi műemlékeken és műtárgyakon.

©