RoboBraille: Magyarul is elérhetik már a vakok ezt az olvasóprogramot

RoboBraille: Magyarul is elérhetik már a vakok ezt az olvasóprogramot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vakoknak, gyengénlátóknak valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdőknek indítottak ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást. A RoboBraille nevű szolgáltatást hétfőn mutatták be egy szakmai konferencián az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán.

A Dán Vakok és Gyengénlátók Oktatási Központjának kezdeményezésére indított RoboBraille egy egyszerűen kezelhető e-mail és web-alapú szolgáltatás, amely automatikusan képes percek alatt dokumentumokat átalakítani olyan formátumokra, amelyeket a látássérült és olvasási nehézségekkel küzdő felhasználók is használni tudnak.       

A www.robobraille.org oldalról magyar nyelven is elérhető szolgáltatás célja, hogy támogassa a fogyatékkal élő felhasználók önállóságát az oktatási rendszerben és a munkaerőpiacon.        

A RoboBraille-en 2004-ben kezdtek el dolgozni, azóta egyre több európai nyelven is elérhető, és eddig már több százezren használták. A magyar nyelvű szolgáltatás fejlesztésében részt vett az Informatika a látássérültekért alapítvány. A szolgáltatás fejlesztése még nem ért véget, a fejlesztők számítanak a felhasználók visszajelzéseire.        

A felhasználók a weboldalra tölthetik fel a más formátumba átalakítandó dokumentumot, majd a nyelv beállítása után meg kell jelölniük, milyen más formátumban, például e-könyvben vagy nyomtatható Braille-formátumban szeretnék azt – e-mailben – visszakapni.       

Lehetőség van arra is, hogy a megadott fájlt vagy begépelt szöveget mp3, azaz hangformátumban kérje a felhasználó. Ebben az esetben beállítható a szövegbeolvasás gyorsasága valamint az is, férfi, vagy női hangon legyen hallható a szöveg.        

A konferencián elhangzott: az ELTE valamennyi szakán tanul látássérült hallgató, jelenleg csak ebben a felsőoktatási intézményben félszázan tanulnak. A felszólalók arra is felhívták a figyelmet, hogy a szolgáltatás a diszlexiásoknak is nagy lehetőség.