Index: 1,6 milliárdot fizettethetnek vissza az Országos Roma Önkormányzattal

Index: 1,6 milliárdot fizettethetnek vissza az Országos Roma Önkormányzattal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma felbontja a Híd a munka világába nevű projektre kötött szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és ezt napokon belül bejelentik – értesült az Index. A lap úgy tudja, hogy a szabálytalan felhasználás miatt több mint 1,6 milliárd forintot kell visszafizetni az ORÖ-nek.

Az Országos Roma Önkormányzat Farkas Flórián elnöksége idején milliárdos uniós támogatást kapott egy olyan foglalkoztatási szövetkezet létrehozásához, amely segítheti az ország leghátrányosabb területein élő, főként roma származású munkavállalók foglalkoztatását. A projekt tavaly december 31-én zárult. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának ellenőrei január végén végigjárták a szervezet irodáit, ingatlanait, hogy megnézzék, milyen szakmai tevékenység folyik a szövetkezetben.

Kiderült, hogy a TÁMOP-os keretből összesen 560 millió forintért vásárolt hét épület alkalmatlan arra, hogy ott regionális foglalkoztatási irodák működhessenek. A szövetkezet hónapokig halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását, utólag kiderült azért, mert a papírok egy részét tavaly nyáron lefoglalta a NAV – emlékeztetnek a cikkben.

Farkas Flórián
©

Az Index úgy tudja: az Emmi záró vizsgálata azt állapította meg, hogy a projektben, amelyben a Türr István Képző és Kutató Intézet is közreműködött, az országos önkormányzat semmit nem teljesített a tervekből, ezért a szervezetre eső teljes támogatási összeget vissza kell majd fizetni. Ez a lap szerint magasabb lesz, mint amiről eddig hallani lehetett: több mint 1,6 milliárd forintról van szó.

A minisztérium napokon belül nyilvánosságra hozza, hogy a szerződést felbontja, és a teljes összeget visszaköveteli, ami az ORÖ éve költségvetésének felére rúg. Egyelőre nem tudni, hogyan tudnak majd ennyi pénzt visszafizetni.

A támogatás elköltésével kapcsolatban nemcsak a NAV vizsgálódik, hanem a rendőrség is nyomoz. Egyelőre azonban egyetlen eljárás sem foglalkozik Farkas Flórián személyes felelősségével, aki az ORÖ-t vezette az érintett időszakban. Az Index hozzátette: az ORÖ-ben a vizsgálat negatív eredményeiről szóló februári cikkük után még mindig sajtótámadásokról, félreértésekről és szabálytalan felvetésekről beszéltek.

Hegedüs István, az ORÖ előző elnöke február közepén mondott le. Február 16-án azt nyilatkozta: körülbelül fél éve megszületett már benne az elhatározás, hogy a botrányok miatt nem szeretné az elnöki feladatokat ellátni, de képviselőtársai eddig mindig erőt adtak ahhoz, hogy folytassa a munkát.

A helyére február 26-án egyedüli jelöltként Balogh Jánost választották elnökké a szervezet rendkívüli közgyűlésén, Farkas Flórián javaslatára.