Dulakodás tört ki a Városligetben, rohamrendőrök sorakoztak fel

Dulakodás tört ki a Városligetben, rohamrendőrök sorakoztak fel

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A szerda reggel a korábbi táborukból kitett ligetvédők délutánra tüntetést hívtak össze, amelyen több száz ember gyűlt össze. Tamás Gáspár Miklós "szkinhedkormányról" beszélt, a résztvevők szabadságot és jogállamot követeltek. A tüntetők közül többen megpróbáltak ismét bejutni a régi Kertem területére, dulakodás alakult ki, két embert meg is ütöttek. A kerítés előtt rohamrendőrök sorakoztak fel, a tüntetők arra várnak, hogy kiengedjék a délelőtt előállított társaikat.

Szerdán délután 5 órára tüntetést hirdettek meg a ligetvédők, akiket reggel szorítottak ki a rendőrök a Liget Budapest Projekt miatt bontásra ítélt volt Hungexpo-épületek területéről, a régi Kertem helyéről. Az ott táborozó tiltakozókat egy birtokvédelmi határozat alapján szorították ki a területről többórás huzavona után. A határozatot a VIII. kerületi jegyző adta ki.

Több száz rendőrt küldtek a Ligetvédőkre, kezdődik a dózerolás a régi Kertemnél

Több száz rendőr nyomult be szerda reggel a Ligetvédők táborába, mert megszületett az a birtokvédelmi határozat, ami erre - a Városliget Zrt. szerint - feljogosítja őket. A régi Kertemnél kezdik a Hungexpo irodaházak bontását. Balhé várható.

A délutáni tüntetésen tudósítónk szerint mintegy 500-an gyűltek össze, köztük számos közéleti személyiség is, mint Lakner Zoltán, Tamás Gáspár Miklós, Horváth Csaba, az MSZP budapesti politikusa, Nyáry Krisztián irodalmár, Ráday Mihály városvédő, Szirtes Ági színésznő. Az Együtt és a PM korábban már közölte, hogy számos politikusuk el fog menni a demonstrációra, így többek között Szigetvári Viktor, Berkecz Balázs, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Karácsony Gergely és Tordai Bence is. A gyerekek a Liget Budapest Projekt prospektusaiból vágtak ki betűket a rendezvényhez.

©

A rendezvényen a néhány raklapból tákolt színpadon Bródy János mondott pár szót, majd elénekelte a Sárga rózsát, illetve az Ezek ugyanazok című számot is, amelynek refrénjét ("Édesapám, te megmondtad, ezek ugyanazok") az összegyűltek dübörgő tapssal fogadták. A tömeg azt skandálta, hogy "ne vágj ki minden fát". Galkó Balázs József Attila Levegőt! című versét szavalta el a tiltakozóknak.

A rendezvényen ezután Puzsér Róbert szólalt fel, aki azt mondta, Budapesten nagyon kicsi az egy főre eső zöldterületek aránya, és Kína után Magyarországon halnak meg a legtöbben százezer főre vetítve a légszennyezettség miatt. Puzsér azt mondta, a Városliget fái nem Orbán Viktor fái, a Liget az emberek közös kertje, amit meg is fognak védeni.

Lányi András filmrendező azt mondta, kedden a ligetvédők levelet kaptak Lázár Jánostól, és most is az történik, mint mindig, hogy "kijelölik a Liget funkcióját". Feltette a kérdést, hogy miért nem maradhat a Városliget egyszerűen csak liget? Végül azt mondta: "hiszek abban, hogy ez a harc csak most kezdődik el".

©

Lukács András a Levegő Munkacsoporttól emlékeztetett arra a napokban megjelent kutatásra, amely szerint a fővárosiak nagy többsége nem ért egyet a Liget beépítésével, illetve a múzeumi negyed kialakításával, miközben a Városliget Zrt. 300 millió forintot költött a kampányára, ami láthatóan nem működik. Lukács mindenkit arra kért, hogy minél többen iratkozzanak fel a riadóláncra, hogy ha tényleg megindul a fakivágás, minél hamarabb odaérhessenek a helyszínre.

Garay Klára a Ligetvédők nevében megfogadta: "Addig fogunk itt ülni, zenélni, békésen tiltakozni, amíg vissza nem tér a jogállam". Mint mondta, Gandhi a példaképük az erőszakmentes nyomásgyakorlással.

TGM: "Nem akarunk múzeumi negyedet a szkinhedkormánytól"

Tamás Gáspár Miklós szintén felszólalt, ő azt mondta, a tüntetésen azok vesznek részt, akik múzeumba és hangversenyre akarnak járni, de nem akarnak múzeumi negyedet a "szkinhedkormánytól". Emlékeztetett rá, hogy a városligeti múzeumi negyed azért kell, hogy a Várat kiürítsék és Orbán oda költözhessen. Azt követelte, hogy a kultúra ne legyen kiváltság, ehhez pedig szerinte nem kell más, mint szabadság. A közönség azt skandálta, hogy "szabadságot akarunk".

©

Schmitt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország elnöke megemlékezett a Kishantosért folytatott demonstrációkról, majd kiemelte, hogy nem elég otthon, csendben egyetérteni a tiltakozásokkal, tenni is kell valamit, ezért hálás a Ligetvédőknek, akik több száz napja táboroztak már a területen.

Puzsér Róbert azzal zárta le a tüntetést, hogy azt mondta, a "harc csak most kezdődik".

Többen megpróbáltak bejutni a területre, dulakodás tört ki

A beszédek közben kinyílt a régi Kertem kapuja, amin páran a tiltakozók közül be is akartak menni, de a bent lévő biztonságiak kilökték, kinyomták őket a kapun túlra. Itt némi dulakodás is kialakult, végül a rendőrök is oda mentek a kapuhoz, majd rohamsisakban sorfalba fejlődtek a kapu előtt.

©

Tudósítónk beszámolója szerint bár a rendezvény békésen zajlik, az incidens miatt erősen megnőtt a feszültség a tömegben. A tüntetők közül többen bedöntötték a kerítés mellett felállított pozdorjalapokat, de a szervezők erőszakmentességre szólították fel a résztvevőket.

A tüntetők között az az információ terjedt el, hogy két embernek tényleg sikerült bejutnia a volt Hungexpo területére, de nem tudnak kijönni onnan, mert a biztonságiak "behúzták" őket a kerítésen belülre. A tüntetők azt követelték, hogy engedjék ki a társaikat, de a rendőrök azt mondták, a bentieknek nincs semmi bajuk.

A rendőrök végül megengedték, hogy a ligetvédők egyesével bemehessenek a kerítésen belülre, és elhozhassák a holmijukat (laptopok, adománygyűjtő doboz, biciklik), amikhez a reggeli incidensek óta nem tudtak hozzáférni. Az összegyűlt tüntetők szintén a helyszínen maradtak és nem mentek haza.

©

Időközben a helyszínre még több rendőr érkezett erősítésnek, ők szintén a kapu előtt sorakoztak fel. A rendőrök védőruhában, rohamfelszerelésben, sisakokkal álltak fel és könnygázzal is felszerelkeztek. A tömeg azt skandálta, hogy "bűnözőket védtek". Több helyen benyomták a kerítés melletti pozdorjalapokat és a kerítésről rángatták le a fekete drapériákat is.

A helyszínen egyre feszültebb a hangulat. A rohamrendőrök felszólították a tüntetőket a távozásra, tudósítónk szerint tömegoszlatásra készülnek. A tiltakozók nem mentek el, inkább leültek a földre. Egyikük közölte, hogy mivel a rendezvény egy bejelentett tüntetés, ezért nem kell elhagyniuk az Olof Palme sétányt.

A tiltakozók közölték, új ülőtüntetésbe kezdenek az utca közepén. A kerítésen belül tartottak két embert, az ülő flashmobot addig akarják folytatni, amíg a kerítésen belül ragadtakat ki nem engedik.

©

A két embert végül kienegedték, állítólag beráncigálták őket, elmondásuk szerint közben többen megütötték, megrúgták, megcsípkedték őket, de a kerítésen belül már nem bántották egyiküket sem. Az idősebb férfi, amikor kijött, térdre esett, elmondása szerint lágyékon rúgták, ezért egy helyszínen lévő mentőautóban meg is vizsgálták.

A fiatalabb férfi azt mondta, a dulakodás során őt is megrúgták, megütötték a biztonságiak, és fáj a bordája is, de amikor behúzták a kerítésen belülre, akkor a rendőrök már mondták, hogy ne nyúljon hozzá senki. A kerítésen belül többen körbevették, felvették az adatait, de nem bántották. Azt is mondta, a rendőrök nagyon nem szívesen vannak a helyszínen, ezt nagy taps fogadta.

A tiltakozók közölték, az ülő flashmob véget ért, de a tüntetést folytatják, amíg minden, a délelőtt folyamán előállított társuk ki nem szabadul.

A délelőtt kiszorított ligetvédők egy része továbbra sem kapta vissza a kerítésen belül maradt holmiját, ez továbbra is konfliktust okoz a tiltakozók és a biztonságiak között. A ligetvédők szeretnének közjegyzővel együtt bemenni a területre, hogy ha esetleg valamilyen ingóságuk megrongálódott, vagy eltűnt, azt jegyzőkönyvbe vehessék. Egy aktivista ennek ellenére bement, a biztonsági szolgálat videóra vette, ahogy összeszedte a holmiját. A biztonságiak felajánlották, hogy mások is egyenként kivihetik a cuccaikat, de ezzel a lehetőséggel mások nem éltek.

A tiltakozók a régi Kertem előtt maradtak, énekelnek, néha egy-egy aktivista felszólal.

©
Hozzászólások